RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terrorofre kan få 4,7 millioner

Foto: Øijord, Thomas Winje (Scanpix)
Sist oppdatert:
Hever voldsoffererstatningen etter 22. juli.

Justiskomiteen, som består av alle partiene på Stortinget, har bestemt å øke maksgrensen for voldsoffererstatning, til 4,75 millioner kroner.

Maksutbetalingen er i dag 3,1 millioner kroner.

- Jeg er veldig glad for at hele komiteen nå står sammen med regjeringen om å lette prosessen for de som er direkte berørt av terrorhandlingene 22. juli og andre voldsofre. Det er viktig for meg å understreke at forslagene som legges fram i dag gjelder generelt for å sikre rettslikhet og rettssikkerhet for alle som er utsatt for personskade som følge av en straffbar handling, sier SVs Akhtar Chaudhry, som er saksordfører for saken i komiteen.

Endringen i voldsoffererstatningen kommer som følge av terrorhandlingene 22. juli, men vil gjelde for alle voldsoffererstatningskrav etter straffbare handlinger begått etter 1. januar 2011.

Frp: - Bra de kommer oss i møte
Stortingsrepresentant Åse Michaelsen var blant forslagsstillerne bak Frps representantforslag.

- Vi i Frp har jobbet med disse forslagene over lengre tid og har sett at ofre og pårørende er en gruppe som tidvis har måtte kjempe alene for å bli hørt. Vi er derfor veldig tilfredse over at de andré partiene har kommet oss i møte, uttaler Michaelsen i en pressemelding.

- Det viktigste for oss i Frp har vært å løfte alle voldsofre og pårørende slik at den enkelte får bistand, hjelp og erstatning når man har blitt rammet. Vi har en kriminalomsorg, nå er det på tide at vi oppretter en offeromsorg, sier hun.

- Vil sikre forsvarlig behandling
Justisdepartementet opplyser at de onsdag sender forslaget ut på høring.

- Regjeringen vil sikre en hensiktsmessig gjennomføring av straffesaken og sikre en forsvarlig behandling av fornærmede, pårørende, etterlatte og andres erstatnings- og oppreisningskrav som følge av terrorhandlingene. Vi foreslår lovendringer som skal legge til rette for at fornærmede og etterlatte skal kunne gjøre bruk av de rettighetene straffeprosessloven gir dem, selv om antallet fornærmede og etterlatte i terrorsaken er svært høyt, sier justisminister Grete Faremo i en uttalelse.

Faremo understreker at forslagene til lovendringer er generelt utformet. Det foreslås ikke en egen særlov for behandlingen av 22. juli-søknadene.

- Voldsofre får dekket sitt tap
Den øvre grensen for voldsoffererstatning er i dag 40 ganger grunnbeløpet i folketrygden.

- Regjeringen foreslår å øke grensen til 60 G med virkning fra 1. januar 2011. På denne måten ønsker vi å sikre at voldsofre får dekket sitt tap, med utgangspunkt i en normal levestandard, sier justisministeren.

Departementet påpeker at Straffeprosessloven legger opp til at krav om erstatning og oppreisning i utgangspunktet kan behandles i straffesaken mot gjerningspersonen, men at det imidlertid ligger an til at et betydelig antall erstatnings- og oppreisningskrav etter 22. juli vil bli søkt dekket gjennom voldsoffererstatningsordningen uten forutgående behandling i domstolene.

- Vi vil legge til rette for å sikre en tilfredsstillende behandling av slike krav, sier Faremo.

- Mer enn 3000 søknader
I statsbudsjettet for 2012 er bevilgningen til saksbehandlingen av voldsoffererstatningssøknadene økt med 30 millioner kroner.

- I dag er mer enn 3000 søknader om voldsoffererstatning til behandling ved Kontoret for voldsoffererstatning. I tillegg kommer søknadene som følge av 22. juli. Bevilgningen sikrer at alle søknader gis en rask behandling, sier ministeren.

I høringsnotatet foreslår også regjeringen en skjønnsmessig adgang til å gi voldsoffererstatning til personer som er påført skade og tap etter å ha bistått ofre for straffbare handlinger.

Det ansettes nå nye medarbeidere til Kontoret for voldsoffererstatning, for å sikre en rimelig saksbehandlingstid etter 22. juli.

- Det er allerede bestemt at søknader om voldsoffererstatning kan avgjøres før det foreligger dom i straffesaken. Det bemerkes at søknader om forskudd behandles fortløpende, skriver Kontoret for voldsoffererstatning på sine nettsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere