Gå til sidens hovedinnhold

Terrormistenkt: - Jeg forventer å bli tildelt Nobels fredspris

- Det er ingen friske tanker, veldig usammenhengende og ingen intelligente formuleringer, sier Nordens fremste terrorekspert om manifestet til den antatte terroristen.

49 mennesker er drept og 20 alvorlig skadet etter terrorangrepene mot to moskeer i Christchurch i New Zealand. Tre mennesker er pågrepet, hvorav én er siktet for drap.

Terroristen filmet selve angrepet og la ut filmen på Internett. I tillegg har den antatte terroristen laget et såkalt manifest som ble publisert på internett før terrorangrepet. Den antatte terroristen omtaler seg selv som Brenton Tarrant og skal være 28 år gammel.

I manifestet «The Great Replacement», som er 74 sider langt, trekker forfatteren fram den norske terroristen Anders Behring Breivik som en inspirasjonskilde.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp har sett hele angrepsfilmen og lest det såkalte manifestet.

- Jeg vil advare alle mot å se filmen. Dette er voldsomt. Terroristen har blant annet risset inn navnet til Ebba Åkerlund (elleveåringen som ble drept i terrorangrepet i Stockholm i 2017 red.anm.) på automatvåpenet som han bruker i angrepet, sier Ranstorp til Nettavisen.

Ranstorp, som er terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, sier at manifestet er preget av hevntanker knyttet til terrorangrep begått i Europa.

- Han er svært opptatt av å hevne terrorangrep i Europa, og han legger opp til å skape polarisering i samfunnet og å utløse hatangrep og motangrep, sier Ranstorp.

- I manifestet har han nevnt at han er inspirert av Breivik og dette fantasiproduktet som Breivik fant på. Dette manifestet er mye kortere enn Breiviks manifest. Manifestet er veldig usammenhengende og består av korte snutter og diverse kategorier. Det er ingen intelligente formuleringer. Det er ikke et veldig gjennomtenkt manifest. Han hopper fra ett emne til et annet, sier Ranstorp.

Les også

Geir Lippestad om terroren: - Jeg er dypt bekymret

- Ekstremt narsissistisk

Breivik skrev som kjent et såkalt manifest på mange hundre sider som ble lagt ut på internett rett før terrorangrepene i 2011. Ranstorp sier det finnes enkelte likhetstrekk i manifestene til Breivik og den antatte terroristen.

- Det finnes visse innslag som ligner litt på Anders Behring Brevik. Han fremstår som ekstremt narsissistisk og har en selvoppfatning som er langt over det normale, sier Ranstorp.

- Det er vanskelig å si noe konkret om hans mentale tilstand, men det finnes tydelige personlighetsforstyrrelser i det han skriver.

Les også

Australsk høyreekstrem terrorist bak angrep i moské på New Zealand

- Forventer Nobels fredspris

Store deler av det såkalte manifestet er i spørsmål og svar-form, hvor forfatteren selv både stiller spørsmålene og besvarer dem.

«Hvorfor tror du at du vil bli løslatt fra fengsel?» skriver forfatteren i spørsmålsform til seg selv.

«Jeg forventer ikke bare å bli løslatt, men jeg forventer en eventuell Nobels fredspris. Som ble tildelt terroristen Nelson Mandela straks hans eget folk oppnådde seier og tok makten. Jeg forventer å bli løslatt etter 27 år i fangenskap, samme antall år som Mandela, og for den samme forbrytelsen,» skriver han i manifestet.

- Dette tyder på at det ikke er noen frisk mann. Det er ingen friske tanker. Men man skal ikke undergrave alvoret i dette. Dette er et alvorlig høyreekstremistisk angrep, og det vil komme mange debatter ut av dette, som blant annet debatter om moské-sikkerhet og debatter om at vi må ta høyreekstremisme på alvor, sier Ranstorp.

Høyreekstremisme i Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kom denne uken med en ny rapport om høyreekstremisme i Norge. I rapporten framgår det at det finnes en rekke likhetstrekk mellom personer i de høyreekstreme miljøene i Norge og personer i de islamistiske miljøene. PST trekker fram likhetstrekk som «svak tilknytning til arbeidslivet, mangelfull skolegang, rusmisbruk og kriminalitet».

Men det finnes også klare ulikheter mellom personer i de ulike miljøene.

«Blant annet er personer som radikaliseres til høyreekstremisme generelt eldre enn personer som radikaliseres til ekstrem islamisme. Dette gjelder særlig den innvandrings- og islamfiendtlige høyreekstremismen,» skriver PST.

Videre skriver PST at det er en betydelig overvekt av menn i disse høyreekstremistiske miljøene. PST understreker at innvandring er en viktig mobiliseringsfaktor for miljøet, og at «graden av innvandring vil sannsynligvis påvirke radikaliseringen til høyreekstremisme i Norge også i tiden fremover».

Kommentarer til denne saken