RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terrortiltalt 24-åring sier han drev med humanitær hjelp

Forsvarerne Thomas Randby og Hilde Wiig Nicolaysen på plass i rettssaken i Oslo tingrett, der en 24 år gammel mann fra Østfold er tiltalt for å ha deltatt i terrorgruppa IS i Syria.
Forsvarerne Thomas Randby og Hilde Wiig Nicolaysen på plass i rettssaken i Oslo tingrett, der en 24 år gammel mann fra Østfold er tiltalt for å ha deltatt i terrorgruppa IS i Syria. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Den 24 år gamle mannen fra Østfold som er tiltalt for å ha kriget for ekstremistgruppa IS i Syria, erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet i Oslo tingrett mandag.

Oslo (NTB-Dag Kjørholt): – Tiltalen er absurd og skremmende. Det er skuffende at jeg er tiltalt for dette, sa mannen da han begynte sin forklaring i tingretten.

Mannen er tiltalt for å ha operert som fremmedkriger i Syria, først for IS, før han gikk over til gruppa Jabhat al-Nusra.

Selv hevder at han dro til Syria for å hjelpe det syriske folket og fortalte at han følte han hadde en moralsk og religiøs plikt til å gjøre det.

Les også: Terror-tiltalt nekter straffskyld

– Min hensikt var aldri å begå noen form for terrorhandling. Jeg fraktet mat, medisiner, pledd og skadde folk og soldater i en ambulanse, forklarte mannen med rolig stemme, bare avbrutt av gråt da han fortalte om en voldtektsepisode i Syria.

Visste ikke hva grupperingene var

24-åringen sa at hans engasjement skjedde samtidig med at han begynte å praktisere islam og ville bort fra dårlige venner og rusmiljøet.

I 2013 hadde Politiets sikkerhetstjeneste (PST) en bekymringssamtale med ham. De skal også ha forsøkt å rekruttere ham som informant.

– Jeg visste ikke hva grupperingene var og trodde det var en undertrykker og en opposisjon. Først etterpå har jeg fått med meg hva de sto for, sa 24-åringen i retten.

Statsadvokat Geir Evanger sa i retten at hovedpunktet i tiltalen bare er anvendt en gang tidligere i Norge. Det gjelder planlegging eller forberedelse av en terrorhandling ved å inngå forbund med noen. Han sa at Facebook-materiale og religion vil stå sentralt.

Evanger hadde også den første saken – den gjaldt tre menn som sto tiltalt for terroranslag mot Jyllands-Posten. I 2012 ble to av dem dømt til henholdsvis åtte og tre års fengsel i lagmannsretten.

Evanger anket straffeutmålingen til Høyesterett og mente at de burde dømmes til henholdsvis elleve og fem års fengsel. Anken ble avvist.

- Like historier

– De sier også at de har gjort en humanitær innsats, levert mat og kjørt skadde. Det han har opplevd virker troverdig, men han kan jo ha opplevd dette selv om han ikke har kjørt ambulanse, som han sier. Det ville jo ikke vært vanskelig å få sterke inntrykk i Syria uansett hvilken funksjon man har der i dag, mener ekstremistforsker Lars Gule.

Forskeren sier at den tiltaltes historie er sammenfallende med historien til veldig mange av dem som har reist fra Østfold, og særlig Fredrikstad, til Syria.

– Den ser ut til å representere et bilde på mange norske fremmedkrigere. Generelt handler det om kameratgjenger, som ikke nødvendigvis har gjort det bra på skolen, og om arbeidsledighet.

– Han sier jo selv at det handlet om å komme ut av et rusmiljø. Det vet vi at mange av disse guttene fra Fredrikstad har vært inne i, sier ekstremistforskeren.

Ifølge Gule er det i Norge en overrepresentasjon av ungdom med mer eller mindre kriminelle rulleblad.

Det er satt av sju dager til rettssaken, som administreres av tingrettsdommer Hans-Christian Ingebrigtsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere