RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TEST: Bølge-tastaturet

Sist oppdatert:
Vi har testet et helt annerledes tastatur.

Forrige uke lanserte Logitech sitt nye Desktop Wave-løsning, der hovednyheten er det nye Wave-tastaturet. Dette er et nytt forsøk på å lage et ergonomisk behagelig tastatur uten å ty til fysisk deling av tastaturet.

Det er hevet over enhver tvil at en fysisk knekk på tastaturet er det mest ergonomiske, men delingen av tastaturet krever at du skriver noe tilnærmet touch for at det skal ha noen særlig effekt, og det er ikke forbeholdt alle. Skriver du ikke med mange fingre er det nærmest håpløst å bruke denne typen tastatur.

Flere tilnærmelser på ergonomi
For å nærme seg det delte designets ergonomi, uten å dele tastaturet helt, har Microsoft tidligere forsøkt seg med tastaturer som plasserer tastene i bue for å oppnå noe av den samme effekten. Dette har ikke fungert helt som det skal og har ikke tatt helt av.

Logitech har forsøkt å løse problemet på en litt annen måte. Fremfor å vri så mye på tastene, har de nå kommet med et tastatur med bølgedesign.

Tanken er at ved å ha taster som ligger på forskjellig høydenivå, vil fingrene kunne strekke seg lengre uten at du behøver å bevege håndflatene dine så veldig langt. Logitech tenker at du bedre får utnyttet fingrene dine hvis tastene ikke ligger på en helt flat overflate.

Høydeforskjeller er prøvd ut før
Å tenke design i flere dimensjoner er ikke noe helt nytt, og vi har blant annet testet Microsofts Natural Ergonomic Keyboard 4000 som var et delt tastatur med en svært kraftig kump på toppen for å skape denne høydeforskjellen. Dette var ikke et spesielt vellykket forsøk, og vi var derfor litt skeptisk når Logitech nå forsøker seg på noe av det samme – uten å dele tastaturet i to.

Wave er et tastatur for de som gjerne vil ha litt ergonomi, men som rett og slett ikke takler at tastaturet er delt opp.

I sin pressemelding ved lanseringen skrøt Logitech av at dette i motsetning til delte tastaturer var en løsning som du ikke trengte noen opplæring til, og som du kunne begynne å benytte helt umiddelbart. Det vil utvilsomt virke betryggende for mange.

Positivt overrasket
Personlig har jeg benyttet delte tastaturer så lenge jeg kan huske, og synes det er ganske ubehagelig å bruke «vanlige» tastaturer i noe særlig mer enn en halvtime av gangen. Jeg var derfor spent på om Wave-tastaturet kunne endre noe på dette.

Umiddelbart kjentes det ganske naturlig ut å legge fingrene sine på tastene, og jeg fikk følelsen av at dette er en god mellomløsning mellom et ekte delt tastatur og det mer tradisjonelle tastaturet.

Formen til tastaturet gjør blant annet at du belaster håndleddene i mye mindre grad enn du gjør med helt flate tastatur.

Det er ikke til å komme unna at det i starten er litt merkelig å venne seg til høydeforskjellen på tastene, men i løpet av få minutter så fikk jeg tastene inn i fingrene uten større problemer, og jeg har nesten blitt litt glad i Wave. At tastene er myke og gode, håndleddstøtten er perfekt og tastene nesten ikke lager lyd er også svært positive sider.

Likevel er jeg ikke i tvil om at jeg foretrekker et skikkelig delt tastatur der jeg får en helt naturlig vinkel på håndleddene, fremfor nesten-løsningen som Wave tilbyr.

Flere meninger må frem
Men det er langt mer interessant å se hvordan andre som ikke er tilvendt den ergonomiske løsningen reagerer. Jeg ba derfor tre andre personer i redaksjonen teste tastaturet: En som har brukt delt tastatur i relativt kort tid, en som kun skriver med to fingre og en siste som har en skriveteknikk som ligger relativt nærme touch.

Han som har benyttet delte tastaturer i en periode hadde store problemer, og han skrev med flere skrivefeil enn en tenåring som snakker på MSN i fylla. Det fremstod for han ikke naturlig å skrive på bølgetastaturet, som tross alle skrivefeilene syntes det var godt å skrive på.

For han som bare skriver med to pekefingre ble bølgeformen rett og slett bare bortkastet, og fungerte mer som et hinder enn noe annet.

Sistemann med tilnærmet touch-teknikk fikk litt mer draget på tastaturet, men var på ingen måte fornøyd, og klagde på at han ble sittende med hendene for nærme hverandre og at de «krasjet» i hverandre. Han var likevel sikker på at det var en tilvenningssak og at det etter hvert kom til å gå helt fint.

Mus følger også med
For de som velger å kjøpe tastaturet i en såkalt Desktop-pakke der du også får med mus, så kan vi nevne at Logitech ikke har trukket frem sin beste mus i denne pakken. Musen er en relativt normal laserbasert mus som er litt overfølsom, relativt god å holde i og men som har frem- og tilbakeknapper som er litt for lett å trykke på ved et uhell.

Enkelt og greit en forglemmelig mus som du neppe kommer til å bli spesielt glad i.

Konklusjon
Etter å ha brukt tastaturet i noen dager fremstår det som litt uklart hvem som vil ha glede av Wave-tastaturet. De som foretrekker delte tastatur vil aldri gå et skritt tilbake, og de som ikke har skikkelig skriveteknikk har ikke noen nytte av det.

Derimot kan tastaturet fungere nærmest som en mellomstopp for de som ønsker å lære seg å skrive bedre, men som ikke klarer å ta steget rett over til de delte tastaturene umiddelbart.

Wave nærmest tvinger deg til å legge deg til en mer effektiv skrivemetode der du bruker fingrene mer fornuftig fordi det kommer mer naturlig med dette designet. Samtidig kan du «jukse» litt på touchen, noe som er vanskelig med et helt delt tastatur.

Tastaturet og skrivemetoden som følger med kan virke litt merkelig i starten, men etter hvert så vil du forstå hvilke store fordeler du har ved å skrive mer effektivt.

Logitech hevder at du ikke trenger noen opplæring for å benytte tastaturet, og det har de kanskje rett i, men du trenger i aller høyeste grad en tilvenningsperiode. Etter at du har vendt deg til det kan det være tiden for å ta neste steg.

Tastaturet vil bli tilgjengelig i norske nettbutikker i trådløs utgave i slutten av august, mens en utgave med ledning vil komme i starten av oktober. Logitech antar at prisen vil bli henholdsvis 90 og 50 euro i Europa. Norske nettbutikker har allerede antydet priser mellom 620-650 kroner for den trådløse utgaven. Det synes vi det er verdt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere