RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terroristen som avslørte seg selv

Sist oppdatert:
Zacarias Moussaoui hadde nok litt for spesielle ønsker til at flyinspektørene kunne la det gå upåaktet hen.
Det sitter kun èn mann i amerikansk fengsel som har direkte tilknytning til angrepene på World Trade Center i New York. I neste uke skal det besluttes om han skal få dødsdom, melder CNN.

Hans navn er Zacarias Moussaoui, og han har som en rekke andre prøvd å bli pilot i USA.

Hvordan kutte oksygentilførselen?

Men allerede da Zacarias Moussaoui spurte sin flyinstruktør om hvordan man kutter oksygentilførselen til en flykabin, begynte det å gløde en rød lampe for de som underviste.

Og flyinstruktørene Hugh Sims og Tim Nelson, fra Pan Am Flight Academy i Minnesota, så atskillige røde lamper en liten måned før angrepene den 11. september.

Det var en e-post til fra Zacarias Moussaoui til en flyskole i Miami, som først fanget instruktørenes oppmerksomhet. Her ba han om å lære å fly en Boeing 747.

- Jeg lurer på om du vil hjelpe meg med mitt aller høyeste ønske. Jeg vil lære å fly en av de store fuglene, selv om jeg ikke er professjonell ennå, skrev Zacarias Moussaoui i en e-post.

Kontant betaling

Han fikk liv til å signere seg opp til flytimer, og gjorde opp mesteparten av de 8 300 dollarne for timene kontant.

Den kontante betalingen vakte imidlertid stor oppmerksomhet på flyskolen.

I midten av august 2001 kontaktet instruktørene FBI.

- Jeg vet ikke hva det er med denne fyren. Men han har betalt for masse timer som han ikke kan bruke til noe, sa instruktør Tim Nelson til FBI. Og begge instruktørene fortalte om at de følte seg utrygge med Zacarias Moussaoui.

Neste dag ble han anholdt av FBI og immigrasjonsmyndighetene på sitt hotellrom. Han hadde ikke visum, og hans franske pass tillot ham å bli i landet i 90 dager. Det var for lengst overskredet.

I desember 2001 ble Zacarias Moussaoui siktet for medvirkning i terrorangrepet på World Trade Center. Og i retten fortalte han at hans største ønsker var å fly inn i det Hvite hus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere