*Nettavisen* Nyheter.

Test av GPS til Playstation Portable

Har du en Playstation Portable og trenger en GPS? «Go!Explore» kan være løsningen for deg.

25.03.08 09:35

BARCELONA/OSLO (Spillmagasinet): I begynnelsen av januar 2008 annonserte Sony at Playstation Portable kan fungere som GPS.

Spillmagasinet har testet utstyret grundig og det er imponerende hvor bra enheten fungerer. For en betydelige lavere pris av en enkeltstående GPS får du med «Go!Explore» etter vår mening god valuta for pengene.

Systemet kommer i tre forskjellige pakker. Kun GPS-en, GPS-en med bilfeste og strømadapter og en siste totalpakke hvor du også får med PSP-en. Norske priser er ennå ikke klare, men pakkene koster henholdsvis 119,-, 149,- og 299,- euro.

Se video om GPS-systemet i lenger ned i artikkelen.

Barcelona rundt

Vi har testet GPS-en både i Barcelona i Spania og her hjemme i Norge, nærmere bestemt i Oslo og områder rundt Sandvika i Bærum.

Sony inviterte Spillmagasinet til Barcelona for å teste «Go!Explore», som GPS-funksjonaliteten heter. Opplegget sørget for en grundig test av utstyret. I regi av å være «Interpol-agenter» på jakt etter et stjålet maleri oppsøkte vi ni forskjellige adresser i Barcelona.

Fant alltid frem

Både til fots og med bil, orienterte PSP-en med GPS-mottakeren oss til bestemmelsesstedet temmelig problemfritt.

Kartene leveres av selskapet Tele Atlas og programvaren er utviklet av NavNGo, begge med bred erfaring på GPS-er. Likevel prøvde GPS-en av og til å lose oss inn i enveiskjørte gater mot kjøreretningen.

Vår innleide sjåfør, som ikke er tilknyttet Sony, forklarte at en rekke veier og kryss er endret det siste året i Barcelona på grunn av arbeider i byen. Sony forklarte også at programvaren vi brukte var en demo laget spesielt for dette eventet, så hovedårsaken kan ligge her. Vi opplevde dessuten dette problemet kun ved et par anledninger.

Både til fots i trange, små gater og med bil i et kaotisk bybilde loset PSP-en oss frem i 100 prosent av tilfellene, stort sett helt problemfritt.

GPS-en kalkulerte fortløpende en ny rute da vi unnlot å følge anvisningene, og kan ikke si at problemet var til nevneverdig irritasjon.

Batteritrøbbel?

Verre var det med batterilevetiden til PSP-en. For å bruke så lite batteri som mulig har du mulighet til å laste alle kartene inn på en Memory Stick Duo, minnebrikken som brukes i PSP-en.

Likevel gikk PSP-en vår tom for batteri i løpet av testperioden i Barcelona på rundt tre timer. Den siste timen var også lysstyrken på skjermen skrudd ned til det laveste. Dersom du velger å ikke laste kartene inn på minnebrikken, må du regne med betydelige kortene batterilevetid.

Dette er vel også grunnen til at det i to av de tre forskjellige utstyrspakkene som kommer i salg med «Go!Explore» følger med strømadapter til bruk i bilen.

Enkel i bruk

Playstation Portable har ikke en trykkfølsom skjerm som i utgangspunktet kan gjøre inntastingen av stedsnavn tungvint. Men programvareutvikleren NavNGo har løst problemet på en god måte.

Etter hvert som du skriver forsvinner bokstaver du ikke trenger, altså beregner søkemotoren hvilke mulig treff som gjenstår. Når bare ett alternativ er mulig, foreslås dette. Du kan også når som helst hente frem mulige alternativer basert på bokstavene du har skrevet inn.

sitat
sitat
Etter alt å dømme har PSP-en en sterk GPS-mottaker.

Programvaren husker hvilke byer du har søkt opp tidligere, så du slipper å skrive inn dette på nytt. Etter at gaten er funnet, kan du velge husnummer eller bare å gå rett til kartet.

«Go!Explore» har norsk tale, du kan også velge mellom forskjellige norske stemmer. Etter at du har valgt adresse finner GPS-en posisjonen din, og begynner å veilede både muntlig og visuelt. Du ser deg selv som en pil, og kartet dreier i sanntid rundt deg. Du kan også «sveve» rundt i kartet for eksempel for å få en oversikt over hvor du skal.

På skjermen får du også informasjon om hvor langt det er til neste sving, hvor langt det er igjen til målet og hvor lang tid du vil bruke dit samt hastigheten du beveger deg i. Dersom du overskrider fartsgrensen, vil GPS-en si ifra.

Som forventet kan du også lagre hjemmet ditt, favoritter og justere på en rekke forskjellige innstillinger. Blant annet kan du slå av muligheten for å ta en U-sving, ofte en fordel dersom du kjører på motorvei.

Festet i bilen er også gjennomtenkt. Med sugekopp som festes og forsterkes med hardplast i vinduet slipper du å ødelegge dashbordet med klebrig tape, og du kan også lett flytte festet fra en bil til en annen.

Se video om «Go!Explore»
(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

HTML EMBED

Se flere spillvideoer her

Den «ultimate» testen

I Norge har vi testet GPS-en både i Sandvika i Bærum og i Oslo. Sandvika byr ikke på de helt store utfordringene, men takket være uoppdatert informasjon fra Kartverkets side er en del gamle kjerreveier fremdeles registrert som kjørbare.

Dette kan vi ikke klandre Tele Atlas eller Sony for og igjen beregnet GPS-en ny rute dersom vi ikke kjørte dit den ville.

I Oslo bestemte vi oss for den «ultimate» testen, nemlig industriområdet Økern. Dette området er et yndet sted for kjørelærere til å skremme litt respekt inn i sine elever. Et virvar av veier og avkjøringer snor seg i alle retninger og en feil sving kan lett bære langt av sted feil vei.

For å gjøre det hele enda litt mer interessant kunne vi bare kjøre etter de muntlige anvisningene da vi ikke har fått bilfestet ennå. Etter alt å dømme er det en sterk GPS-mottaker PSP-en har blitt utstyrt med. Vi la PSP-en i passasjersetet, men mistet aldri signalet andre steder enn inne i tunneler.

sitat
sitat
Alt i alt er vi imponerte over GPS-funksjonaliteten til PSP.

Tunneler forvirret imidlertid GPS-en. To ganger, etter at enheten hadde gjenfunnet signalet, ble vi bedt om å snu og kjøre tilbake, og dette var et godt stykke unna Økern. Hadde vi vært på helt fremmed grunn kunne vi vært fristet til å gjøre som GPS-en sa da det tok i overkant lang tid før den oppdaget av vi likevel var på rett vei.

Fremme ved industriområdet gikk veiforklaringen som en drøm. I god tid før kryss og avkjøringer sa GPS-en ifra og oppdaterte jevnlig avstanden frem til svingen. Dersom avkjøringen forgrenet seg i flere filer fikk vi for eksempel beskjed om å «holde til venstre».

Vi kjørte feil ett sted, men det var vår egen feil, og igjen viste GPS-en seg fra sin beste side. Feilsvinger på Økern kan som sagt bli tidkrevende, men med kyndig veiledning ble vi loset frem til målet ved hjelp av småveier isteden og nådde bestemmelsesstedet uten særlig forsinkelse.

Alt i alt er vi mektig imponerte over GPS-funksjonaliteten til Playstation Portable. Vi var i utgangspunktet skeptiske til kvaliteten på produktet, men selv demoversjonene vi har testet fungerer overbevisende.

Spillmagasinet kommer tilbake med en endelig dom nærmere lanseringen av «Go!Explore» i løpet av våren.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.