*Nettavisen* Nyheter.

Test av digital fremkalling

Foto: TV 2

Ferien er over, og det er på tide å framkalle bildene dine. Vi har i samarbeid med «TV 2 Hjelper deg» testet hvilke fotobutikker som er best i Norge.

09.02.06 22:29

Vi har i samarbeid med «TV 2 Hjelper deg» testet 11 fotonettbutikker for digital framkalling av bildene dine. TV 2 presenterte seks av dem.

Her kan du lese hele stortesten med 11 nettbutikker, med omfattende omtale av hver enkelt leverandør.

ONSDAG BLE TV 2 HJELPER DEG LANSERT PÅ NETT. SJEKK DEN NYE SIDEN HER.

Film er historie
Det selges nesten ingen analoge kameraer lenger. Tiden da du måtte plundre med å sette inn 35 millimeter-filmruller er praktisk talt over.

Med de digitale kameraenes fremmarsj lagrer vi i stedet bildene på små minnekort, og overfører til dem til pc-en når vi kommer hjem.

Du kan fortsatt levere minnebrikken i butikken slik du tidligere ville sendt inn filmrullen, og få bildene dine fremkalt.

Men den beste, billigste og mest fornuftige måten å fremkalle digitalt på å levere bildene på internett.

Slik kan du selv velge ut hvilke enkeltbilder du ønsker å fremkalle, og utelate alle bildene der du holdt fingeren foran søkeren eller bildene ble mislykket av andre årsaker.

Lang modningsprosess
Fremkalling av digitale bilder på nett er ikke noe nytt fenomen, og det betyr at aktørene har hatt flere år på å kvalitetssikre og utvikle nettjenestene sine.

Som med alle andre ting på internett finnes det gode og dårlige løsninger. Vi har satt oss som mål å finne ut hvilke som er best.

Med de beste fototjenestene kan du lagre store deler av bildesamlingen din på nett. På denne måten har du både en ekstra sikkerhetskopi av bildene dine, og i tillegg kan du kan dele fotoene med familie og venner.

Disse kan også bestille egne eksemplarer av de bildene de ønsker å ha. Dette kan for eksempel være hendig etter familiesammenkomster og lignende.

Her kan du lese hele testen av de 11 fotobutikkene.

Her er resultatene fra TV 2 Hjelper deg:

FotoKnudsen:

Klikk på bildet for å forstørre.

**

Selv om FotoKnudsen har de beste nettsidene i testen, hjelper det lite når bildene vi fikk ikke var gode og ganske dyre.

FotoKnudsen har opparbeidet seg et godt navn, og brukervennligheten og funksjonaliteten på deres tjeneste er uten tvil testens aller beste. Derfor er det synd at de leverer noen av testens aller dårligste bilder, og i tillegg tar seg svært godt betalt for det.

Her kan du lese hele omtalen av FotoKnudsen

Preus:

Klikk på bildet for å forstørre.

**

Nettsidene til Preus var ikke alltid like enkle å forstå. Preus kommer dessuten totalt ut som den dyreste i testen.

Selv om vi ved første bestilling fikk en akseptabel pris fra Preus, viste de i andre omgang at de er alt for dyre. Bildekvaliteten er riktignok generelt bra, til tross for at de ødela et par bilder begge gangene.

Brukervennligheten er heller ikke helt på topp, og i vår andre bestilling var også bildene noe skadet i kantene da vi mottok dem. Den alt for høye prisen gjør at Preus kun får to stjerner denne gang.

Her kan du lese hele omtalen av Preus.

Japan Photo:

Klikk på bildet for å forstørre.

***

Japan Foto har grei bildekvalitet og er blant testens billigste, men opplasting av bilder går treigt og du må bruke kredittkort når du skal betale.

Brukervennligheten har blitt betydelig bedre i løpet av vår testperiode, noe som har hevet helhetsinntrykket av butikken. Alt i alt er Japan Photo et greit valg, verken best eller dårligst, så lenge du har god tid og en stor porsjon tålmodighet.

Her kan du lese hele omtalen av Preus.

Extrafilm:

Klikk på bildet for å forstørre.

****

Extrafilm er billigst blant butikkene TV 2 Hjelper deg har med i sin test. Nettbutikken har helt greie nettsider, men det hjelper lite når det tar alt for lang tid å overføre bildene. Extrafilm var tregest av alle i testen.

Billig, enkelt, rask levering og en hedelig innsats for å redde for mørke bilder er stikkordene for Extrafilm. Er du ute etter en pålitlig billigaktør bør du vurdere Extrafilm, men smør tålmodighetsmuskelen godt før du begynner overføringen av bilder.

Her kan du lese hele omtalen av Extrafilm.

Fotoland:

Klikk på bildet for å forstørre.

*****

Fotoland har derimot rask opplasting av bilder, og like god bildekvalitet som testvinneren. Men de er dyrere.

Nettbutikken er blant testens beste på bildekvalitet, og selv om det var variasjoner på leveringstiden, viste de svært gode tendenser med levering neste dag.

Prisen var høy, men de leverte tilsynelatende det beste fotopapiret, og det er det ofte verdt å betale penger for. Nettløsningen er ikke den aller beste, men den er mer enn god nok for normal bruk.

Her kan du lese hele omtalen av Fotoland.

Eurofoto:

Klikk på bildet for å forstørre.

******

Nok en gang er det Eurofoto som kommer best ut i TV 2 Hjelper degs test. God kvalitet på bildene, rask overføring og gode nettsider. Det eneste vi ønsker oss er en litt lavere pris.

Eurofoto er jevnt over gode på alt, og dette gjør dem relativt enestående av de aktørene vi har testet. Prisen er kanskje litt høyere enn det vi kunne ønsket oss, men totalt sett fremstår Eurofoto som det tryggeste og beste valget på fremkalling av digitale bilder på nett.

Les hele testen av alle 11 fotobutikkene her.

Slik har vi testet:
Vi har valgt ut elleve forskjellige nettbutikker. Vi har primært testet de store og kjente aktørene, men har også tatt med enkelte mindre norske aktører. I tillegg har vi kikket på to utenlandske aktører med egne norske nettsider.

Vi har gitt både smilefjes og stjerner, der seks stjerner er beste karakter. Dette har vi gjort for å differensiere leverandørene ut over smilefjesene.

Til testen har vi valgt ut 25 bilder. Bildene er tatt med forskjellige digitalkameraer, med forskjellige kvalitetsinnstillinger. Filstørrelsen varierer under 300 kilobyte til 1,7 megabyte, fra 2 til 5 megapiksler.

Motivene på bildene har vært svært varierte for å gi laboratoriene en størst mulig utfordring, og for å se om de har noen spesielle svakheter.

Også forstørrelser
I tillegg til å bestille bilder med standard størrelse 10x13 eller 10x15 centimeter, har vi også bestilt én forstørrelse på 20x25 eller 20x30 centimeter. På denne måten får vi et bedre totalbilde av prisen til hver butikk ettersom prisforskjellen er stor både på små og store bilder.

Vi har testet alle butikkene to ganger, i starten og slutten av fellesferien. Dette for å se om det er store variasjoner i både bildekvalitet, pris og leveringstid fra gang til gang. Enkelte nettbutikker har også spesialtilbud for første bestilling.

I begge omganger er bildene sendt inn til alle nettbutikkene samtidig innenfor en tidsramme på en drøy time på formiddagen. Første bestilling var på en mandag, mens andre gang på en torsdag. I begge tilfeller fikk vi bilder både før og etter helga.

I vektleggingen av de forskjellige butikkene har vi først og fremst sett på brukervennlighet, pris, kvalitet og leveringstid.

ONSDAG BLE TV 2 HJELPER DEG LANSERT PÅ NETT. SJEKK DEN NYE SIDEN HER.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.