Terrormistenkt pågrepet i Sverige

Mutar Muthanna Majid er pågrepet i en politiaksjon, bekrefter det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Mutar Muthanna Majid er pågrepet i en politiaksjon, bekrefter det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Terrormistenkte Mutar Muthanna Majid er pågrepet i en politiaksjon, bekrefter det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

19.11.15 23:22

Majid ble ettersøkt av Säpo onsdag kveld på grunn av mistanker om at han planla et terrorangrep i Europa.

Les også: Utelukker ikke at IS-medlem er i Norge - dette vet vi om ham

Den irakiskfødte mannen skal ha blitt pågrepet i en politiaksjon som startet i 18.30-tiden i Boliden i Västerbotten.

Uten dramatikk

- Jeg kan bekrefte at vi har pågrepet en mann som er etterlyst og mistenkt for forberedelser til terror. Pågripelsen fant sted i kveld, sier pressevakt hos sikkerhetspolitiet Säpo i Sverige Fredrik Milde til Nettavisen.

Ifølge Milde skal pågripelsen ha pågått rolig for seg.

- Det var ingen dramatikk under pågripelsen, som skjedde helt rolig. Det har vært et intensivt etterretningsarbeid som har ført til pågripelsen. Pågripelsen har kommet i stand etter tett samarbeid mellom Säpo og politiet, forklarer Milde.

Les: Terrormistenkt har vært i Sverige i ukesvis

Skal avhøres

Nettavisen får også opplyst at terrormistenkte Majid skal avhøres.

- Vi ønsker blant annet å vite hva han har gjort i løpet av sin tid i Sverige, avslutter den svært travle pressevakten.

Säpo ønsker ikke å kommentere opplysningene om at Majid skal ha samarbeidet med ti andre.

Majid skal ha blitt pågrepet på i en asylbolig, sies det på Aftonbladet.


Storstilt jakt

Mutar Muthanna Majid skal ifølge svenske medier har returnert til Sverige etter å ha kriget for islamistgruppen IS i Syria.

Europeiske etterretningstjenester har kartlagt kryptert kommunikasjon som gir grunn til å tro at den ettersøkte mannen var del av en større gruppe som er på vei til eller allerede befinner seg i Sverige, ifølge flere svenske medier.

Onsdag slo det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) alarm og opplyste at Majid trolig planlegger å gjennomføre terroraksjoner i Europa.

Les også: Politidirektoratet regner med forlenget midlertidig bevæpning

– Sikkerhetspolitiet er gjort kjent med at Mutar Muthanna Majid, som er medlem av IS, har reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige. Han er ifølge opplysninger involvert i planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa, heter det i et politidokument avisa Expressen har fått tilgang til.

Hevet trusselnivå

Sverige hevet onsdag trusselnivået fra tre til fire som følge av opplysningene om Majid, som ifølge Aftonbladet kan ha rundt ti allierte i Sverige.

Politikilder opplyser til avisen at de frykter at Majid og en eller flere medhjelpere vil slå til mot såkalt myke mål, det vil si steder der mange sivile oppholder seg.

– Målet er trolig Sverige eller Tyskland, men mest sannsynlig Sverige, heter det i et internt politidokument som avisen har fått tilgang til.

Overvåking

Majid er irakisk statsborger, men var bosatt i Sverige før han reiste til Syria for å krige for ekstremistgruppen IS i Syria, ifølge svenske medier. Ifølge avisen Expressen ble Majid fanget opp av et overvåkingskamera da han kom tilbake til Sverige.

På grunn av frykt for at terrormistenkte Majid kunne ha reist til Norge, ble alle politidistrikter også her bedt om å være oppmerksom på mannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.