RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tungt bevæpnet politi på plass i forbindelse med fengslingsmøte for 17-åringen som er siktet etter bombefunn i Oslo.
Tungt bevæpnet politi på plass i forbindelse med fengslingsmøte for 17-åringen som er siktet etter bombefunn i Oslo. (Scanpix)

Terrorsiktet 17-åring: - Avviser befatning med terror

Sist oppdatert:
17-åringen som ble pågrepet med eksplosiver i Oslo lørdag kveld, er i Oslo tingrett varetektsfengslet i to uker.

Han er ilagt brev- og besøkskontroll og medieforbud i hele perioden, ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett.

– Han tok det fattet, men han var selvfølgelig veldig opprørt, sier forsvarer Aase Karine Sigmond.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) omtaler gjenstanden som 17-åringen ble pågrepet med, som en primitiv enhet.

– Det snakk om en beholder som inneholdt lightergass og hvor det var teipet spiker på utsiden. Slik vi ser det, har det vært et skadepotensial ved den enheten, men at det har vært begrenset, sier politiadvokat Kathrine Tonstad.

Til Dagbladet sier Sigmond at fremstillingen av sprengladningen er feil.

- Det var ikke spiker, men biter av ståltråd. Det har jo betydelig mindre skadepotensial, sier hun.

17-åringen har tatt betenkningstid når det gjelder fengslingsspørsmålet. Samtidig håper forsvareren at PSTs etterforskning skal avdekke at han ikke kan mistenkes etter siktelsen

Lukkede dører

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde bedt om lukkede dører av hensyn til etterforskningen, og væpnet politi, noen med maskinpistoler, holdt vakt under fengslingsmøtet.

17-åringens forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond, sier at 17-åringen motsatte seg fengsling. PST kunne ikke be om mer enn to uker fordi han er under 18 år.

Møtet startet ved 14.15-tiden, og etter drøyt halvannen time kom partene ut, før dommeren tok stilling i saken og skrev kjennelsen.

Les også: 17 år gammel russisk gutt siktet etter funn av hjemmelaget bombe i Oslo

Sperret av

Lørdag kveld ble et større område på Grønland i Oslo sperret av etter funnet av en bombelignende gjenstand ved Vaterlands bro i Grønlandsleiret i Oslo. Samtidig ble en 17-åring med russisk statsborgerskap pågrepet.

17-åringens forsvarer har betegnet sprengladningen som "guttestreker". Ifølge forsvareren vil han begjære seg løslatt.

FRAMSTILLES FOR VARETEKTSFENGSLING: 17-åringen som er siktet etter terrorloven for befatning med eksplosiver framstilles for varetektsfengsling mandag. Han er klar på at han ikke er en radikal islamist og nekter straffskyld etter terrorsiktelsen.

Amatørmessig innretning

– PST har sagt at dette er en amatørmessig innretning med lite skadepotensial. Da er det vel ikke veldig sannsynlig at dette er noe som ville gå av seg selv, sier Sigmond.

– Fyrverkeri kan også skade mennesker. Men det gjør det ikke nødvendigvis til noe terroranslag å skyte det opp, legger forsvareren til.

Avviser terror

– Han avviser at han har noe som helst med terror å gjøre, understreker Aase Karine Sigmond.

17-åringen er klar på at han ikke er en radikal islamist og nekter straffskyld etter terrorsiktelsen. Sigmond advarer mot å overdrive omfanget av saken mot 17-åringen, som er siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale etter terrorlovgivningen.

Kjent av PST fra tidligere

Politipatruljen som stanset mannen etter tips fra en parkeringsvakt, fattet mistanke til gjenstanden. Politiet konkluderte med at gjenstanden de senere sprengte kontrollert, inneholdt sprengstoff.

PST bekrefter at de har hatt kjennskap til den pågrepne fra tidligere. Det dreide seg da om forebyggende tiltak.

Ifølge Aftenposten kommer familien til den siktede fra Kaukasus, og de har vært bosatt i Vadsø. Politiets sikkerhetstjeneste PST bekrefter at de har hatt kjennskap til den pågrepne fra tidligere. Det dreide seg da om forebyggende tiltak.

– I avhør har han sagt at han tar personlig avstand fra IS og at han er imot terror og vold. En av grunnene til at han tar avstand fra IS, er at han ikke aksepterer den voldsbruken de utøver. Men han har hatt kontakt med personer som var i PST søkelys i 2015, da han var 15 år gammel. Det er ikke bestridt, sier forsvarer Sigmond.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere