Terrorsiktede Zaniar Matapour har bestemt seg for at han likevel ikke ønsker å samarbeide med de rettsoppnevnte sakkyndige. De tre ekspertene skal vurdere om han er strafferettslig tilregnelig.
Det var natt til 25. juni han angrep to utesteder i Oslo sentrum og drepte to mennesker. Ytterligere ti fikk skuddskader. Motiver for angrepet er ukjent.
Matapour har heller ikke latt seg avhøre av politiet. Opprinnelig ville han heller ikke snakke med de sakkyndige, men ombestemte seg og det ble gjennomført et møte med to av de tre sakkyndige og Matapour i Halden fengsel 29. juli.
Les også: Matapour nekter å samarbeide, slik kan de vurdere drapsmannen under tvang
Elden: – Opprettholder at han er frisk
Nå har han på nytt ombestemt seg og vil likevel ikke samarbeide med dem i en såkalt judisiell observasjon. Dette er en omfattende undersøkelse som gjøres for å fastslå om en siktet er strafferettslig tilregnelig.
– Han fastholder at han er frisk og ikke har behov for å delta i en slik observasjon. Verken politi eller forsvarer kan overstyre det, så da blir det som det blir, skriver stjerneadvokaten John Christian Elden til Nettavisen.
Les også: PST-sjefen til Nettavisen: – Matapour har vært IS-sympatisør
Bernt Heiberg, stjerneskudd i Elden Advokatfirma og medforsvarer for Matapour, utdyper Eldens kommentarer overfor Nettavisen:
– Det har vært ett møte mellom de sakkyndige og siktede. Siktede er fremdeles ikke trygg på relasjonen, og er usikker på om og når han eventuelt ønsker å fortsette samtalene. Dette medfører at de sakkyndige igjen ønsker tvangsobservasjon av ham, skriver Heiberg i en melding.
I en pressemelding opplyser politiet at det nå er 220 fornærmede i saken, inkludert de to drepte.
«De rettspsykiatriske sakkyndige har denne uken varslet at de fortsatt ønsker en tvungen observasjon av siktede siden samarbeidet med han i fengselet ikke har gitt tilstrekkelig grunnlag for en vurdering av hans tilregnelighet», skriver politiet i fredag formiddag.
Les også: Kjent kriminell og mangemillionær avhørt om relasjonen til terrorsiktede Zaniar Matpour
Kan bli tvangsinnlagt
Nettavisen skrev tidligere i sommer nyheten om at Matapour ble besluttet tvangsinnlagt for judisiell observasjon på Haukeland sykehus i Bergen fordi han ikke ville samarbeide. Det var Oslo tingrett som besluttet dette, men avgjørelsen ble anket til lagmannsretten.
Men dette var før Matapour bestemte seg for å samarbeide med de sakkyndige. Nå som han ikke vil det likevel opprettholdes anken.
– Oslo tingretts opprinnelige kjennelse er anket videre til lagmannsretten og de vil nå behandle om vilkårene for tvang er til stede
Borgarting lagmannsrett opplyser til Nettavisen at anken ikke er ferdigbehandlet.
Les også: Dette er den terrorsiktede drapsmannen
Kan bli observert ved toalettbesøk
Marthe Halvorsen Kjærstad, fungerende leder ved Kompetansesenteret for sikkerhets, fengsels- og rettspsykiatri forklarte tidligere i sommer til Nettavisen og Avisa Oslo hvordan ekspertene kan utføre en judisiell observasjon av en siktet som var tvangsinnlagt.
Hun uttalte seg på generelt grunnlag i saken.
Les også: Dramatiske bilder fra innsiden av London pub
– Ved en døgnkontinuerlig observasjon følges siktede tett 24 timer i døgnet. Det er ingen kameraer på pasientrommet, men de følges tett med menneskelig kontakt og menneskelig samhandling. Det går på alt fra evne til kommunikasjon med andre, evne til egenomsorg som hygiene. Pusser han tenner? Vasker han seg? Spiser han normalt? Har han normalt pålegg på brødskivene? Er det unormale konstellasjoner av pålegg?
– I noen tilfeller blir pasienten også observert ved toalettbesøk. Det skjer ved at de står i døren. Men dette vurderes fra sak til sak. Observanden kan også bli observert når han sover. Søvn, eller mangel på søvn er også viktig informasjon. Da gjennomføres tilsyn med observanden inne på pasientrommet. Ved døgnkontinuerlige observasjoner er det viktig for de observasjonsansvarlige å få et helhetsinntrykk, sa Kjærstad.
Stort intervju med fornærmet etter skytingen: Sliter med alkohol og søvnmangel - får ikke hjelpen han ber om
Mandag blir også Matapour fremstilt for varetektsfengsling i fire nye uker. Det er liten tvil om at politiet får dette innvilget av Oslo tingrett. Matapour har sittet fengslet siden han ble pågrepet natt til 25. juni. Fengslingsspørsmålet blir behandlet som såkalt kontorforretning, altså ren skriftlig behandling uten fysisk oppmøte i retten.