RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terrorsiktet nordmann grunn til økt sikkerhet på fly

TERRORSIKTET: Anders Cameroon Østensvig Dale fra Akershus er siktet og etterlyst av PST fordi han har sluttet seg til Al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP). 15. juli ble han formelt satt på USAs terrorliste.
TERRORSIKTET: Anders Cameroon Østensvig Dale fra Akershus er siktet og etterlyst av PST fordi han har sluttet seg til Al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP). 15. juli ble han formelt satt på USAs terrorliste. Foto: Skjermdump Interpol
Sist oppdatert:
Anders Cameroon Østensvig Dale (35) skal være grunnen til at amerikanske myndigheter trapper opp sikkerheten på fly.

Norske Anders Cameroon Østensvig Dale, som nylig ble satt på USAs terrorliste, er årsaken til at amerikanske myndigheter økte sikkerheten på direkteflyvninger til USA, melder Fox News.

Passasjerer på flyplasser i Europa, Midtøsten og Afrika har blant annet fått beskjed om å skru mobiltelefonene sine av og på for å vise at de fungerer som de skal.

Dale, som også er også siktet av PST, skal ha fått opplæring av bombemakeren Ibrahim al Asri. Asri sto også bak eksplosivene som nesten førte til at et fly fra Amsterdam til Detroit ble sprengt i luften, første juledag 2009. 

- Akkurat det vi frykter
Michael McCaul, leder for Kongressens komité for indre sikkerhet, forteller til Fox News at Al Qaidas ønske om å styrte amerikanske passasjerfly er enda større i dag enn det var før 11. september 2001.

- En nordmann med reisedokumentene i orden, som ikke ser ut som en muslimsk radikal ekstremist og kan forsvinne mer i folkemengden, og som har denne typen ekspertise i å lage bomber, er akkurat den trusselen jeg tror departementet for den indre sikkerheten frykter, sier McCaul. 

Han uttaler at Dale er det nye ansiktet på terrortrusselen, hvor vestlige rekrutter i Syria gis opplæring av Al Qaida i Jemen. 

Amerikanske analytikere uttaler at Al Qaida ser disse personene som ideelle til å bringe eksplosiver som ikke fanges opp av den tradisjonelle sikkerhetskontrollen, ombord i fly.

ØKT SIKKERHET: Michael McCaul, leder for Kongressens komité for indre sikkerhet, understreker at Al Qaidas ønske om å styrte amerikanske passasjerfly er enda større nå enn før 11. september 2001.

- Lærte å lage bombebelter
Dale konverterte til Islam i 2008 og skal raskt ha blitt radikalisert. Han skal ha reist til Jemen samme år, hvor han ble en del av Al Qaida. Her skal han ha fått opplæring i å lage bomber frem til 2011.

Den 15. juli ble Dale formelt satt på amerikanske myndigheters liste over globale terrorister. 

Departementet  gir denne uttalelsen om Dales kunnskaper om eksplosiver: "Som en del av Al-Qaida har Dale fått terrortrening og lærte å lage bombebelter, improviserte eksplosive innretninger, og større eksplosiver som brukes i bilbomber."

Etterforsket av PST i lengre tid
Forrige uke gjorde PST det kjent at de har siktet og etterlyst en 35-åring fra Akershus fordi han har sluttet seg til al-Qaida i Jemen.

- PST bekrefter at vi over en lengre periode har hatt og har etterforskning rettet mot personen som nå er listeført av amerikanske myndigheter. Årsaken til at mannen nå er siktet, er at han har sluttet seg til al-Qaida i Jemen, opplyste seniorrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste til NTB 16. juli.

Dale er siktet for brudd på straffelovens paragraf 147d og mistenkt for overtredelse av 147a.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere