RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terrortiltalt hevder han ikke deler IS' syn lenger

Dette bilde ble lagt fram i Oslo tingrett som bevis tirsdag, fra venstre en 28 år gammel tiltalt, den 30 år gamle norsk-somaliske tiltalte, og den norske IS-lederen Bastian Alexis Vasquez (24). Til høyre for Vasquez står en nordmann som er drept i kamp i Syria.
Dette bilde ble lagt fram i Oslo tingrett som bevis tirsdag, fra venstre en 28 år gammel tiltalt, den 30 år gamle norsk-somaliske tiltalte, og den norske IS-lederen Bastian Alexis Vasquez (24). Til høyre for Vasquez står en nordmann som er drept i kamp i Syria. Foto: Politiet (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Den norsksomaliske 30-åringen som er tiltalt for å ha kjempet med IS i Syria, hevder han ikke lenger deler deres syn. Men han mener at IS gjør mye godt for befolkningen.

– Jeg er sikker på at IS gjør mye godt, men det er ikke sånn at jeg deler deres syn på alle punkter, sa den 30 år gamle tobarnsfaren da han onsdag morgen fortsatte sin forklaring i terrorrettssaken som startet i Oslo tingrett tirsdag.

Les også: I dag må han svare for terroranklagene

Les også: «Jeg har lyst til å drepe alle, fra liten til stor, mann. Gå inn i en eller annen barnehage, mann»

Ikke lenger enig

Da dommeren spurte hvilke punkter han siktet til, svarte tiltalte at «du kan si jeg ikke deler deres syn», og avviste tingrettsdommer Geir Grindhaugs oppfordring om å utdype på hvilken måte hans og IS' meninger skiller lag.

– Etter at jeg kom tilbake til Norge, har jeg gjort det klart at jeg ikke lenger er en del av IS og at jeg ikke deler deres syn, sa 30-åringen.

Norsksomalieren er tiltalt for å ha kjempet med våpen for Den islamske staten (IS), noe han selv avviser. Hans misjon i Syria var å drive hjelpearbeid, selv om han sommeren 2013 sverget troskap til den ytterliggående organisasjonen, hevder han i retten.

(Saken fortsetter under bildet.)

Dette bilde lagt fram i Oslo tingrett tirsdag. som bevis for familiefaren (30), t. v. sin tilknytning til IS. Lengst t.h. står den norske IS-lederen Bastian Alexis Vasquez (24) Til venstre for Vasquez står en nordmann som er drept i kamp i Syria, mens den fjerde på bildet er ukjent. Bildet er tatt i Syria.


Konflikter

– På starten av 2014 endret situasjonen seg. Det ble konflikter mellom de forskjellige opprørsgruppene. Det endte med fullskalakrig, og jeg ville ikke være en del av det, sa norsksomalieren.

Les også: 132 IS-krigere drept siden lørdag

Han hevder at han derfor forlot Syria i januar i fjor, uten noen intensjon om å returnere. Aktor mener imidlertid at forutsetningen for at han fikk reise av sin lokale leder i IS var at han skulle komme tilbake til Syria, og at forberedelsene til returen var i sluttfasene da han og de to andre tiltalte i saken ble pågrepet i fjor vår. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere