RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TEST: En fantastisk mini-pc

Sist oppdatert:
Den får nesten plass i jakkelomma, og veier en kilo. Vi har testet drømmemaskinen.

Da de første bærbare datamaskinene dukket opp var de langt mer flyttbare enn bærbare. Vekten og størrelsen passet ikke særlig godt under armen.

De siste par årene har bærbare datamaskiner igjen blitt stadig større, og mange av de maskinene som folk flest kjøper kan bedre karakteriseres som plassbesparende stasjonære maskiner enn bærbare. Jeg tar i alle fall ikke med meg en 17 eller 19 tommers bærbar på flyet eller toget.

Ser nisjen for svært små maskiner
Fujitsu-Siemens er et av de selskapene som har forstått at det fortsatt er behov for virkelig små, fullverdige datamaskiner som vi enkelt kan ta med oss over alt. Selskapets Lifebook P1510 var en favoritt blant testerne, og nå har etterfølgeren P1610 dukket opp.

Dette er en kombinert bærbar pc og tablet-pc, noe som betyr at den både har fullverdig tastatur og trykkfølsom skjerm. For folk flest er trolig tablet-funksjonen ganske bortkastet, men det er faktisk ganske godt å krype opp i sofaen og surfe rundt på nettet bare ved å ta på skjermen.

P1610 er ikke verdens peneste, men den er svært funksjonell.
P1610 er ikke verdens peneste, men den er svært funksjonell.

Svært, svært liten
P1610 veier bare én kilo, men det i seg selv er ikke spesielt imponerende, for det er det flere andre maskiner som også gjør. Det som gjør denne maskinen så unik er at den fysiske størrelsen er utrolig liten. Maskinen måler bare 232 x 167 x 34,5-37 millimeter. Det gjør den helt ideell for personer som er mye på farten.

Til sammenligning målte Asus’ énkilosmaskin U1F, som vi testet tidligere, 275 x 190 x 18-29 millimeter (og Lamborghini-maskinen måler 363 x 263 x 25-38 millimeter).

Touchpaden har måttet vike plassen sin. I stedet har vi trackstick på plass.
Touchpaden har måttet vike plassen sin. I stedet har vi trackstick på plass.

Overflaten er faktisk hele 26 prosent mindre enn Asus’ minste maskin, som igjen er langt mindre enn noe både Dell og HP kan levere, og 60 prosent mindre enn en 15,4 tommers bærbar. Årsaken til at den er noe tykkere enn U1F fordi den har touch-skjerm.

Noe er fjernet, resten er lite
Med en så liten overflate, så sier det seg selv at alt blir lite. P1610 har derfor ikke noen vanlig touchpad for å styre musa. Maskinen er i stedet bare utstyrt med trackstick. Dette kan virke noe uvant for folk flest, men er en overlegent bedre måte å styre musa på.

Maskinen har både fingeravtrykkleser og funksjonelle knapper som du trenger når den benyttes som tablet-pc.
Maskinen har både fingeravtrykkleser og funksjonelle knapper som du trenger når den benyttes som tablet-pc.

Den minimale størrelsen har også gått kraftig ut over størrelsen på knappene. Mens hoveddelen av et tradisjonelt tastatur er rundt 28 centimeter bredt, og godt over 40 centimeter bredt hvis man inkluderer piltaster og keypad, er dette tastaturet bare 23 centimeter. Det betyr at alle taster er krympet med i gjennomsnitt 18 prosent, og enkelte knapper har fått en enda kraftigere slankekur.

Det er ikke til å komme unna at dette ikke er like godt å skrive på som et tastatur i full størrelse, men etter å ha brukt maskinen i noen timer så sitter tastene godt i fingrene.

Slik ser den ut når skjermen ligger klar for tablet-bruk.
Slik ser den ut når skjermen ligger klar for tablet-bruk.

Veldig spesiell skjerm
Skjermen er en liten historie for seg selv. Den er på kun 8,9 tommer, og likevel har den en oppløsning på hele 1280 x 768. Til sammenligning har vanlige 19 tommers skjermer typisk en oppløsning 1280 x 1024. Det sier seg selv at ting blir ganske lite på den lille skjermen, men fordelen er selvsagt at man får plass til veldig mye.

Det handler om små detaljer. Hvis du vil vise den du sitter ved siden av noe, da kan du bare vri skjermen. Da gjør det ikke noe om innsynsvinkelen ikke er den beste.
Det handler om små detaljer. Hvis du vil vise den du sitter ved siden av noe, da kan du bare vri skjermen. Da gjør det ikke noe om innsynsvinkelen ikke er den beste.

Som vi har nevnt tidligere er den touch-sensitiv, og det betyr at du både kan klikke på ting med musa, eller ved å trykke på skjermen. Lokket kan snus 180 grader, og dermed fungerer maskinen som en fullverdig tablet-pc. Vi synes skjermen er svært presis hvis du benytter den medfølgende pennen, men kanskje en anelse treg.

Ikke alt er perfekt
Ved at skjermen er trykkfølsom, følger det at utvalget av kvalitetsskjermer ikke er det høyeste. Det betyr at innsynsvinkelen på skjermen er relativt dårlig, men fordi dette uansett er en maskin du vil ha rett fremfor deg er det ikke noen ulempe.

Det som derimot er en liten utingt er at baklyset på skjermen stikker frem en del i kantene. Årsaken til dette er nok igjen at utviklingen på trykkfølsomme skjermer ikke har kommet like langt som vanlige skjermer.

Den minimale størrelsen betyr også at maskinen ikke har integrert DVD-spiller/brenner. Det må kobles på en ekstern enhet for å få den støtten.

Mye er trådløst på maskinen, men det er likevel noen tilkoblingsmuligheter.
Mye er trådløst på maskinen, men det er likevel noen tilkoblingsmuligheter.

Veldig mye trådløst
Selv om maskinen er liten, har Fujitsu-Siemens proppet maskinen full med trådløse teknologier. Vi finner WLAN i både A, B og G-standard, det er Bluetooth og du kan få støtte for mobilnett gjennom HSDPA, 3G, EDGE og GPRS. Her skal du med andre ord kunne komme på nett over alt.

Å komme seg på mobilnettet er svært enkelt. Når vi testet plugget vi bare i vårt SIM-kort fra mobilen, skrev inn PIN-kode og så var det bare å trykke på Connect-knappen. Du bør naturlignok ha et eget SIM-kort i maskinen hvis du skal bruke den til daglig.

Hvis du vil skru av alle den trådløse teknologien, enten fordi du sitter på flyet, eller vil spare strøm, så kan du enkelt bare trykke på en knapp på siden av maskinen.

Hvis du er den som foretrekker kabler, så har maskinen også støtte for 10/100/1000 Mbit nettverk og vanlig modem.

Grei ytelse
Ytelsesmessig er ikke dette et råskinn, men den holder til alle basisoppgaver. Den er utstyrt med en Intel Core Solo ULV U1400 prosessor som kjører på 1,2 GHz og en gigabyte med minne. Med tanke på den høye oppløsningen på skjermen vil det faktisk også være mulig å benytte programmer som Photoshop med akseptabel ytelse.

Maskinen er Windows Vista Capable, men maskinen vi fikk til test var utstyrt med Windows XP Tabled PC Edition, og vi savnet ikke Vista et sekund hvis vi ser bort i fra at du trenger en dyr Vista-utgave for å få støtte for BitLocker-krypteringen.

Brukbar batterikapasitet
Maskinen leveres i utgangspunktet med et 3-cellers batteri. Ifølge Fujitsu-Siemens skal det holde opp til 4,5 timer, men vi antar at det er med LCD-skjermens bakgrunnslys avskrudd. I praksis kan du regne med opp mot to timer med dette batteriet. Det holder til en kort togtur, eller er nok til at du kan gå på et møte uten å ta med deg strømkabel.

Du kan også få et 6-cellers batteri som er fysisk litt større. Da dobler du kapasiteten din, men må legge på 0,2 kilo på datamaskinens vekt og vil da ha et batteri som stikker noe ut.

Konklusjon
Alt i alt er dette en helt fantastisk maskin for sin lille nisje. Dette er ikke maskinen du kjøper for å ha en desktoperstatter, det er den rett og slett ikke brukbar til.

Dette er derimot en god nummer to eller tre-maskin, som du utelukkende benytter deg av når du er ute og reiser – eller kanskje bare vi surfe på nettet i sofaen med maskinen i armkroken.

Vi anså P1510 som et produkt som havnet litt mellom to stoler, men etterfølgeren er blitt mer voksen, og har faktisk mindre konkurranse blant de virkelige små ultra-portable. Det gjør at maskinen fremstår som et langt mer fornuftig produkt.

Ulempen med maskinen er selvsagt at den ikke er billig. Du kan få maskinen fra 17.000 kroner, men det er med bare 512 megabyte minne og 60 gigabyte harddisk. Da har du heller ikke integrert 3G-støtte.

For å få maskinen med full pupp må du regne med en pris på godt over 20.000 kroner, og det kan det være vanskelig å rettferdiggjøre med mindre du er veldig mye ute på farten. Hvis du har pengene, så vil du ikke bli skuffet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere