Gå til sidens hovedinnhold

- Terrorsiktet har tilstått

Terrormålet skal ha vært lokalene til den danske avisen Jyllands-Posten.

To av de terrorsiktede er innkalt til nye avhør tirsdag formiddag, mens den tredje siktede Shawan Sadek Saeed Bujak (37) har allerede vært i nytt avhør.

Der skal han har innrømmet terrorplanlegging.

- Den ene mistenkte har forklart sin rolle i saken og gjennom det kommet med en tilståelse. Det vi har sagt er at det sannsynligvis ikke var et mål i Norge. Det er mye som tyder på at det var Jyllands-Posten som var målet, ut fra det han har forklart seg, sier informasjonsrådgiver i PST, Siv Alsén, til Nettavisen.

Åpen og fri forklaring
Advokat Brynjar Meling ønsker imidlertid ikke å kalle forklaringen en tilståelse.

- Jeg kan bekrefte at min klient Shawan Sadek Saeed Bujak har gitt en forklaring som er åpen og fri, hvor han forklarer om sin egen rolle. Når det gjelder om han har tilstått, så er det et annet spørsmål som er opp til en rett å vurdere om dette er straffbare forhold, sier advokat Brynjar Meling til Nettavisen.

- Har han nevnt Jyllands-Posten?

- Jeg ønsker ikke å kommentere hva han har forklart. Det pågår en etterforskning, og den har jeg respekt for og overlater til PST å avgjøre hva som skal ut til media, sier Meling.

Videre påpeker Meling at hans klient har vært samarbeidsvillig helt siden pågripelsen.

- Han har en erkjennelse som ligger tilbake i tid. Dette er en prosess som har pågått lenge. Vi har hatt et tett samarbeid med PST helt siden han ble pågrepet, sier Meling.

Det var i starten av juni at Bujak, David Davud og David Jakobsen ble pågrepet og siktet for å ha planlagt en terroraksjon på norsk jord.

I begynnelsen av september ble de tre fengslet i ytterligere fire uker, hvorav to i full isolasjon.

Av de tre terrorsiktede er det kun Bujak som har samtykket til varetektsfengsling. Han ble pågrepet i Tyskland under en koordinert aksjon med tysk politi.

- Mest utsatt i Europa
Terrorekspert og professor ved Politihøgskolen, Tore Bjørgo, er ikke overrasket over at Jyllands-Posten var terrormålet for den norske gruppen.

- Nei, det har vært en lang rekke angrepsplaner mot Jyllands-Posten de siste årene, og spesielt det siste året. Det er kanskje et av de mest utsatte terrormålene i Europa, så det er ikke noe overraskende at de var målet for denne norske gruppen, sier Bjørgo til Nettavisen.

Jyllands-Posten har vært et yndet terrormål som følge av at avisen trykket tolv Mohammed-tegninger i 2005.

- Det hadde vært mer overraskende hvis det hadde vært et norsk mål, legger han til.

Bjørgo mener det ikke er oppsiktsvekkende at en terroraksjon i Danmark blir planlagt på norsk jord.

- Det har en sammenheng med at de bor her. Dette er et uttrykk for globalisering på alle måter, noen av dem har fått trening andre steder og er koblet opp til et terrormiljø, så det er ikke oppsiktsvekkende at det planlegges en aksjon i Norge mot nabolandet, sier han.

Sjefredaktør i Jyllands-Posten, Jørn Mikkelsen, har ikke ønsket å kommentere den planlagte terroraksjonen mot avisen.

Kurt Westergaard, som tegnet Mohammed-tegningene, er flere ganger blitt truet på livet, samt utsatt for drapsforsøk. Han lever nå under politibeskyttelse.

Brevbombe
Tidligere denne måneden ble en antatt terrorist pågrepet i København, mistenkt for å gjennomføre et terrorangrep.

Den mistenkte terroristen skal ha hatt planer om å sende en brevbombe til Jyllands-Postens lokaler.

Men Bjørgo vil ikke trekke noen paralleller mellom hendelsen i København og de terrorsiktede i Norge.

- Det er vel ikke noe annet enn at de har valgt samme mål, og hvis Jyllands-Posten var målet for denne personen i Danmark, så understreker det hvor utsatt de er, sier Bjørgo.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken