Gå til sidens hovedinnhold

Terrorforsker: Det haster med å ta soloterrorister

Oslo (NTB): Terrorforsker Anders Romarheim ved Institutt for Forsvarsstudier mener det haster med å kriminalisere planlegging av soloterrorisme. I dag er det lovlig å planlegge og forberede terror så lenge man gjør det alene.

Som NTB nevnte fredag, har al-Qaida utpekt blant annet Norge som et særskilt terrormål, og muslimer blir oppfordret til å utføre soloaksjoner på norsk jord.

- At det oppfordres til soloterrorisme er en påminnelse om at det haster å få endret loven slik at det blir kriminelt å planlegge terror på egen hånd, sier Romarheim til VG.

Norsk lovgiving er ikke i tråd med trusselbildet, mener terrorforskeren.

- Soloaksjoner er en trend innen terrorisme fordi det er vanskelig å oppdage. Dersom du blir tatt for å planlegge en terrorhandling på egen hånd i Norge, vil du ikke kunne dømmes for terror. For meg er dette et uholdbart hull i lovgivningen, sier Romarheim.

Ifølge dagens straffelov er det kun ulovlig å planlegge eller forberede terror «ved å inngå forbund med noen om å begå en slik handling». Ifølge loven er det dermed fullt lovlig å planlegge og forberede seg på terrorhandlinger på egen hånd. (©NTB)

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted