*Nettavisen* Nyheter.

Terrorofre har fått 2,5 millioner kroner

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Så langt beskjeden utbetaling fra kontoret for voldsoffererstatning, men mange 22. juli-saker på vent.

22.01.12 21:25

Ofrene etter terrorangrepene 22. juli må vente på voldsoffererstatning. Så langt er det kun utbetalt 2,5 millioner kroner i forskudd.

Kontoret for voldsoffererstatning utbetalte i 2011 totalt kr 219 millioner kroner i voldsoffererstatning. I 2010 var tilsvarende tall kr 197 millioner.

Men tallene for 2011 er i liten grad påvirket av hendelsene 22. juli da det i disse sakene kun er utbetalt forskudd i cirka 40 saker med til sammen i overkant av kr 2,5 millioner.

Venter langt høyere beløp
Informasjonsansvarlig Ivar André Holm ved kontoret for voldsoffererstatning sier de ser for seg et betydelig høyere beløp når regning er gjort opp etter terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya.

- De som har fått utbetalt forskudd er de som kan dokumentere eller sannsynliggjøre store utgifter eller nedsatte inntekter, sier han.

Andre som kan ha krav på voldsoffererstatning må vente på behandlingen av sakene, en behandling som ventelig vil starte når rettssaken mot Anders Behring Breivik starter i april.

274 krav så langt
Ifølge Holm har de mottatt 274 krav så langt.

Men før behandlingen skal starte, må Stortinget behandle et lovforslag om en heving av grensen for hva man maksimalt kan kreve. Forslaget er at denne grensen skal heves fra 40 til 60 ganger grunnbeløpet (79.216 kroner per nå). Det vil altså gi en øvre grense på rundt 4,8 millioner kroner.

- At det ikke har kommet inn flere saker som gjelder forskudd, kan skyldes at mange av de som ble rammet bor hjemme og ikke selv har store utgifter eller inntektstap, sier Holm.

Kontoret for voldsoffererstatning har ansatt flere personer og vil øke bemanningen ytterligere for å ta unna de mange sakene.

Når rettssaken mot Breivik starter kan det bli aktuelt å kjøre et antall såkalte pilotsaker for å sette en standard for voldsoffererstatningen.

Så langt i år har kontoret for voldsoffererstatning behandlet 12 saker om forskudd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.