*Nettavisen* Nyheter.

Testet atombomber på egne soldater

Foto: JACK GUEZ (AFP)

Testet strålingsfaren på vernepliktige soldater: - De brukte oss, og så glemte de oss.

17.02.10 14:58

Franske myndigheter innrømmer at de med vilje utsatt egne soldater for stråling etter detonering av atombomber.

- Brukte oss
Til sammen 300 vernepliktige ble utsatt for strålingsfare da de i 1961 ble sendt inn i et område i Sahara der en atombombe var prøvesprengt like før. Under en time etter at bomben hadde gått av i den algeriske ørkenen, ble flere av soldatene beordret så nærme som 275 meter unna sprengstedet.

Årsaken: For å se om soldatene kunne fortsette å kjempe rett etter at en atombombe hadde eksplodert. Det skriver belfasttelegraph.co.uk.

- Frankrike overlot oss til vår skjebne. De brukte oss og deretter glemte de oss, sier en av soldatene som var til stede under de franske prøvesprengningene i Nord-Afrika, Lucien Parfait.

Han har slitt med flere fysiske helseproblemer som følge av strålingen, blant annet har han måtte amputere nesen grunnet kreft i ansiktet. I 2005 gikk Parfait, sammen med andre medsoldater fra Sahara-tiden, til sak og krevd erstatning.

Erstatning
Det er det store sjanser for at han får nå.

Den franske forsvarsministeren, Hervé Morin, har innført en ny lov og opprettet et fond på nærmere 90 millioner kroner, som skal gå til erstatninger til militært personell som fikk skader som følge av prøvesprengningene på 1960-tallet.

16 ganger
Bruken av soldater som forsøkskaniner er blitt kjent etter at en offisiell rapport denne uken ble lekket til fransk media. I flere år har farene knyttet til det å ha deltatt under en prøvesprengning blitt diskutert, men dette er første gang det er kommet fram at personer ble utsatt for stråling med overlegg.

I perioden 1960 til 1966 gjennomførte Frankrike 16 prøvesprengninger i Saharaørkenen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.