RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: - (AFP)

Terrortopp hadde Davuds mobilnummer

Sist oppdatert:
PST ble varslet, og dermed var terrorsaken i gang.

En av lederne i terrororganisasjonen Turkmenistan Islamic Party hadde terrorsiktede Mikael Davuds telefonnummer. Slik startet opprullingen av terrorsaken, skriver VG.

Kommandant Seyfullah skal visstnok ha forsøkt å kontakte Davud i september 2008. Det er uklart om Seyfullah lyktes med å få tak i Davud. Etterretningskilder oppdaget forsøket, og informerte amerikanske myndigheter - som videre varslet PST.

Davuds advokat, Carl K. Rieber-Mohn sier til VG at han ikke vil kommentere forholdet. Davud selv benekter tilknytningen på det sterkeste.

Tilknyttet Al-Qaida
Torsdag 8. juli 2010 ble det kjent at PST hadde pågrepet tre personer som er siktet for å ha inngått et terrorforbund og planlagt en terroraksjon. PST mente at gruppen hadde forbindelser til personer i utlandet som er tilknyttet Al-Qaida.

Terroraksjonen var planlagt på norsk jord.

- Les også:Angrepet skulle skje på norsk jord

De tre siktede er nevnte uTiguren Mikael Davud (39), samt usbekeren David jakobsen (31) og Shawan Bujak (37) fra Irak - med kurdisk bakgrunn.

Turkmenistan Islamic Party står på FNs terrorliste, og har tette bånd til Al-Qaida. Gruppen kjemper uigurenes frigjøringskamp mot Kina, og har erklært krig mot alle kinesiske interesser. Seyfullah truet blant annet flere ganger med terrorangrep mot OL i Bejing, skriver VG.

Overvåkning
I 2008 flyttet Mikael Davud fra Norge, 39-åringen var ikke borte lenge. I 2009 flyttet han tilbake, og spurte David Jakobsen om hjelp til å skaffe leilighet.

I forkant av dette hadde PST mottatt en bekymringsmelding fra USA, og allerede startet overvåkning av Davud. På denne måten fikk PST kjennskap til de andre siktede Jakobsen og Bujak.

Jakobsen ble informant for PST november 2009. Hans oppdrag var å finne ut hvor Davud hadde vært da han flyttet ut av Norge.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere