*Nettavisen* Nyheter.

TEST: Årets beste mobil

Nettavisens mobiltester er henrykt. Les hvorfor.

17.04.07 10:14

Drømmer du om en mobiltelefon som har 5 megapiksel kamera, videoopptak i superkvalitet, super-3G for lynrask nedlasting over mobilnettet, en stor krystallklar skjerm, TV-utgang, GPS med gratis kart, radio, en fullgod mp3-spiller og alt annet du kan tenke deg å ha i lomma?

Det er på tide å våkne – Nokia N95 har ankommet butikkene.

Nokia innfrir
Da Nokia lanserte N95 for et drøyt halvår siden, skapte de enorme forventninger blant tilhengere verden over. Endelig skulle det komme en mobiltelefon som hadde alt du kunne forestille deg av funksjoner, uten at du trengte en ekstra ryggsekk for å bære den med deg.

Og førsteinntrykket av Nokia N95 er upåklagelig. Til tross for at vi både har sett og prøvekjørt N95 tidligere ble vi overrasket over at telefonen ikke var større enn den er. Både målene på 99 x 53 x 21 millimeter og vekten på 120 gram kan beskrives som relativt beskjedent sammenliknet med andre mobiltelefoner i samme klasse. Til sammenlikning veier videomobilen N93i hele 163 gram.

Byggekvaliteten og designen på N95 faller godt i smak, og telefonen virker solid og holdbar. Dekselet som sitter over batteriet er tynt, og Nokia har klart å spare inn både millimeter og gram ved å velge lure løsninger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skyv flere veier
En av de lure løsningene til Nokia oppdager vi så snart vi begynner å skyve og dytte på telefonen. Mens vanlige skyvemobiler kun lar seg skyve en vei, kan N95 skyves både opp og ned. Når skjermen skyves opp kommer det tradisjonelle talltastaturet til syne. Tastene er svært gode og lystrer våre minste bevegelser.

Skyver vi derimot skjermen ned, kommer det et annet tastesett til syne. Dette består av navigeringstaster for å betjene multimedietjenestene på telefonen. Vi nevner i fleng mp3-spiller, videosenter, radio, galleri, spill, GPS, internett og blog.

Når vi skyver frem multimedietastene vendes skjermen til landskapsmodus. Snarveiknappen på høyre side av telefonen åpner en svært innbydende liste over telefonens viktigste funksjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Multikunstner
Vi har allerede vært inne på at Nokia N95 kan så godt som alt. For første gang, savner vi faktisk ingen verdens ting. Av nettverksløsninger har den både trådløst nettverk (Wlan), super-3G(HSDPA), vanlig 3G og Edge. Uansett hvor du befinner deg, har du dermed tilgang til de raskeste nedlastingshastighetene som finnes.

Det kommer godt med både ved opp- og nedlasting av e-post, musikk, podcast, bilder, video og ved bruk av telefonen som modem. Du kan selvsagt velge å ringe med mobilen på vanlig vis, eller velge å ringe over internett med såkalt IP-telefoni.

Strømproblemer
Etter noen dager med N95 kan vi først som sist fastslå at batterikapasiteten er telefonens største svakhet. Nå utsettes telefonen riktignok for uvanlig intens bruk under en testperoide, men å måtte lade mobilen opptil flere ganger i døgnet er allikevel for dårlig.

Den store skjermen, muligheten for trådløst nett, GPS og høyhastighetsnedlasting er med på å korte ned batteritiden betraktelig. For å spare batteri kan du naturligvis velge å skru av de mest strømkrevende funksjonene.

En annen løsning er naturligvis å utstyre seg med et ekstra batteri eller en ekstra lader til kontoret og en lader til bruk sammen med GPS-funksjonen i bilen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gratis kart – dyr veiledning
N95 er den første mobiltelefonen fra Nokia med inkludert GPS. Den store skjermen gjør at telefonen egner seg suverent også som GPS. Kartene leveres av TeleAtlas og dekker Norden og store deler av Europa. Du trenger ikke engang betale for kartene (utover det du betaler for datatrafikken mens du laster dem ned).

Skal du mer enn å se hvor du befinner deg, er saken en litt annen. Trenger du hjelp og rettledning for å finne frem mellom punkt A og B, må du også finne deg i å åpne lommeboka. Du kan velge mellom ukesabonnement til 40 kroner, månedsabonnement til 60 kroner, årsabonnement til snaue 500 kroner eller treårsabonnement til nærmere 600 kroner.

Det tar litt tid før telefonen er klar for å navigere deg rundt, men når den først får tilgang til satellittene, fungerer GPS-løsningen upåklagelig både i modus for bil og fotgjengere.

Kamera
Nokia N95 er også blant de første telefonene på det norske markedet som har fått et kamera som tar bilder med 5 megapikslers oppløsning. Optikken er fra Carl Zeiss og bildene du tar er slett ikke verst. Sammenliknet med N93i er fotokvaliteten mye bedre, særlig innendørs.

Allikevel er vi litt overrasket at de 5 megapikslene ikke gjør større utslag. Det er nemlig ingen ekstrem forbedring på bildene tatt med N95 sammenliknet med bilder tatt med Sony Ericsson K800i, som flere ganger har blitt kåret til beste kameramobil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Video
Det N95 imidlertid scorer høyt på er videokameraet. Nokia selv kaller det dvd-kvalitet, og sammenliknet med hva andre mobiltelefoner leverer, er vi tilbøyelige til å si oss enige. Videomobilen N93i er en av de få som har like gode videomuligheter, og vi drar på smilebåndet av N95s 30 bilder i sekundet og oppløsningen på 640x480 punkter.

Av ytterligere spesifikasjoner kan nevnes at videokameraet tar opp lyd i stereo, har digital videostabilisering, innstillinger for hvitbalanse og opptil 10 ganger digital zoom.

Se video filmet med Nokia N95.

HTML EMBED

Fullverdig mp3-spiller
Som nevnt en rekke ganger, har N95 det aller meste vi kan ønske oss av en mobiltelefon. Det samme gjelder naturligvis for mp3-spilleren på telefonen. I tillegg til dedikerte musikknapper, har telefonen en svært god musikkspiller hvor vi enkelt kan sette opp spillelister, bla mellom låter og finne frem blant favorittene.

Selv om internminnet har nok plass til et del låter, fyller det seg raskt opp dersom du bruker både kamera, videokamera og andre av telefonens funksjoner. Skal du bruke telefonen som musikkspiller, kan det med andre ord være greit å investere i et minnekort. Nokia N95 bruker minnekort av typen MicroSD som per i dag fåes i størrelser opp til 2 gigabyte.

Lydkvaliteten i de medfølgende øreproppene er helt grei, men vi byttet de raskt ut med eget hodesett. Du kan koble ditt eget hodesett direkte til telefonen med 3,5 millimeters standardplugg (mini-jack), eller velge å koble via den medfølgende kabelen med mikrofon og navigeringsknapper.

Klikk på bildet for å forstørre.

Se filmer på TV
Bruker du N95 som videokamera, vil du raskt lære å sette pris på den medfølgende kabelen som lar deg spille av video og vise bilder på tv-apparatet ditt. Kabelen kobles til 3,5 millimeterpluggen, og deretter rett i tv-et.

Å koble telefonen til pc-en gjøres via standard mini-USB. Nokia har altså valgt å gå bort fra sin egen plugg, og heller satse på en mer vanlig løsning. Dessverre tar ikke telefonen lading når den kobles til pc-en, men vi har allerede oppfordret til kjøp av en lader nummer to, så dette kan vi alltids tilgi.

Årets høydepunkt
Selv om de andre mobilprodusentene har kommet med spennende nyheter i år, er det ingen tvil om hvilken mobiltelefon alle har gått og ventet på. Etter flere måneders intens venting er Nokia N95 endelig her, og konklusjonen er at det har vært vel verd ventetiden.

Utover det faktum at batterikapasiteten er heller laber, har vi ikke klart å finne noen god grunn til å ikke løpe til nærmeste butikk og kjøpe en N95. Prisen er riktignok relativt høy (fra 6000 kroner), men med tanke på hvor mye du får igjen, synes vi den er verd pengene. To tomler i været for N95.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.