RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Test av mobiltøffingene

Sist oppdatert:
Både Siemens og Nokia har kommet med to tøffe mobiler beregnet på utendørs- og sportsbruk. TV 2 Nettavisen har testet begge.

Siemens M65 har med sykkelcomputer som gjør at du kan måle distanse, gjennomsnittlig fart, og høydeforskjeller under sykkelturen, mens Nokia-telefonen har pulsklokke og -måler fra Polar som ekstrautstyr. I tillegg har Nokiaen programvare for den treningsinteresserte.

Spørsmålet er hvilken av de to som er den tøffeste. Her finner du svaret:

Oversikt over funksjonene:

Siemens M65:
- Gummibeskyttelse, metallhette
- Stor skjerm
- Innebygd kamera
- Trebånd
- Stoppeklokke
- Diktafon
- Bike-o-meter med sykkelholder.

Nokia 5140:
- Heldekkende gummioverflate
- Kompass
- Lommelykt
- Decibelmåler
- Vater
- Termometer
- «Personlig trener» - programvare
- Radio
- Innebygd kamera
- Edge
- Trebånd
- Stoppeklokke
- Diktafon
- Kompatibel med Polars løpe- og sykkelmonitor og pulsklokke

Her er et bilde av de to telefonene til sammenlikning.

TELEFONFUNKSJONENE:
Siemens M65 skal tåle en støyt, og det gjenspeiles også i designet. Kameralinsen og pluggene i bunnen av telefonen er dekket av oransje gummi, og telefonen er forsterket med en metallramme.

Batteriet er beskyttet av en gummiforing som skal hindre vannsprut, støv og sand å trenge inn i telefonen

Det beste med M65 er den store og klare skjermen. Den innebygde vga-kameraet fungerer også godt til sitt bruk, og det er enkelt å starte og knipse bilder fra mobilen. Mye minne for å lagre bildene dine har mobilen også.

Bildene må du sende som e-post eller via infrarødt til PC-en din, M65 støtter nemlig ikke Blåtann og det følger ikke med datakabel i pakken.

Øverst: Siemens M65 Nederst: Nokia 5140
Øverst: Siemens M65 Nederst: Nokia 5140

En annen stor mangel er innebygd radio, som hadde gjort sykkelturen mye hyggeligere. Dessuten støtter ikke M65 høyhastighetsteknologien Edge, som Telenor kommer til å lansere om kun kort tid.

Nokia 5140 er litt mindre enn tjukkingen fra Siemens, og ser ut som den tåler mer vannsprut med sin heldekkende gummibekledning.

Det første som skiller Nokias telefon fra Siemensen er den skuffende lille skjermen.

Oppløsningen er dårlig, og gjør at bildene du tar med det innebygde kameraet ikke akkurat viser detaljene fra turen din.

Nokia 5140 og Polars pulsklokke
Nokia 5140 og Polars pulsklokke

På den andre siden har 5140 en haug av funksjoner, inkludert radio, kompass, lommelykt, decibelmåler, vater og termometer.

Dessverre fungerer ikke alle disse spesielt bra, særlig termometeret er ganske så misvisende. Vi ville heller ikke stolt for mye på kompasset, annet enn å peke ut en generell retning.

Den innebygde radioen er derimot meget bra, og gjør løpe- eller sykkelturen mer underholdende.

I tillegg har 5140 støtte for høyhastighetsteknologien Edge, som gjør det mye raskere å surfe på nettet med mobilen. Den støtter også push-to-talk, men denne tjenesten foreligger det ingen konkrete planer fra operatørene å støtte her hjemme.

TILBEHØRET:
Siemens satser på syklistene og med en spesiell M65 enkelt monteres på sykkelstyret. Holderen er ekstrautstyr og helt nødvendig for å ta i bruk bike-o-meteret, og koster rundt 600 kroner.

Første gangen du setter telefonen i holderen får du opp en trinnvis forklaring hvor du legger inn sykkeltype og hjulstørrelse. Du kan sette opp to sykler med ulike profiler.

Den store skjermen gjør det enkelt å se hvor langt og fort du sykler, men du må sykle noen meter før speedometeret kommer opp.

Det er dessuten ikke mulig å bruke bike-o-meteret og telefonen samtidig, med mindre du virkelig vil utsette deg selv for ekstreme situasjoner.

Det er enkelt å se grafen over treningsøkten din på den store skjermen, men vi gleder oss til en oppdatert versjon av programvaren kommer. Litt bugs og omstendeligheter er det dessverre fortsatt med M65s bike-o-meter.

Nokia har inngått et samarbeid med pulsklokkeleverandøren Polar, og tilbyr både løpe- og sykkelmodeller som kan synkroniseres mot 5140. TV 2 Nettavisen testet løpsmodellen, men prisen på ekstrautstyret er stiv, rundt 3.400 kroner må du ut med.

I tillegg har selve telefonen en «personlig trener» - et stykke programvare som skal gjøre det enkelt å legge opp treningstimer og -dagbok uavhengig av om du kjøper pulsklokke eller ikke.

Pulsmåleren fra Polar er svært avansert, og du synkroniserer treningsdataene dine mot Nokia 5140. Du kan enten se treningsøkten på skjermen av mobilen, eller laste disse opp på PC-en din.

Førstnevnte løsning er slett ikke optimal. Den tidligere nevnte skjermen på Nokia-mobilen er ikke egnet til å vise verken grafer eller bilder, og som mellomlagring av dataene trenger du egentlig ikke telefonen. Du kan like gjerne koble pulsklokken opp mot PC-en direkte via den infrarøde porten, og se treningsøkten din der.

Treningsplanleggeren som ligger i selve telefonen har både sterke og svake sider. Det er kjekt å kunne planlegge treningsøktene langt fram i tid, men valgmulighetene er dessverre begrenset.

Du kan taste inn om du vil trene styrke eller utholdenhet, og lengden med 15 minutters intervaller. Det hadde vært kjekt å kunne plotte inn egne tider og aktiviteter.

Dersom du legger inn dine personlige data, som høyde og vekt, regner den ”personlige treneren” ut poeng for hva du har trent, men vi savner informasjon om hvordan disse poengene beregnes.

KONKLUSJON:
Begge telefonen er ganske så tøffe rent fysisk. Nokia 5140 hadde flere turer i sølepytter, og fungerte like fint etterpå. Siemens M65 hadde et ublidt møte med en murvegg, og kom fra opplevelsen uten en skramme.

Av de to virker nok Nokia 5140 mest robust, ikke minst fordi alle knapper og åpninger er gummibelagt. Siemens M65 imponerer derimot med skjerm og kamera, men vi er usikre på vannbestandigheten.

På den sportslige siden synes vi det at ekstrautstyr til 3.400 kroner er for dyrt, særlig når pulsklokken fra Polar fungerer like godt uten telefonen fra Nokia. Treningsplanleggeren er et godt tillegg, men vi håper på mer fleksibilitet i neste versjon.

Siemens bike-o-meter fungerer greit, men også her ser vi fram til en oppdatering av programvaren.

TV 2 Nettavisen konkluderer med at Nokias 5140 nok tåler de største trøkkene rent fysisk, mens sykkelfantastene bør velge Siemens M65.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere