RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Testet 49 juleøl

(scanpix)
Sist oppdatert:
To menn har smakt på 49 juleøl fordelt på fire klasser. Her er testresultatene.

Hele 49 forskjellige øl ble testet i år, og ikke alle representerte det klassiske norske juleølet. I år var også fem utenlandske alternativer tatt med i testen, samt nyhetene fra nykommerene på markedet i Norge; Bryggeriet «Den nøgne Ø» i Grimstad og Lervig Aktiebryggeri i Rogaland.

Hele 28 av tapningene var i klasse D, dvs juleøl med en abv (alcohol by volume) som ligger innenfor grensen for salg i dagligvareforretninger. Med unntak av to øl i skatteklasse A, de alkoholfrie alternativene, var resten av ølene i år produkter som holder en abv på over 4,75 %, altså sterkøl kun for salg på Vinmonopolet.

Det finnes mindre avvik, men stort sett skal årets juleøl være tilgjengelig på utestedene denne helgen, og i butikkene fra mandag.

Testpanel

Alt ølet ble smakt av Espen Smith og Svein Kvinnsland.

Espen har bakgrunn både som markedssjef i bryggeribransjen og daglig leder av forskjellige skjenkesteder. Han driver i dag egen og uavhengig virksomhet, hvor bl.a. kurs og opplæring om øl utgjør en viktig del. Han har en genuin interesse for produktet øl og ølets betydning i samfunnet generelt.

Svein er Internett-konsulent i selskapet Vindfang, og meget ølinteressert. Han har bl.a. arrangert egne private smakinger av juleøl i mange år, holdt foredrag for entusiaster, og skrevet Art of Tastes store ølguide.

Testmetodikk

Juleølet ble smakt i fire forskjellige «flights» etter type og abv, og det ble smakt blindt. Hvert øl ble vurdert etter fem kriterier (vekting i parentes):

Farve (1), Skum (1), Duft (3), Smak (3) og Ettersmak (2).

Samlet poengsum for hvert øl ble så plassert inn i 100-poengskalaen som brukes i vinmiljøer, hvor 100 er best og 50 er dårligst. Pris er ikke vurdert, da den varierer svært lite innen hver avgiftsklasse.

Testeresultater

I år fikk Santa Clausthaler konkurranse fra Munkholm Juleøl i klasse A, alkoholfritt, men besto testen og gikk seirende ut som det beste alternativet til Coca Cola eller vann for de som måtte ønske et alkoholfritt alternativ. Og det skal sies at Munkholm Juleøl ble en god nummer to.

I år som i fjor ble Grans Julebrygg en klar vinner i skatteklasse D, med Dahls Juleøl som en god toer, tett etterfulgt av CBs Juleøl som en god nummer tre.

I klassen for det tradisjonelle sterke juleølet, ble det en knepen seier til Christiansands Bryggeri med CB Juleøl, foran Ringnes Juleøl. På en delt tredjeplass finner vi i år Mack Juleøl og Dahls Juleøl. Vi vil presisere at dette er den tradisjonelle juleølklassen, hvor det alltid har vært vanlig med en abv på rundt 6,5%. Derfor noe høyere og ikke minst jevnere poeng til de mer fullendte produktene som dominerer denne klassen.

I år som i fjor ble julebokken fra Ringnes godt mottatt av panelet, men merk dere; den har fått konkurranse fra flere aktører på markedet, noe vi som forbrukere setter stor pris på. Og vi spør; når vil de andre norske bryggeriene ta utfordringen og lansere alternative juleøl eller brygg i denne høye abv-klassen?! Vi venter i spenning!

På linkene nedenfor finner du de komplette testresultatene sortert etter kategori.

Alkoholfritt juleøl
Juleøl med opptil 4,75 abv
Tradisjonelt sterkt juleøl
Andre juleøl

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere