Gå til sidens hovedinnhold

Terroriserer brannvesenet

I hele år har brann- og redningsvesenet i Grong blitt plaget av en mann som sannsynligvis drømmer om et liv som brannmann.

I løpet av året har han stjålet utstyr for rundt 75.000 kroner. I tillegg har han oppsøkt brannstasjonen flere ganger, der han har lekt seg med utstyret til røykdykkerne, melder Namdalsavisa.

For det finnes tydelige spor etter mannens besøk. De viser blant annet at han har sittet i ei trapp bak i brannstasjonen og brukt både røykdykkermaske og luftflaskene til røykdykkerne.

Hele saken framstår som ei stor gåte, både for politiet og for brannsjef Kjell Brauten.

Boblejakke og terylenbukse
De frigir i dag et bilde som er tatt av den mystiske mannen 13. oktober i år da han var på veg inn i brannstasjonen, i håp om at publikum kan bringe nye opplysninger inn i etterforskninga.

Bildet ble tatt klokka 18.45.

- Vi har foreløpig ikke klart å identifisere mannen, og ber publikum som eventuelt har sett mistenkelig trafikk rundt brannstasjonen i høst om å ta kontakt med Grong lensmannskontor, sier etterforskningsleder Vidar Sunde.

Bildet er tatt av et overvåkningskamera som er montert på stasjonen.

Mannen, som sannsynligvis er i 40- eller 50-åra, beskrives som en litt lubben mann som er mellom 170 og 175 centimeter høy. Overvåkningsbildene viser mannen i en spesiell boblejakke, sannsynligvis fra 1980-tallet og at han går i ei terylenebukse.

- Vi har hatt et dårlig nøkkelsystem fram til nå, og alt tyder på at mannen har hatt sin egen nøkkel. Men nå har vi skiftet låser og har kontroll på nøklene, sier Brauten.

Merkelig framferd
Det hele startet i månedsskiftet januar/februar. Da ble det oppdaget at et komplett røykdykkerutstyr hadde forsvunnet.

Det ble oppdaget uten at brannsjef Brauten kunne finne spor etter innbrudd.

Forholdet ble anmeldt den gangen.

- Da vi skulle ut på ei ny utrykning i april/mai, var en ny knagg tom inne på brannstasjonen. Da hadde vedkommende tatt med seg et flunkende nytt sett med røykdykkerutstyr, samt noen underklær, sier Brauten.

Et lite halvår senere, i september/oktober, ble det på nytt oppdaget et innbrudd i brannstasjonen på Tømmerås.

Denne gangen hadde mannen stjålet en våtdrakt fra det nye elveredningsutstyret. I tillegg ble en bag med tau stjålet.

- Bagen er nå funnet, ved Svenningdalvatnet like ved E6 i Nordland. I tillegg er det funnet en hjelm på isen under brua på Ranemsletta i Overhalla, og i sommer ble det funnet underklær og noe annet utstyr på rasteplassen på vegen mellom Gartland og Høylandet. Dermed har vedkommende etterlatt spor etter seg fra alle innbruddene, sier Brauten, som anslår at mannen har begått fire eller fem innbrudd i brannstasjonen.

- I tillegg har vi hatt noen meldinger om noen merkelige hendelser, der det er spor etter folk som har vært inne på stasjonen. Vi har blant annet funnet halvfulle luftflasker, og at vedkommende har sittet i trappa lengst bak i stasjonen med ei røykdykkermaske, sier Brauten.

- Er mannen observert?

- Natt til 7. oktober i år ble det gjort observasjoner av en mørk bil. Det rare her er at mannen som kom ut av bilen hadde på seg fullt røykdykkerutstyr, og ble inne på stasjonen i en halvtime, sier Brauten, og legger til at de også hadde en noe merkelig opplevelse med redningsbilen da de var ute for å prøvekjøre den for ei tid tilbake.

- Etter å ha kjørt ei stund hørte sjåføren en ulyd i bilen. Det viste seg at alle fem hjulmuttere på det ene hjulet var løse. Vi vet ikke om dette har noen sammenheng med de andre hendelsene, men vi synes det er merkelig, sier brannsjefen, som ikke legger skjul på at det har gjort dem litt forferdet

Siste observasjon
Klokka 18.45 på kvelden 13. oktober ble den siste observasjonen av den mystiske brannmannen gjort.

Da ankommer han brannstasjonen i sivil, låser seg inn og blir der i 20 minutter.

- Vi mener at dette er den samme personen som har besøkt oss tidligere. Han låste ikke etter seg, og besøket ble oppdaget av en brannmann som skulle innom stasjonen en tur, sier Brauten.

Politiet har mottatt mange tips i sakens anledning, men foreløpig er ikke saken oppklart.

- Adferden hans tyder på at mannen har blitt godt kjent inne på stasjonen etter hvert, sier Brauten.

Les flere saker fra Namdalsavisa her.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg