RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Test av Cordless Desktop MX 5500 Revolution

Verdens mest avanserte mus og verdens beste tastatur?

Logitech fortsetter å dumpe nye pakker med tastatur og mus ut på markedet, og sist ut er den nye pakken med det klingende navnet «Cordless Desktop MX 5500 Revolution». Folkene i markedsføringsavdelingen forsøker i alle fall å levere mest mulig for pengene de får...

Pakken består enkelt og greit av den helt geniale supermusen MX Revolution, som vi har testet tidligere, og det nesten like geniale tastaturet MX 5500 - som begge benytter trådløs Bluetooth-teknologi.

Siden vi for lengst har sagt hva vi mener om MX revolution, så kaster vi oss like greit over MX5500, som er et tastatur som viser at utviklere en sjelden gang hører på hva kundene sier.

F-lock er historie
Av en eller annen merkelig grunn så har Microsoft og Logitech i noen år tenkt at de gamle F-tastene er totalt ubrukelig. De har derfor utstyrt sine tastaturer med ekstrafunksjoner på disse F-tastene som direkteknapper for utskrift, åpning av dokumenter og all annen mulig tull som jeg ikke har hørt om noen som har brukt noen gang.

I tillegg har de introdusert den såkalte F-lock-knappen, som litt avhengig av produsent har vært skrudd av eller på som standard, og på enkelte trådløse tastaturer har indikatoren for om funksjonen har vært skrudd av eller på vært plassert på mottakeren for det trådløse tastaturet. Rett og slett en totalt ubrukelig løsning.

Men nå har Logitech tatt lærdom fra laptopprodusentene. F-lock-tasten er historie, og F-tastene fungerer alltid normalt om du ikke gjør noe spesielt. Derimot har de introdusert en ny funksjonsknapp, der den totalt ubrukelige «høyre museknapp»-tasten har sittet mellom AltGr og Ctrl. Holder du inne denne tasten så får du fortsatt ekstrafunksjonaliteten ut av F-tastene som åpning av standardprogrammer og annet ræl. Det beste fra to verdener – uten å irritere livskiten ut av brukerne.

NumLock er også historie
Men det er ikke bare F-lock som er borte på dette tastaturet. Det samme gjelder NumLock-tasten, som har gjort at du kan bruke keypad-en som piltaster og funksjoner som du finner rett ved siden av som Home, End, Page Up og så videre. NumLock hadde en funksjon i gode, gamle dager da ikke alle tastatur hadde denne funksjonaliteten, men i dag er dette en selvfølge – og NumLock har utspilt sin rolle.

Der NumLock-knappen normalt sitter har Logitech isteden plassert en knapp som har fått det litt kryptiske navnet «Clear Calc», samt en pil mot venstre. Normalt fungerer denne som en normal backspace-knapp uten noen videre funksjon, men det er først når du trykker på tastaturets dedikerte kalkulatorknapp at du forstår at dette virkelig har noe for seg.

Kalkulatoren integrert
Det er nemlig slik at når du trykker på kalkulatorknappen på dette tastaturet, så dukker det ikke opp en kalkulator på skjermen. I stedet dukker det opp en kalkulatorfunksjon rett i displayet på tastaturet. På den måten kan du enkelt få tilgang til en enkel kalkulator rett i tastaturet, selv om du ikke skulle være rett i Windows – og du kan til og med bruke tastaturet som kalkulator når maskinen ikke er påskrudd.

Kanskje ikke en funksjon du kommer til å bruke hver dag, men definitivt en god utvikling.

Genialt display
Displayet er for øvrig en liten historie for seg selv. Dette er ikke bare et display for en kalkulator og klokke. Dette er nesten som en liten kjørecomputer til bilen din, der den blant annet holder oversikt over hvor mange tastetrykk du har gjort til enhver tid. I skrivende stund har jeg skrevet 10926 tastetrykk på dette tastaturet, og det går stadig oppover. Egentlig totalt unødvendig å ha en slik funksjon, men moro er det i alle fall.

Displayet holder også oversikt over hvor mange uleste e-poster du har i innboksen din. «47 nye meld.» står det i displayet når jeg trykker på rett knapp, og den kan også fortelle meg at jeg i Winamp nå hører på Dream Theater med en spesialversjon av sangen Home, og at den sangen er på 6 minutter og 31 sekunder – og at jeg nærmer meg slutten.

Og om det ikke skulle vært nok: Den forteller meg at temperaturen er litt høyere her enn det ideelle på en arbeidsplass. Displayet gir meg også oversikt over hva de forskjellige programmerbare snarveiknappene for øyeblikket er satt til å gjøre, som for eksempel at A-snarvei åpner musikkspilleren min, B-snarvei åpner søkefunksjonen og så videre.

I tillegg til disse programmerbare knappene har tastaturet også en del dedikerte snarveiknapper til blant annet å åpne Photo Gallery, Media Center og Gadgets – og selvsagt funksjoner for å styre musikkspilleren.

På toppen av dette er tastene gode å trykke på, de klikker ikke altfor høyt og håndleddstøtten er god.

Genial pakke
Dette er i det hele tatt et eksepsjonelt godt tastatur. Og når det i tillegg leveres med en eksepsjonelt god mus – som det riktignok trengs en liten tilvenningsperiode for – så er det ikke et tvil i mitt hjerte om at dette er et løp-og-kjøp-produkt. Jeg hadde til og med kjøpt det selv om de hadde levert det i en ergonomisk utgave av typen Natural Keyboard som jeg har blitt avhengig av.

Da gjenstår det bare å si at pakken i skrivende stund koster godt over ettusen*kremt*kroner på de billigste nettbutikkene, men det skal du ikke tenke for mye på. Fornøyd kommer du til å bli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere