RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terrorsiktede i full isolasjon

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)
Sist oppdatert:
To av de tre siktede i terrorsaken ble mandag varetektsfengslet i fire uker, to av dem i full isolasjon.

Dermed fikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) det nesten slik de ville under mandagens fengslingsmøte i Oslo tingrett.

Full isolasjon

To av de tre som er siktet for å ha planlagt terrorangrep i Norge ble mandag kveld varetektsfengslet for fire uker. Begge får brev- og besøksforbud, samt full isolasjon i to uker.

PST hadde på forhånd bedt om åtte ukers fengsling.

Varetektsfengslingen gjelder for usbekeren David Jakobsen (31) og uighuren Mikael Davud (39).

Forsvarerne til de tre terrorsiktede fikk ikke lov til å uttale seg om detaljer etter dagens rettsmøte, men det ble under en pause opplyst at en av de siktede var informant for PST. Jakobsen tok kontakt med politiet i november i fjor, men var allerede da i PSTs søkelys.

Les også: - Angrepet skulle skje på norsk jord

Ifølge NRK tok Jakobsen kontakt etter å ha blitt bedt om å skaffe et falskt pass til en person den terrormistenkte trioen skulle forsøke å få inn i landet. Da ringte han politiets nødnummer, og ble så satt over til PST.

Forsvarer Kjell T. Dahl ønsker ikke å kommentere opplysningene, men medforsvarer Rene Ibsen bekrefter påstanden ovenfor VG Nett. Ifølge forsvareren skal Jakobsen ha svart at han ikke kunne hjelpe Davud, fordi han ikke visste hvordan man skaffet et falskt pass.

Davuds advokat, Carl Konow Rieber-Mohn, sier at påstanden om at Davud ba Jakobsen om å skaffe ham et falsk pass ikke er riktig.

Ringte politiet

Det var Dahl som tidligere på dagen opplyste at Jakobsen har vært PSTs informant siden november i fjor. Det kommer fram i saksdokumentene. Jakobsen reagerte på oppførselen til den angivelige hovedmannen i terrorgruppen, men var allerede da mistenkt.

- Høsten 2009 ble Jakobsen bekymret over enkelte forhold knyttet til medsiktede Mikael Davud. Davuds atferd og noen særlige forhold gjorde at Jakobsen ringte politiet, sa forsvareren.

Til Nettavisen opplyser Rieber-Mohn at Davud ikke kjenner til Jakobsens kontakt med PST.

- Jeg vil senere i kveld fortelle min klient om dagens kjennelse i tingretten, men hva vi ellers snakker om vil jeg ikke uttale meg om. Men det er svært frustrerende å sitte på informasjon jeg verken kan gi til min klient eller dere i pressen.

Rieber-Mohn tror Mikael Davud vil bli meget skuffet over nyheten om at han nå er varetektsfengslet for fire uker.

- Han har hele tiden stilt seg uforstående til siktelsen, og er svært opprørt over å bli mistenkt for terrorplaner mot Norge.

Siden i fjor har PST overvåket de tre siktede og etterforskningen har vært et samarbeid med blant andre amerikanske FBI. Den tredje siktede i saken, nord-irakeren Shawan Sadeq Said Bujak, sitter fortsatt fengslet i Tyskland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere