Gå til sidens hovedinnhold

– Terrormistenkt stoppet i bil – fikk kjøre videre

Politiet i Paris stoppet den terroretterlyste Abdeslam Salah i en bil få timer etter angrepene, men lot ham gå, sier franske tjenestemenn til AP.

Politiet har identifisert tre av dem de mener gjennomførte terrorangrepene i Paris fredag kveld. En av dem er 29 år gamle Omar Ismail Mostefai, opprinnelig fra Paris-forstaden Courcouronnes, som døde i angrepene

Søndag kveld gikk fransk politi ut med navn og bilde på den av gjerningsmennene de mener fortsatt er på frifot. Det dreier seg om Abdeslam Salah, 26 år gammel og bosatt i Belgia.

– Han er farlig, skriver politiet, som advarer mot å gripe inn overfor ham.

Fire franske tjenestemenn sier til nyhetsbyrået at 26-åringen lørdag morgen ble stoppet av politiet i en bil nær den belgiske grensen, timer etter at myndighetene allerede hadde identifisert ham som leieren av en Volskwagen Polo som ble forlatt på åstedet for et av angrepeme.

Han var en av tre personer i bilen som ble stoppet timer etter angrepene som kostet minst 129 mennesker livet, opplyser tjenestemennene.

Politibetjentene stoppet Abdeslam, sjekket identifikasjonen hans og lot ham gå, ifølge kildene.

Sju personer pågrepet

Søndag meldte påtalemyndigheten i Brussel at i alt sju personer er pågrepet i forbindelse med terrorangrepene. To av disse er franske statsborgere som har bodd i og i nærheten av Brussel i flere år. En skal være faren til Mostefai, mens en annen er broren, ifølge politiet.

Politiet mener derfor å kunne utpeke tre brødre som var direkte eller indirekte involvert i terroraksjonen. Den siste av brødrene er ikke gjort rede for og kan være på frifot.

Svart Seat

Franske etterforskere har funnet flere automatvåpen i en svart Seat som skal ha blitt brukt i forbindelse med terrorangrepet og som ble funnet parkert i forstaden Montreuil søndag. Øyenvitner sier den ble brukt på flere av stedene som ble angrepet fredag kveld.

Også denne opplysningen gir indikasjoner på at en eller flere har unnsluppet.

Ifølge politikilder ble bilen brukt av personene som skjøt mot restaurantgjester. Både ved restauranten La Belle Equipe, baren Carillon og restauranten Le Petit Cambodge sier øyenvitner at de så det ble skutt fra en svart Seat.

I Paris var det søndag stillere enn vanlig, og flere av byens mest berømte turistattraksjoner var stengt.

Mens noen var ute og syklet og spaserte, oppsøkte mange åstedene for terrorangrepene der haugene med blomster, tente lys og små beskjeder om solidaritet og medfølelse vokste.

Tre team

Samtidig begynner bildet av det som fredag kveld framsto som et kaotisk blodbad, å bli litt klarere.

Statsadvokat François Molins sier de minst sju angriperne opererte i tre koordinerte grupper. De var utstyrt med bombevester og automatgevær av typen kalasjnikov, og strategien var like enkel som den var brutal og nådeløs. Målet var å ramme så mange ofre som mulig, ifølge Molins.

Mostefai ble identifisert fra avtrykk fra en avrevet fingertupp i konserthallen Bataclan, der minst 89 mennesker ble drept i et regelrett blodbad.

Broren til Mostefai kaller angrepet for galskap. Han sier det er flere år siden familien har hatt noe særlig kontakt med Mostefai, som var født i Paris-forstaden Courcouronnes, og som omtales som småkriminell av franske medier.

Politiet hadde også merket seg ham på grunn av radikalisering de siste årene, men han er aldri blitt knyttet til terrorisme.

Hele Europa

Etterforskningen etter det verste terrorangrepet i fransk historie strekker seg også ut over andre deler av Europa.

Tysk politi undersøker om en mann som ble arrestert i forrige uke i en bil full av våpen, hadde noe med angrepet å gjøre, og greske og serbiske myndigheter sier at et syrisk pass som ble funnet i nærheten av en angriperne ved Stade de France, tilhører en mann som ble registrert som flyktning i Hellas og Serbia i oktober.

Israel har tilbudt etterretningshjelp og sier de ser en sammenheng mellom angrepet i Paris, selvmordsangrepet i Beirut torsdag og ulykken med et russisk passasjerfly i Sinai. Ekstremistgruppa IS mistenkes for å stå bak alle tre.

Søkelys på Belgia

Men det er særlig Belgia som er i søkelyset. I tillegg til de sju pågrepne forteller vitner at det ble skutt mot en av kafeene i Paris fra en bil med belgiske skilt.

Politiet har tauet inn to biler de mener ble brukt i angrepet, og i en av dem, en belgisk-registrert leiebil, ble det funnet en parkeringsbot utstedt nettopp i Molenbeek i Brussel, der flere ble pågrepet. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken