*Nettavisen* Nyheter.

Test av omega 3

«TV 2 hjelper deg» har testet hvilke kapsler som gir deg mest omega 3 for pengene.

10.04.08 21:30

I samarbeid med Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) har «TV 2 hjelper deg» testet seks ulike omega 3-produkter i kapselform.

To produkter kommer fra dagligvarekjedene, tre fra helsekost eller andre spesialbutikker og et produkt fra internett. Vi valgte bokser som inneholder om lag likt antall kapsler – mellom 100 og 200 per boks. Vi har også sammenlignet produktene opp mot Møllers flytende tran.

Det er NIFES som har stått for analysedelen.

- Innholdet i kapslene blir ekstrahert fra kapslene, og ved hjelp av avanserte måleapparat kan vi måle hvor mye og hvilken omega 3 som er i kapslene, seier Livar Frøyland.

Dessuten har NIFES sjekket om produktene viser tegn til harskning.

Vi har lagt vekt på følgende kriterier i testen:
- omega 3-innhold
- harskningsfaktor
- pris

Prisen er vurdert ut i fra kostnad per dagsdose. Noen av produsentene anbefaler to kapsler per dag, mens andre mener at en til to kapsler per dag er nok. I de siste tilfellene har vi regnet ut prisen ut i fra én kapsel per dag.

Vi har ikke tatt hensyn til om produktene inneholder andre nyttige tilleggsstoff, som for eksempel vitaminer av ulikt slag. Et eventuelt innhold av dioksiner eller andre farlige stoffer er heller ikke analysert.

Resultatene av analysen viste at produktene er overraskende like. Ingen av dem viste tegn til harskning, og alle inneholdt omtrent like mye omega 3.

Men ett lite skille var det blant produktene i vår test: Sunkost, Pikasol og Natumins omega 3-kapsler inneholdt litt flere av de gode fettsyrene enn det Fri flyt, Møllers dobbel og Eldorado inneholdt.

Prisen får derfor mye å si for resultatet av vår rangering.

Hva mener vi med omega 3-innhold?
Det vi har vært på jakt etter i denne testen er omega 3-fettsyrene: EPA, DPA og DHA.

- Det er disse lange marine omega 3-fettsyrene som har de anerkjente helsefremmende effektene, sier Livar Frøyland.

Med omega 3-innhold mener vi mengde av EPA, DPA og DHA per dagsdose for det aktuelle produktet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.