Terrorfrykten øker i Norge

Lørdag for halvannen uke siden ble regissøren Finn Nørgaard drept i kulturhuset Krudttønden. Natten etter ble den jødiske vakten Dan Uzan drept utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade.

Lørdag for halvannen uke siden ble regissøren Finn Nørgaard drept i kulturhuset Krudttønden. Natten etter ble den jødiske vakten Dan Uzan drept utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade. Foto: Ola Torkelsson / Tt (NTB scanpix)

Måling etter angrepene i København.

74 prosent av befolkningen er enten i meget stor, ganske stor eller noen grad bekymret for at Norge skal bli rammet av et terrorangrep, viser en spørreundersøkelse Ipsos MMI har utført for Nettavisen.


510 personer deltok i spørreundersøkelsen som ble utført etter at to personer ble drept i et terrorangrep i København lørdag og søndag for halvannen uke siden.

26 prosent er enten i liten grad eller ikke i det hele tatt bekymret, mens én prosent svarer «vet ikke».

Før terrorangrepene mot kulturhuset Krudttønden og synagogen i København, var det 68 prosent av befolkningen som fryktet terrorangrep i varierende grad. Dermed har antallet som frykter terrorangrep, økt med seks prosentpoeng, ifølge undersøkelsen.

Den første spørreundersøkelsen ble foretatt etter at 17 mennesker ble drept i terrorangrepet i Paris i begynnelsen av januar.

Kvinner frykter mest
Undersøkelsen viser at det er en større andel av kvinner enn menn som frykter terrorangrep på norsk jord. 81 prosent av de spurte kvinnene er i variert grad bekymret, mens det samme gjelder for 66 prosent av mennene.

Dette er en økning fra henholdsvis 75 prosent (kvinner) og 61 prosent (menn) før terrorangrepet i København.

Blant dem med høy utdannelse og lav utdannelse er det nøyaktig like mange som frykter terrorangrep. Mens det er en litt større andel blant dem med lavere universitets- eller høyskolegrad som er bekymret for terroranslag.

Det er ingen store variasjoner mellom høytlønnede og lavtlønnede.

Trusselvurderinger for 2015
Bare noen dager før terrorangrepet i København la Etterretningstjenesten (E-tjenesten) fram sin åpne trusselvurdering for 2015. Her framkom det at E-tjenesten har undervurdert Den islamske stat (IS), og at terrortrusselen mot Norge øker.

Tilstrømmingen av fremmedkrigere til IS blir ansett som én av de største sikkerhetsutfordringene som Norge og verden står overfor.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som la fram sin rapport uken før, hadde tilsvarende vurdering av trusselbildet.

Etterlyser toppmøte i Europa
I kjølvannet av terrorangrepene i Danmark har både USA og den muslimske verden arrangert hvert sitt toppmøte for å drøfte tiltak mot ekstremisme. Nordens fremste terrorekspert, Magnus Ranstorp, mener det er på høy tid at Europa også arrangerer et tilsvarende toppmøte.

- Det jeg gjerne skulle sett, er at man i Europa har et lignende toppmøte omgående. Det er Europa som blir arenaen hvor det trengs mest. EU har en enorm viktig rolle å spille for å skape en plattform for å vise at dette ikke handler om islam, men om en ideologi, uttalte Ranstorp, som er terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, til Nettavisen onsdag.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.