RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Test av trådløse hodesett

(Hardware.no)
Alt skal i disse dager være trådløst, det gjelder også hodesett. Men hvilke bør du velge?

Nærmest alle mobiler som har mulighet til å avspille musikk kommer nå med Bluetooth, og stadig flere av disse støtter en standard som kalles A2DP. Dette er en teknologi som gjør at du kan høre på musikken din i stereo på trådløse hodesett.

Vi har tidligere testet de beste hodesettene for spilling.

De samme hodesettene kan gjerne også benyttes på bærbare datamaskiner, slik at du også på disse slipper en egen kabel til hodetelefonene dine.

Utvalget av A2DP-kompatible hodesett er så langt relativt beskjedent, men Hardware.no har tatt en titt på fire av de mest populære på markedet. Vi kan avsløre med en gang at det er svært stor forskjell på lydkvaliteten på hodesettene.

A2DP har svært god stereo lydkvalitet. Lyden generelt sett er meget god, uten at den kan kalles Hi-Fi – A2DP kutter nemlig frekvensene ved ca. 15 kHz, noe som er rundt 5 kHz under det som de fleste mennesker er i stand til å høre.

De fire hodesettene er testet på en bærbar datamaskin og på tre mobiltelefoner for å sjekke kompabiliteten.

Plantronics Pulsar 590A
Pulsar 590A er et hodesett med et stort potensial for forbedring. Grunnideen til Plantronics har vært å levere et hodesett med en svært god tilbehørspakke, og dette gjennomfører de med glans. Tilbehøret er nyttig og funksjonelt, og pakken virker veldig forseggjort.

Hodesettet har også et smart justerbart talerør som kan skjules inne i den ene høreklokken, og designet er helt OK, men kanskje litt klumpete.

Hodesettet hadde en del problemer med Nokia 8800 og Sony Ericsson K800i, spesielt når settet var koblet opp mot to ulike enheter. Vi måtte ved et tilfelle restarte maskinen for å gjenskape kontakt mellom datamaskinen og Plantronics-hodesettet, og senere måtte vi restarte mobilen for å få kontakt med A2DP-delen av hodesettet.

Lydkvaliteten og stabiliteten på selve hodesettet er ikke så god, og det er dette som teller mest.

Mer om headsettet her.

Jabra Bluetooth Handsfree BT620S Stereo
Jabra BT620S er et ganske stilig hodesett. Det bæres bak nakken, og styres ved hjelp av kontroller på hver sin hodeklokke. Læringskurven på betjeningen er noe bratt, for funksjonene er delvis umerket. Samtidig er de fordelt på hver sin side, noe vi fant praktisk etter en stund.

Generelt sett oppførte settet seg meget bra og stabilt, men vi opplevde noen få tilkoblingslyter som krevde at vi slo det av og på. Settet er også lett å slå på ved et uhell, hvis man transporterer det i en veske eller sekk.

Det viktigste er likevel at hodesettet har meget god lyd til musikkavspilling, og fungerer helt OK som et håndfrisett.

Mer om headsettet her.

Siemens HHB-750 Stereo
Siemens HHB-750 blir levert i to deler. Den ene delen er en bluetooth-sender og mottaker med betjeningsknapper, eget display og 3,5 mm jack. Denne enheten er så kompatiblet med nær sagt alle hodesett man vil ha, og fungerer i så måte nærmest som en trådløs utvidelse til alle hodesett. Ørepropper med mikrofon følger selvsagt med.

Denne todelingen er både en fordel og ulempe. Det er stor ulempe at ørepluggene må være koblet til senderen/mottakeren med ledning – da faller litt av poenget med bluetooth vekk. I tillegg er ledningen litt for kort, slik at man kan ikke plassere kontrollenheten hvor man ønsker.

På den positive siden kan man bruke senderenheten med andre hodesett, med bedre lyd enn de medfølgende proppene. Vi fant ut at den dårlige lyden og sprakingen gjelder selve øreproppene, ikke selve senderen.

Siemenssettet har altså en del gode og en del dårlige sider. Likevel, settet når på ingen måte opp i denne testen, til det er lydkvaliteten for dårlig.

Mer om headsettet her.

Samsung Bluetooth Stereo Headset SBH100EBE
Lydkvaliteten er ok. Stereoopplevelsen er god, og dynamikken like så. Det eneste vi skulle hatt litt mer av er bass. Mikrofonen har også grei lydkvalitet.

Ellers er det dessverre ikke mye godt å si om Samsung-hodesettet. SBH100EBE er et temmelig utradisjonelt hodesett. Festemåten er uortodoks og uvant, og vi synes det er tungvint å ta hodesettet på og av. Det blir rett og slett litt knotete å håndtere to separate klokker som skal klipses på hvert sitt øre.

Den generelle oppkoblingsstabiliteten er ikke særlig god, settet er ikke ergonomisk godt å bære over tid, og betjeningsknappene er plasserte litt for tett. Hvis vår testenhet er representativt for alle SBH100-ene der ute, kan vi ikke anbefale hodesettet til noen.

Mer om headsettet her.

Konklusjon
Av testkandidatene kan vi ikke anbefale A2DP-hodesettene fra mobilprodusentene Siemens eller Samsung. Lydkvaliteten er for dårlig på førstnevnte, og musikkavspillingen på sistnevnte er rett og slett for ustabil på samtlige mobiler.

Av settene som gjenstår har Plantronics den desidert beste tilbehørspakken. Man får med et eget ladestativ, og en oppladbar bluetooth-sender man kan koble til f.eks. mp3-spilleren, eller alle andre enheter som har en standard 3,5 mm kontakt. Plantronics-settet klarer derimot ikke å hevde seg særlig på lydkvalitet, og prisen er da også meget stiv.

Jabra BT620S blir dermed testvinner. Det eneste som egentlig trekker noe ned er at mikrofonen fanger inn lyd fra selve høyttaleren, noe som skaper et hint av ekko hos mottakeren. Samtidig er settet kanskje litt vanskelig å lære seg å bruke. På den positive siden finner vi derimot meget god lyd med flott dynamikk, og et smart design. Anbefales!

Les hele testen hos Hardware.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere