RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ELIZABETH DALZIEL (Ap)

Tester tankeleser

Den berømte astrofysikeren Stephen Hawking tester en innretning som kan lese tankene hans.

Teknologien har hjulpet Stephen Hawking på mange vis, og kan nå gjøre ham i stand til å kommunisere ved hjelp av tanker alene.

Astrofysikeren tester et apparat som overvåker hjerneaktivitet, med mål om å omvandle den til tale, melder New Scientist.

Lammelse
Hawking lider av en nevromotorisk sykdom som gjør ham nærmest totalt paralysert. Han kommuniserer for tiden ved rykninger i ansiktsmusklene for å velge ord fra en skjerm, en svært tidkrevende prosess.

Etterhvert som Hawking mister kontroll over kinnmuskulaturen håper han nå å kunne kommunisere ved hjelp av det nye apparatet, iBrain.

Dette tar opp hjerneaktivitet fra et punkt på hodet, og et program henter siden nyttig informasjon fra hjerneaktiviteten.

Les også: Nå klarer han bare å si ett ord i minuttet

Hittil har apparatet blitt testet ved at Hawking forestiller seg at han beveger hender og føtter mens han bruker apparatet. Man har dermed kunnet identifisere hvilke bevegelser han forestiller seg ved endringer i hjerneaktiviteten.

Viktig tenker
Håpet fremover er å utvikle teknologien slik at Hawking og andre blir i stand til å bruke apparatet til å instruere en datamaskin til å skrive eller ytre ord.

Apparatet ble presentert ved en konferanse i Storbritannia 8. juli.

På tross av sykdommen har Hawking med bistand fra kona, medarbeidere og studenter klart å formidle viktige ideer og utforme nye teorier av stor betydning innen sine felt. Han har særlig arbeidet med rom–tid-teorien.

Siden 1970 har hans viktigste undersøkelser omfattet gravitasjonskollaps og egenskapene ved sorte hull. Hawking er forfatter av flere populærvitenskapelige bøker.

Les flere saker i Teknofil

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere