*Nettavisen* Nyheter.

Test deg selv: Er du valgekspert?

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Nettavisen kårer landets fremste valgekspert. Test om det er deg.

14.09.09 14:52

De profesjonelle meningsmålerne har sprikt som Per Bortens regjering, og de har spådd både rødgrønn seier, borgerlig flertall og dødt løp mellom blokkene.

Derfor utlyser Nettavisen NM i valg. Vinneren får en splitter ny iPod nano med video. Dersom flere har nøyaktig samme svar, avgjøres mesterskapet ved loddtrekning.

Du finner testen lenger ned i saken

Rødgrønt flertall?
Det første spørsmålet går på de store blokkene. Vi spør om hvem som vinner valget, og alternativene er de rødgrønne eller de borgerlige.

Fasiten blir hvem som får flest representanter på Stortinget. I den ene potten legger vi Rødt, SV, Ap og Sp - mens den borgerlige blokken blir summen av representanter for Frp, Høyre, Venstre og KrF.

Hvem blir statsminister?
Det neste spørsmålet er beslektet, men ikke direkte avledet av blokkdannelsene - og det handler om hvem som blir statsminister når Stortinget kommer sammen i oktober. Her følger vi hovedkandidatene som de aller fleste peker på: Jens Stoltenberg, Siv Jensen, Erna Solberg eller andre.

Test deg selv her:

HTML EMBED
1. Hvem vinner valget?
2. Hvem blir statsminister?
3. Hva blir oppslutningen om Fremskrittspartiet?
4. Hva blir oppslutningen om Arbeiderpartiet?
5.Hva blir oppslutningen om Høyre?
6. Hvor mange blir hjemmesittere?

Ditt navn:

Din e-post:


Oddsselskapet Ladbrokes mener at Jens Stoltenberg er favoritt, og de gir ham 1,33 i odds. Deretter følger Erna Solberg - som har gjort en kraftig sluttspurt hos Ladbrokes - med 3,75, mens du får 5,5 ganger pengene dine dersom du satser på Siv Jensen.

I Nettavisens mobilavstemming er det også disse tre som har soleklart flest tilhengere.

Siv i vinden
Meningsmålingene spriker for Fremskrittspartiet. Siv Jensens parti hadde 22,1 prosents oppslutning ved forrige valg, og da valgte nær 582.000 nordmenn å legge partiets stemmeseddel i urnen.

Nettavisen spør deg om du tror partiet vil gjøre det bedre enn ved forrige valg, eller om valgvinden har løyet for Siv Jensen de siste ukene. Alternativene gir rom for både et bakvalg og et katastrofevalg.

Sofaen eller Jens?
Den sittende statsministeren har flere ganger fremhevet hjemmesitterne som Arbeiderpartiets verste fiende. På gallupene har Ap svingt voldsomt. Partiet har vært under 30 prosent på enkelte, men har scoret bra på andre. Derfor er det alternativer for dem som tror på et svakt valg, samt for dem som tror partiet denne gang vil krype over Thorbjørn Jaglands berømte grense på 36,9 prosent.

Arbeiderpartiet fikk 32,7 prosent ved forrige Stortingsvalg i 2005.

Sluttspurt for Erna?
Flere meningsmålinger tilsier at «nye» Erna Solberg har gjort en god sluttspurt og at partiet kan løfte seg noe i forhold til de verste gallupene.

Forrige gang fikk Høyre 14,1 prosent av stemmene, og vi setter bunnivået omtrent der - i tråd med de siste galluptallene.

Så får valgresultatet vise om Erna fullførte spurten helt inn eller om hun stivnet på oppløpssiden.

Blir hjemmesitterne flest?
Siste spørsmål går på valgoppslutningen. Ved forrige valg stemte 77,4 prosent av de stemmeberettigede. Dengang lot 772.000 være å stemme.

Derfor spør vi hvor mange som blir sittende hjemme denne gangen. Fasiten her blir antall stemmeberettigede minus antall godkjente stemmer (forkastede eller blanke stemmer telles altså som en hjemmesitter i denne testen).

Her kan du lese resultatet ved forrige stortingsvalg:Landsoversikt Stortingsvalget 2005

Norgesmesteren får en iPod
Nettavisen kårer norgesmesteren når valget er ferdig og endelig opptalt.

For å bli vinner må du oppgi en korrekt epost-adresse i skjemaet.

Vinneren får en splitter ny Apple iPod Nano 8 GB med video og innebygget kamera.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.