*Nettavisen* Nyheter.

Terrormistenkt i London var tidligere terrordømt: Var prøveløslatt

28 år gamle Usman Khan sto bak knivangrepet på London Bridge fredag. Han var dømt for terror og prøveløslatt, bekrefter politiet.

30.11.19 19:15

28 år gamle Usman Khan ble i 2012 dømt for blant annet å ha planlagt et angrep mot London-børsen. Han planla også å etablere et treningsanlegg for terrorister i Kashmir, skriver The Guardian, som siterer uttalelser fra dommeren da dommen falt.

– Denne personen var kjent for myndighetene etter å ha blitt dømt for et terrorforhold i 2012. Han ble løslatt fra fengselet i desember 2018. Et viktig etterforskningsskritt nå er å finne ut hvorfor han utførte dette angrepet, sa sjef for det britiske antiterrorpolitiet, Neil Basu, i en uttalelse natt til lørdag.

Politiet har bekreftet at Khan ble dømt for terror i 2012 og prøveløslatt i desember 2018.

– Et viktig etterforskningsskritt nå er å finne ut hvorfor han utførte dette angrepet, sa sjef for det britiske antiterrorpolitiet, Neil Basu, i en uttalelse natt til lørdag.

Elektronisk fotlenke

Ifølge Sky News skal Khan ha vært elev og personlig venn av den ytterliggående islamisten Anjem Choudary. Choudary ble prøveløslatt i oktober i fjor etter å ha sonet en dom på fem og et halvt år for å ha oppfordret andre til å støtte IS.

Ifølge flere britiske medier lørdag hadde Khan på seg elektronisk fotlenke siden prøveløslatelsen i desember i fjor, og at han fortsatt hadde fotlenken på seg under angrepet fredag.

Myndighetene varsler nå gjennomgang av hvilke regler som gjelder for prøveløslatelse. Det opplyser Brandon Lewis, ansvarlig for sikkerhetsspørsmål i det britiske innenriksdepartementet.

Les også: London-terror: To personer drept og tre skadet

Brannslukkingsapparat og hvaltann

En video som har blitt publisert på Twitter, viser hvordan tre menn overmanner Khan ved hjelp av blant annet et brannslukkingsapparat.

Mens én av mennene retter brannslukkingsapparatet mot terroristen, har en annen person revet ned det som ifølge Daily Mail er støttannen fra en hval ned fra en vegg i nærheten og fekter med den i retning av angriperen.

Se videoen øverst i artikkelen!

Heltene hylles nå i britiske medier.

- De som var der var helt utrolige. Helter uten like, sier et øyenvitne til Daily Mail.

Les også: Terrormistenkt i London var terrordømt

Deltok på arrangement

Før angrepet deltok Khan på et undervisningsarrangement i Fishmonger’s Hall arrangert av Learning Together, et utdannelsesprogram for straffedømte, støttet av Cambridge University.

Klikk på bildet for å forstørre. 28 år gamle Usman Khan sto bak knivangrepet på London Bridge fredag, ifølge politiet.

28 år gamle Usman Khan sto bak knivangrepet på London Bridge fredag, ifølge politiet. Foto: Handout (AFP)

Fredagens arrangement var også en feiring av Learning Togethers fem år som organisasjon. «En dag for å feire, knytte kontakter og samarbeide», beskrives det om arrangementet som varte fra klokken 11 til 16. Blant annet var historiefortelling og kreativ skriving på programmet.

– Vi mener at angrepet startet på konferansesenteret før han forlot bygningen og fortsatte til London Bridge hvor han ble anholdt og deretter konfrontert og skutt og drept av bevæpnede politibetjenter, heter det i uttalelsen fra politiet.

Søkte på adresse

Khan bodde i Staffordshire, og politiet gjennomførte fredag kveld søk på en adresse i området.

– Selv om vi fortsatt er i de tidlige stadiene i etterforskningen, søker vi ikke aktivt etter noen andre som knyttes til angrepet, sa Basu natt til lørdag.

Klikk på bildet for å forstørre. 28 år gamle Usman Khan sto bak knivangrepet på London Bridge fredag, ifølge politiet.

28 år gamle Usman Khan sto bak knivangrepet på London Bridge fredag, ifølge politiet. Foto: Matt Dunham (AP)

Politiet oppfordret fredag kveld folk til å være årvåken, stole på sine instinkter og melde fra til politiet om noe virker unormalt.

Lørdag morgen bekreftet sikkerhetsminister Brandon Lewis overfor Sky News at det ikke er andre mistenkte i saken.

Statsminister Boris Johnson samlet regjeringens krisekomité COBRA til hastemøte fredag kveld. På møtet ble det besluttet at tilstedeværelsen av politi skal styrkes på gatene i dagene som kommer, for å berolige befolkningen.

To drept

To personer, en mann og en kvinne, ble drept i angrepet på London Bridge fredag.

I tillegg er tre personer, en mann og to kvinner, såret. Tilstanden til en av de sårede er kritisk, men stabil, mens en annen person er stabil. Det tredje offeret har mindre alvorlige skader, opplyste leder Simon Stevens i det offentlige helsevesenet NHS i Storbritannia fredag kveld.

Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet. Han var iført en falsk bombevest og hadde to kniver teipet til hendene. Ifølge The Times ble det også funnet en pistol i mannens bag.

Hendelsen etterforskes som terror.

– Mine tanker og dypeste kondolanser går til ofrene og deres pårørende i London. Vi skal aldri gi etter for feige terrorhandlinger, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter lørdag ettermiddag.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag