*Nettavisen* Nyheter.

Test av små fotoskrivere

Foto: (Canon)

Stor test av minifotoskrivere. Slik printer du ut bildene dine på en-to-tre.

11.12.07 14:59

Små fotoskriver som lager vanlige postkortstørrelse fotoutskrifter kan være svært nyttige. De er enkle å ta med seg, slik at håndfaste minner kan mangfoldiggjøres på stedet.

For fotografer som ikke ønsker å bruke tid på avansert etterbehandling på PC, er en slik skriver en kjærkommen snarvei til bilder på papir.

Mange mener at bilder er best på papir, og vi har mye sympati for den tenkingen. Bilder på papir og i album er lette å sende rundt stuebordet, og ekstra kopier er en fin måte å dele minnene med andre.

Det er også et poeng at de yngste og eldste blant oss liker mye bedre å forholde seg til bilder på papir fremfor i filer på PC-skjermen.

Små fotoskrivere som kan lage utskrifter av digitalbildene dine uten å blande inn en PC kan være svært nyttige. De gjør at veien fra å ta bildet til at en utskrift som kan gis bort er klar, blir svært kort. Ikke er det noe vanskelig å få til heller, dette er en måte å få til digitale bilder på som selv den mest «dataengstelige» kan klare å mestre.

Små fotoskrivere er enkle å ta med seg, og er derfor et egnet innhold i kofferten på ferietur til venner og besteforeldre. Da er det lett å ta fram skriveren og lage utskrifter på stedet, en svært velkommen presang å legge igjen til vertskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Canon Selphy CP740
Dette er den desidert billigste skriveren i vår test. Canon leverer bilder som er svært kontrastrike og får kraftige farger. Litt for kraftige farger og kontrast i noen tilfeller. På grunn av at denne skriveren omtrent ikke har noen som helst funksjoner innbygd, kan en trygt si at den blir brukervennlig.

Det er ingen tvil om at denne skriveren gir absolutt mest for pengene i denne testen. Dersom du kun er ute etter ukomplisert utskrift direkte fra kamera eller minnekort, gjør denne skriveren akkurat det - verken mer eller mindre. For bildene den lager er helt i toppklassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pluss: Lavest pris, meget gode bilder.
Minus: Liten skjerm, svært få funksjoner.
Pris: Rundt 800 kroner.

Les hele testen av Canon Selphy CP740 her.

Klikk på bildet for å forstørre.

HP Photosmart A618
Denne skriveren er det rimelige alternativet fra HP i vår test. En middels skriver til en middels pris som ikke gjør mer enn akkurat hva som er forventet av den.

Med den nest langsomste utskriftstiden i vår test, må du vente i nesten åtte og et halvt minutt før den har skrevet ut fem bilder. Det er et relativt spartansk utvalg av redigeringsmuligheter innebygd i skriveren.

Denne skriveren er den nest billigste i vårt utvalg, og det er sant å si det peneste vi har å si om den. Bildene den lager er greie nok av kvalitet, men ventetiden på å få dem ut føles ofte som for lang.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pluss: Leser alle korttyper, bra fargegjengivelse.
Minus: Svakest på bildekvalitet, langsom utskrift.
Pris: Rundt 1.000 kroner.

Les hele testen av HP Photosmart A618 her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sony DPP-FP60
FP60 faller litt mellom alle stoler, både med tanke på pris og kapabiliteter. Merkelig nok har Sony valgt å la være å inkludere en leser for Compact Flash-kort på denne skriveren. Dette gjør at skriveren ikke er kompatibel med de fleste eldre kompaktkameraer, og de fleste speilreflekskameraene.

Det er et bra utvalg av redigeringsfunksjoner innebygd. Skriveren er den nest raskest i denne testen, og det er det beste vi har å si om dette produktet. Den har greit med funksjoner innebygd, og lager fine utskrifter. Prisen er drøy sammenlignet med Canon, selv om et Bluetooth-adapter er inkludert i pakken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pluss: Nest raskest, Bluetooth adapter inkludert.
Minus: Liten skjerm, leser ikke Compact Flash.
Pris: Rundt 1.300 kroner.

Les hele testen av Sony DPP-FP60 her.

Klikk på bildet for å forstørre.

HP Photosmart A717
Dette er det dyre alternativet fra HP i vår test, og er nest dyrest i vårt utvalg. Det skyldes nok først og fremst en innbygd harddisk i enheten. I tillegg er det en myriade av funksjoner i skriveren, som leverer grei fotoprinting som plasserer HP midt i feltet i vår test. Den største skuffelsen med denne skriveren er hastigheten på utskriftene. Med dårligste tid i vår test klokket vi fem utskrifter inn på åtte minutter og 42 sekunder.

Denne skriveren er den nest dyreste i vårt utvalg, og det er nok den innebygde harddisken som trekker opp prisen. Den tilleggsfunksjonen er imidlertid så bra at den forsvarer prisen.

Det er veldig lettvint å kunne tømme minnekortet over på skriveren når kameraet begynner å gå fullt, og PC-en ikke er for hånden. Bildene den lager er slett ikke dårlige, selv om konkurrentene som bruker sublimeringsteknikk lager mer slående bilder. Alt i alt en helt grei fotoskriver «med noko attåt».

Klikk på bildet for å forstørre.

Pluss: Innebygd harddisk, masse funksjoner.
Minus: Tregest på utskrift, ikke norsk tekst på effektgrafikken.
Pris: Rundt 1.600 kroner.

Les hele testen av HP Photosmart A717 her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sony DPP-FP90
Sonys toppmodell er den dyreste i testen vår. Dette er det eneste negative vi har å si om denne skriveren. For øvrig er FP90 bare aldeles utmerket og fortjener definitivt vår «Best i test»- kåring.

Prisen er det eneste vi har å innvende, ellers er dette en flott skriver. Den er den desidert raskeste i testen, og har en snitthastighet på 44 sekunder for et bilde. Skal du skrive ut mange bilder, kommer du til å sette stor pris på dette. Vi har derfor absolutt ingen betenkeligheter med å anbefale denne skriveren på det varmeste!

Klikk på bildet for å forstørre.

Pluss: Stor skjerm, svært rask.
Minus: Høy pris.
Pris: Rundt 1.700 kroner.

Les hele testen av Sony DPP-FP90.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.