*Nettavisen* Nyheter.

Terrortiltalt hengte seg i fransk fengsel

Mannen som i juni halshogde sjefen sin og plasserte hodet hans på et gjerde ved en gassfabrikk i Frankrike, har tatt sitt eget liv i fengselet han satt i.

Yassin Salhi (35) hengte seg i fengselscellen ved hjelp av lakenet sitt tirsdag kveld, ifølge ledelsen ved fengselet i Fleury-Merogis, en forstad sør for hovedstaden Paris.

Mannen ble pågrepet etter at han i juni kjørte en bil inn i en gassfabrikk sørøst for Lyon, angivelig i et forsøk på å sprenge bygningen. Ved inngangen til fabrikkområdet ble det funnet et hode som var spiddet på porten til fabrikken. Hodet var dekket av arabisk skrift, flankert av to islamistiske flagg og tilhørte Salhis sjef.

Terrortiltale

To dager etter episoden tilsto Salhi det makabre drapet. Han avviste at han var motivert av militant islamisme, men ble likevel tiltalt for islamistisk-relatert terrorisme.

Påtalemyndigheten mente nemlig at angrepet mot gassfabrikken hadde forbindelse til ekstremistgruppa IS i Syria. Blant annet skal Salhi ha sendt et makabert bilde av seg selv med det avhoggede hodet til Syria. I forbindelse med etterforskningen uttalte statsadvokat Francois Molins at angrepet var utført nøyaktig slik IS hadde gitt ordre om, og at det lignet en «martyroperasjon».

Samtidig syntes Salhi å ha vært motivert av hat mot sjefen sin, mente påtalemyndigheten. Salhi ble var plassert på isolat i påvente av rettssaken, men fengselet betraktet ham ikke som et risikotilfelle for selvmord. Nå kommer saken uansett aldri opp for en dommer.

Radikal

I avhør forklarte 35-åringen seg om hvordan han kvalte sjefen med én hånd og kuttet over halsen på ham. Da han ble oppdaget av brannmenn som ble tilkalt under angrepet, var han i full gang med å åpne gassflasker for å sprenge fabrikken i luften, mens han ropte «Allahu Akbar» (Gud er størst) på arabisk.

Fransk politi ble allerede i 2005 oppmerksom på Salhi på grunn av hans radikale synspunkter. Etterretningstjenesten fulgte med på mannen i et par år, men i 2008 ble det besluttet at etterforskningen skulle avsluttes.

I 2013 dukket Yassin Salhi igjen opp på politiets radar, fordi han skal ha holdt seg sammen med en gruppe mennesker som var mistenkt for å ha koblinger til radikal islam. Salhi var en gift trebarnsfarn, og hans kone forklarte i avhør at familien levde «normale liv som muslimer».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag