*Nettavisen* Nyheter.

TEST: Videomobil i toppklasse

Ingen mobiltelefon er bedre på video enn Nokia N93i. Les hele testen her.

12.04.07 13:01

Nokias første videomobil N93 gikk raskt frem som det beste alternativet på markedet. Selv om kameraoptikken ikke skal ha blitt forandret i særlig grad, seiler nykommeren N93i frem i teten som markedets desidert beste videomobil.

Bilder tatt med N93i ser du nederst i artikkelen.

Gigant
Selv om Nokia har kuttet noen millimeter både her og der på N93i sammenliknet med forgjengeren, er den fremdeles en diger mobiltelefon. Selv om den er mindre enn de fleste videokameraer, er den betraktelig større enn de fleste telefonene det frister å stappe i lomma.

Telefonen veier hele 163 gram, så finner du allikevel plass til den i lomma, bør du sørge for å utstyre deg med belte så buksa holder seg oppe.

Klikk på bildet for å forstørre.

Speilblank
Det positive med en såpass stor mobiltelefon er at skjermen er forholdsvis stor. Hovedskjermen er svært fargeklar og viser 320 x 240 punkter. Skjermen gjør en god jobb både innendørs og utendørs i sollys.

Hele oversiden av telefonen er et stort speil. Dessverre er det bare et knøttlite felt i speilet som er satt av til skjerm. Med 128 x 36 punkter er det relativt begrenset hvor god oppløsningen blir.

Skjermen kan vris og vendes mange veier. Når du skal filme og eller ta bilder kan du vri skjermen og få opp bredskjermformat. Når du vrir skjermen starter kameramodus automatisk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Videokjempe
Kameraet i N93i tar bilder med 3,2 megapikslers oppløsning. Sammenliknet med kameramobilen K800i, som har samme oppløsning, har N93i fortsatt et stykke å gå i kampen om å ta de aller beste bildene.

Men når det kommer til video er det ingen over og ingen ved siden. Nokia N93i tar video i tilnærmet dvd-kvalitet, og får plass til 30 bilder i sekundet. Oppløsningen er på hele 640 x 480, og det medfølgende minnekortet har plass til 45 minutter video i beste kvalitet. Dobler du minnet til 2 gigabyte, dobler du også til 90 minutter video.

I tillegg har videokameraet 3 x optisk zoom og opptil 8 x digital zoom. Det er ingen tvil om at du får bedre videokameraer, men skal du ha mobiltelefon i samme enhet er Nokia N93i det soleklare valget.

Se video filmet med Nokia N93i

HTML EMBED

Klønete
Størrelsen er ikke bare lite hendig med tanke på plass, men også i bruk byr den på visse problemer. Tastene på N93i er enda et hakk kjipere enn på forgjengeren N93. Tastaturflaten er stor, og knappene sitter litt langt fra hverandre. Å skrive tekstmeldinger og å betjene telefonen med en hånd er dermed litt klønete.

I tillegg er det litt dårlig respons i tastene. Det er derfor greit å holde både øynene og hendene på skjermen for å sørge for at tekstmeldinger og liknende blir riktig.

En annen ting vi stusser ved er plasseringen av kamera og fotolys. Når du skal filme og ta bilder er det naturlig å holde rundt selve kroppen på mobilen for å holde den så stødig som mulig. Med mindre du fokuserer på å plassere pekefingeren langt ned, dekker den over fotolyset, og i verste fall dukker den opp i linsa på kameraet. Det er altså greit å være oppmerksom, så ikke bildene blir ødelagt på grunn av at fingrene havner i veien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Programmer
N93i kjører siste versjon av Nokia Series 60, og har dermed det meste av godsaker å by på. Det er enklere å koble til trådløst nettverk enn tidligere gjennom en veileder som automatisk aktiveres. Har du ikke tilgang til trådløst nett er N93i spekket med både 3G og edge, for raskere surfing i alle anledninger.

Super-3G eller HSDPA er på vei til Norge, men Nokia har ikke valgt å prioritere dette i sin N93i.

Nokia N93i er en såkalt smarttelefon, og i tillegg til å være en multimedieterminal, kan den selvsagt brukes til jobb. Du kan lese og sende e-post, lese dokumenter, holde styr på kontakter, kalender og notater og selvsagt følge med på nyhetsbildet både via radio og telefonens nettleser.

Telefonen kan synkroniseres med datamaskinen, og kommer med en USB-kabel for å gjøre dette enklest mulig.

Vi kan ikke klage stort på programmene på telefonen, men fortsatt er ikke Nokia Series 60 like raskt som vi synes man kan forvente av en mobiltelefon til 6000 kroner. Det er fortsatt merkbar ventetid både i menyene og når vi bruker for eksempel kamerafunksjonen.

Underholdning
Selv om det er video som er hovedfunksjonen på N93i, er telefonen underholdende på andre måter også. Telefonen har som nevnt radio og en suveren multimediespiller. Dessverre følger det kun med Nokias eget hodesett, og ingen adapter for å høre på musikk med eget hodesett. Denne adapteren må kjøpes separat.

I tillegg har N93i blogfunksjon, et par spill og Premiere Elements for videoredigering. Dersom du vil vise av bilder og video på tv-skjermen, kan du bruke den medfølgende kabelen for dette.

Internminnet på telefonen er 50 megabyte, og det følger med et minnekort på 1 gigabyte. Dette kan med fordel byttes ut med et 2 gigabyte-kort dersom du bruker telefonen mye til video, bilder og musikk.

Konklusjon
Som videomobil er det ingen tvil om at Nokia N93i er en gullkandidat. Batteritiden og størrelsen er med på å trekke ned, men dersom du er ute etter en dings som både er telefon, musikkspiller, kamera og i tillegg et ganske dugende videokamera er Nokia N93i midt i blinken.

Prislappen er også i stiveste laget, og det spørs om vi ikke ville ventet på N95, som blant annet har 5 megapikselkamera, super-3G, mini-USB-tilkobling, GPS, større skjerm og 3,5 millimeters mini-jack-tilkobling. Prisen er nemlig den samme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.