RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terrorjegere ble brukt som røykdykkere

Sist oppdatert:
Deltakelse i redningsarbeidet svekket beredskapen i forhold til nye angrep.

Oslo (NTB): Terrorjegerne i Beredskapstroppen ble brukt som røykdykkere i stedet for å jakte på mulige gjerningsmenn og avverge nye angrep 22. juli i fjor, ifølge 22. juli-kommisjonens rapport.

Beredskapstroppen, også kjent som Delta-styrken, er politiets nasjonale innsatsenhet mot terror og organisert kriminalitet. I timene etter terrorangrepet i regjeringskvartalet 22. juli i fjor, sto kun patrulje D 35 med tre personer i direkte beredskap, skriver Aftenposten.

Men i stedet for å jakte på gjerningsmenn, bestemte innsatslederen i Oslo politidistrikt at Beredskapstroppen skulle brukes i redningsarbeidet og søk etter personer i regjeringskvartalet. Innsatslederen mente det var behov for flere politifolk til å søke etter døde og overlevende.

Beslutningen om å bruke terrorjegerne på denne måten svekket beredskapen mot nye anslag fordi mannskaper som var opptatt med søk i bygg eller med andre oppdrag, måtte ha tid til å frigjøre seg derfra, mener 22. juli-kommisjonen. Tross det gode formålet, burde en vesentlig del av Beredskapstroppen vært disponert som en ren beredskapsstyrke i stedet for å bli satt inn i redningsarbeidet, mener kommisjonen.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch mener det ikke er grunnlag for å kritisere Beredskapstroppen. «Riksadvokaten kan for eksempel vanskelig se at det er grunnlag for å stille spørsmål ved politiets innsatsleders aktuelle disponering av Beredskapstroppen i regjeringskvartalet, langt mindre å kritisere denne», skriver Busch i et høringssvar til Justis- og beredskapsdepartementet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere