RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Test om du blir sex-trakassert

Har du blitt klådd på ufrivillig, kalt hore, homse eller andre seksuelle skjellsord? Hvor mener du grensen går for hva som kan kalles seksuell trakassering?

Likestillingsloven definerer seksualisert trakassering som «uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den som oppmerksomheten rammer». Denne lovteksten trådte i kraft 1. juli 2002.

Seksuell trakassering er en samlebetegnelse på oppførsel som kan gjenkjennes på to trekk:

 • Den spiller på kjønn, kropp og seksualitet. Dette trekket er det som skiller seksuell trakassering fra annen type «mobbing» .
 • Den føles ubehagelig, nedverdigende eller truende. Det er dette som skiller seksuell trakassering fra f. eks flørting, som jo også spiller på kjønn, kropp og seksualitet. Flørting er gøy og hyggelig for begge parter. Seksuell trakassering er ubehagelig for minst en av partene.

Eksempler på seksuell trakassering kan være:

 • Uvelkomne seksuelle antydninger, blikk, gester eller tiltaleord
 • Uvelkomne kommentarer om utseende, påkledning eller privatliv
 • Klåing eller annen uvelkommen bevisst kroppsberøring
 • Uvelkomne forslag om eller krav på sex

Fortellinger om seksuell trakassering:
«Etter hvert som flere av jentene i klassen fikk pupper ble klåingen noe selvfølgelig. De tok tak, klemte og vred, og vi holdt pusten og sa til dem at de var barnslige, men i virkeligheten var smertene så uutholdelige at vi hver gang måtte kjempe for ikke å besvime.

En gang beklaget vi oss til klasseforstanderen vår, og hun lo og sa at det var herlig å se hvordan spillet mellom oss jenter og gutter utviklet seg.»

- Linda Johanssen fra «Fittstim».

«Det var en gutt i klassen min som jeg var veldig uenig med i det meste. Det førte til mange heftige diskusjoner mellom oss i klasserommet og ellers. Jeg var som oftest flinkere enn han til å argumentere for meningene mine, sånn at han liksom tapte diskusjonene. Det likte han dårlig og etter hvert begynte han med andre triks for å vinne over meg. Når jeg snakka satt han og så på meg og lagde kyssemunn og slikka seg rundt munnen. Vi visste begge at han ikke var interessert i meg på noen sånn måte, så han gjorde det jo ikke for å flørte i hvert fall. Det satte meg helt ut. Jeg begynte å trekke meg fra diskusjonene med ha ham, fordi jeg synes måten han oppførte seg på var så ubehagelig. Jeg tror han oppfatta det som en slags spøk, men jeg synes ikke det var morsomt i det hele tatt. Og uansett fikk jeg jo ikke sagt det jeg skulle si. Så sånn sett vant han jo til slutt.»

- Trine 18 år

Historiene er hentet fra www.settgrenser.no

Om seksuell trakassering blant unge i Norge:

Forskning 1:
NOVAs forsker Svein Mossige, 2001: 'Ungdoms holdninger til seksualiserte krenkelser og overgrep: Ungdommers oppfatninger av barn som legitime mål for seksualiserte handlinger' viste:

 • 31 prosent av jentene hadde erfaring med å bli presset til seksualiserte handlinger de ikke ønsket
 • 2 prosent av jentene hadde opplevd å bli trakassert av andre jenter
 • 7 prosent av guttene hadde erfaring med seksuelt krenkende handlinger
 • 19 prosent av guttene (59 stk) utelukker ikke en sannsynlighet at de kan ha sex med barn inntil 14 år. Den samme gruppen av gutter var mer tilbøyelige enn majoriteten til å legge ansvaret på offeret i en voldtektssituasjon.

Forskning 2
Kvinneprosjekt ledet Jorunn Sundgot Borgen i regi av Olympiatoppen (1995-2000) viste:

 • Totalt hadde 56,8 prosent av jentene hadde opplevd seksualisert trakassering
 • 23,7 prosent av disse jentene hadde opplevd seksuelt krenkende atferd fra overordnede på skolen eller i jobbsituasjon
 • 19,5 prosent hadde opplevd noe tilsvarende fra medelever

Likestillingsloven§ 8a. Seksuell trakassering

Det er ikke tillatt å utsette en annen for seksuell trakassering.

Med seksuell trakassering menes uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer. Seksuell trakassering regnes som forskjellsbehandling på grunn av kjønn.

Arbeidsgiver og ledelsen i organisasjoner eller utdanningsinstitusjoner har ansvar for å forebygge og å søke å hindre at seksuell trakassering skjer innenfor sitt ansvarsområde.

Likestillingsombudet og Klagenemnda for likestilling håndhever bestemmelsen i tredje ledd etter reglene i §§ 12-13.

Reglene om bevisbyrde i § 16 og objektivt ansvar i § 17 første ledd kommer ikke til anvendelse ved håndhevingen av denne bestemmelse.

Kilder:

Sett Grenser
Likestillingssenteret

Diskuter artikkelen på ung.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere