*Nettavisen* Nyheter.

Test av digital fremkalling over Internett

Det er ikke så rent få nordmenn som har byttet ut det gamle, analoge fotokameraet med et nytt digitalkamera. Men, selv om bildene kan vises på både PC- og TV-skjermer, vil vi helst ha de mest vellykkede på papir.

17.09.03 12:14

Om du er en av de som fortsatt har sommerbildene liggende på kameraet ditt, er fremkalling over Internett en god og enkel løsning.

- Finn fram USB-kabelen som fulgte med kameraet ditt, og koble det til PC’en. Deretter logger du deg inn hos den nettbutikken du ønsker å bruke, og følger rett og slett dennes veiviser for hvordan bildene skal overføres, sier Bjørn Eirik Loftås i dinside.no.

Prisene hos de fem butikkene som tilbyr fremkalling over nett varierer relativt lite. Når det gjelder fremkalling av digitale bilder sett i forhold til vanlig film blir prisen så og si den samme. Dette fordi du hverken må betale for ny film, eller for å fremkalle dårlige bilder.

- Et annet alternativ er å skrive ut bildene selv med en fotoblekkskriver. Kvaliteten blir god, og dette kan lønne seg hvis du har tenkt å fremkalle mange store bilder. Minuset kan være at holdbarheten ikke er helt topp, men hvis du setter bildene raskt inn i album eller i ramme så vil du ikke merke noen særlig forskjell, forteller Loftås.

For mange er bilder noe av det kjæreste man kan miste. I digitalkameraets verden blir bildefilene som negativer å regne, og man bør derfor passe på å oppbevare disse trygt.

- Flere kopier er nøkkelen. Personlig har jeg brent bildene mine ut på CD’er som jeg oppbevarer i en bankboks. Alternativt kan man ha kopiene hos foreldre eller venner. I tillegg er det noen fotobutikker som tilbyr seg å lagre bildene dine i sine egne arkiver, avslutter Loftås.

I samarbeid med dinside.no har vi testet de fem butikkene som nå tilbyr fremkalling av digitale bilder over nett. Ett sett med 25 bilder ble sendt til hver av dem, og ting hadde tydeligvis forandret seg siden vår forrige test som ble gjort i januar.

Det vi la vekt på var: Kvalitet, leveringstid, brukervennlighet og pris.

Klikk på bildet for å forstørre.

www.eurofoto.no

Pris 25 bilder: kr 113,-


Øverst på pallen finner vi Eurofoto, som for en rimelig penge leverer fine bilder på kort tid. I tillegg har de også den beste nettbutikken.

Klikk på bildet for å forstørre.

www.Preus.com

Pris 25 bilder: kr 117,-


De aller beste bildene og en bra nettløsning, gir Preus Foto Online smilet. Men, treg levering gir et lite minus.

Klikk på bildet for å forstørre.

www.digitalbilder.no

Pris 25 bilder: kr 107,- (kampanjepris)


Midt på treet for Digitalbilder.no, som leverte flotte bilder på kort tid, men de trekkes for svak nettbutikk og at de er de eneste i testen som ikke kan levere i 10*13-format (som gjør at bildene blåses opp og man risikerer at eksempelvis hoder blir ”avskåret”).

Klikk på bildet for å forstørre.

www.fotoknudsen.no

Pris 25 bilder: 105,- (kampanjepris)


Foto Knudsen vant forrige test, men skuffer nå stort på bildekvaliteten. Da hjelper det lite med rask levering og brukervennlig nettbutikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

www.fotolabo.net

Pris 25 bilder: 95,-


Fotolabo er billigst, men langt fra best. De får testens eneste sure fjes for dårlig billedkvalitet og treg levering.

Mer om testen kan du lese på www.dinside.no

Reporter: Christian Egedius
Fotoredigerer: Runar Blekken

Sendedato: 3. september 2003

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.