RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Test av Nokias musikknykommere

(Nokia/Bildemontasje)
Vi har testet Nokias nye musikkmobiler. Hvilken bør du kjøpe?

Nokia har tatt opp kampen med Sony Ericsson om å lage de beste musikkmobilene. Det viser de klart og tydelig gjennom sine siste tilskudd til musikkmobil-porteføljen: Nokia 5610 og Nokia 5310 XpressMusic.

Mange likheter
Selv om formfaktoren på telefonene ikke er lik, har de to likevel en rekke ting til felles. De kommer i samme fargenyanser – grått med røde eller blå detaljer, og har en rekke like detaljer utseendemessig. Tastene og området rundt skjermen har pianolakkert overflate på begge telefonene.

En annen fellesnevner er musikknappene som gir deg direkte tilgang til telefonens musikkspiller. Dette setter vi naturligvis stor pris på, ettersom begge telefonene er spesielt tiltenkt musikkinteresserte. Du kan styre både musikkspilleren og radioen med disse knappene.

Begge telefonene har også brukbart gode kameraer, gode skarpe skjermer, tilkobling via micro-USB, nettleser, et par spill og tredje utgave av brukergrensesnittet Series 40. Dette er et enklere menysystem enn Series 60 som vanligvis brukes på telefoner i N-serien og andre mer avanserte telefoner.

Storebror og lillebror
Men noen forskjeller må telefonene selvsagt også ha. Både størrelsesmessig og spesifikasjonsmessig er det betydelige forskjeller mellom de to mobilene. Dessverre er ikke det bare positivt.

Kvalitet
Byggekvaliteten er dessverre en av forskjellene. Nokia 5610 XpressMusic er en skyvbar telefon med batterideksel på baksiden av telefonen. Dekselet løsnes ved å trykke inn en knapp på toppen av telefonen. Etter å ha tatt av og på dekselet et par ganger synes vi løsningen er nokså slarkete, og det samler seg lett støv og smuss bak.

Lillebror 5310 XpressMusic virker langt mer solid. Dekselet sitter godt fast selv etter vi har tatt det av og på en rekke ganger, og det er også lettere å ta det av dersom du for eksempel skal ha tak i minnekortet.

Størrelse
Nokia 5610 er den mest omfangsrike av de to telefonene med en størrelse på 98,5 x 48,5 x 17 millimeter. Lillebror 5310 er mer enn 7 millimeter tynnere og har målene 103,8 x 44,7 x 9,9 millimeter. Mens 5610 oppfattes som en litt lubben og klumpete telefon, er 5310 kun et par millimeter tykkere enn forrige versjon av iPod nano. Det betyr at den er svært behagelig å bære med seg i selv de trangeste bukselommer.

Det er storebror 5610 som har fått den største skjermen på 2,2 tommer, mens 5310 ligger hakk i hæl med en 2-tommer. Begge skjermene er svært skarpe og gode, med mulighet for å vise mer enn 16 millioner farger.

5160 veier 111 gram, mens 5310 er 40 gram lettere og veier 71 gram. Det er blant de letteste telefonene på markedet, og den definitivt minste og letteste telefonen fra Nokia.

Musikkspiller
Musikkspilleren på de to nykommerne i XpressMusic-familien er god og enkel å bruke. Du kan selv velge om du vil sortere musikken etter artist, album eller sjanger, men mangler dessverre mulighet til å søke etter låter i biblioteket ved å skrive inn hva den heter.

Overføringen av musikk kan gjøres enten via Bluetooth eller medfølgende micro-USB-kabel. Dette går også lekende lett.

Ettersom musikkspilleren er lik på de to telefonene, kommer forskjellene først når vi ser på musikkfunksjonaliteten for øvrig.

5610 - Litt kronglete
Nokia 5610 XpressMusic kommer med et minnekort med 1 GB lagringsplass. Lydtilkoblingen er en 2,5 millimeterplugg med adapter til 3,5 millimeter (standard mini-jack).

Telefonen har en egen «skyvetast» under skjermen som skifter mellom musikkmenyene (se for deg cover flow-funksjonen til Apple), radio og den vanlige menyen. Når du er i musikkmenyen fungerer navigeringstastene som musikknapper og når du er i den vanlige menyen fungerer de som normalt.

Dette fungerer godt i teorien, men dessverre ikke like godt i praksis. Skyver du deg ut av musikkmenyen mens du hører på musikk, kan du bare glemme å skru musikken enkelt av igjen. Du må nemlig først tilbake i musikkmenyen for å kunne pause, veksle sang eller sette i gang musikken.

Dette er et fenomen vi har sett på flere musikkmobiler den siste tiden, inkludert Sony Ericsson W910i, og det fremstår for oss som et stort mysterium.

5310 - Suveren på musikk
Selv om musikkspilleren på 5310 ikke er helt feilfri, er dette allikevel en av de beste musikkmobilene vi har vært borti på lang, lang tid. Jeg vil driste meg til å si at det er den beste på flere år. Den har riktignok ikke alle de samme valgmulighetene som Sony Ericssons Walkman-mobiler, men den er en ren fryd å bruke.

Musikktastene på utsiden er mye av grunnen. På venstre side av skjermen finner vi både play-knapp og knapper for å veksle mellom forskjellige spor. I motsetning av storebroren fungerer disse knappene selv om du egentlig gjør noe helt annet. Sitter du og skriver en tekstmelding eller sjekker Facebook på mobilen, kan du fremdeles bruke musikknappene på siden av telefonen til å hoppe til neste spor eller pause musikken.

Enda et pluss får telefonen for tilkoblingsmuligheten. På den minste og tynneste av nykommerne, har Nokia nemlig valgt å sette en 3,5 millimeters mini-jack-plugg. Hodesettet er delt opp i to deler slik at du kan velge å bruke ditt eget hodesett via en adapter med mikrofon. Vil du bare ha hodesett for å høre musikk, kan du droppe adapteren.

5310 har også et minnekort med dobbelt så mye lagringsplass som 5610. Til tross for at 5310 er en billigere utgave enn storebror, følger det altså med et minnekort på 2GB i stedet for 1GB.

Begge telefonene har støtte for minnekort opp til 4GB dersom du ikke er fornøyd med det som følger med.

Grei lyd
Begge telefonene har ganske grei lyd. Under samtale kan lyden være litt svak og tendere til å være sped, men de aller fleste vil synes at lydkvaliteten er helt grei.

Når du bruker mobilen som musikkspiller, er lyden også helt grei. Vi synes ikke Nokia fortjener toppkarakter på lyden. Også her blir det tidvis spedt og litt lite bass, men dersom du stiller på equalizer-innstillingene blir lyden ganske grei for de aller fleste.

Og for de mest musikkinteresserte er det kanskje ikke mobilen som er foretrukket avspillingsenhet uansett. Husk også de medfølgende øreproppene kanskje ikke er de beste til å virkelig nyte musikk med.

Volumet ved bruk av hodesett kan stilles høyere enn vi er vant til på musikktelefoner fra for eksempel Sony Ericsson.

Kameraforskjeller
Ingen av XpressMusic-mobilene er spesielt laget med tanke på kamerafunksjonalitet. Allikevel er det ikke til å stikke under en stol at det er mange som vil ha i pose og sekk. Det får de med begge de to nykommerne. Dessverre har den som er best på musikk fått det dårligste kameraet.

Kameraet som sitter i 5610 tar bilder i 3,2 megapikslers oppløsning og har både autofokus og fotolys. Telefonen tar faktisk nokså gode bilder i både godt og mindre godt lys, og vil fungere greit som et kamera på farten.

Historien er en litt annen med lilleputten 5310. Her sitter det et kamera som tar bilder i 2 megapikslers oppløsning, men telefonen mangler både autofokus og blitz. Skal du ta brukbare bilder er du med andre ord avhengig av å ha nok lys, og at du klarer å holde telefonen i ro.

Nedlastingshastighet
Ettersom vi snakker om musikkmobiler, er det vesentlig å nevne hvor raskt det går an å laste ned musikk med dem. I tillegg til kamera, er vel dette det eneste området hvor 5610 er bedre enn lillebror. 5610 har nemlig både edge og 3G. Dermed har du relativt gode nedlastingshastigheter uansett hvor du befinner deg.

I 5310 har Nokia bare funnet plass til edge. Dermed bør du belage deg på å måtte smøre deg med tålmodighet dersom du skal laste ned musikk over mobilnettet.

Verdt å merke seg
Begge Nokias nykommere har som sagt brukergrensesnittet Series 40. Dette er det enkleste og mest lettforståelige menysystemet til finnene. Men også denne gangen går enkelhet på bekostning av funksjonalitet. Dersom du har en mer avansert Nokia-telefon fra før, vil du trolig merke at både nettleseren, e-post-mulighetene, multitaskingen, kalender og en rekke andre mer avanserte tjenester er dårligere på de to XpressMusic-telefonene.

Når det er sagt, betyr ikke det at ikke 5610 XpressMusic og 5310 XpressMusic gjør jobben bra. Du kan både surfe, sende e-post og holde styr på avtalene dine uten problemer. Begge telefonene har flere spill, og liker du mobilspill anbefaler vi å sjekke ut City Bloxx.

Er du glad i å sende tekstmeldinger er de to telefonene så å si jevngode. Det går kjapt å skrive meldinger, og ordboken fungerer utmerket. De første gangene jeg prøver å skrive «Hilsen Janne», foreslår ordboken «Hilsen Lamme». Etter seks-sju repetisjoner av Janne, forstår den at det er et ord jeg bruker langt mer enn Lamme.

Hvilken bør du velge?
Det er neppe veldig vanskelig å forstå hvilken av de to telefonene som har falt best i smak under testperioden. Begge de to nye XpressMusic-mobilene har fortrinn den andre mangler. Mens Nokia 5610 XpressMusic har størst skjerm, best kamera og best nedlastingsmuligheter, er byggekvaliteten, størrelsen, musikkfunksjonaliteten, tilkoblingsmulighetene (3,5 millimeterplugg) og lagringsplassen bedre på Nokia 5310 XpressMusic.

I tillegg kommer vi ikke utenom prisen. På de rimeligste nettbutikkene koster 5610 rett i overkant av 2500 kroner uten abonnement, mens 5310 ligger 500 kroner lavere i pris på 2000 kroner uten abonnement. Ettersom sistnevnte både er billigere, og etter min mening bedre, er det bare rett og rimelig at Nokia 5310 XpressMusic stikker av med topplasseringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere