Etter at to PCR-tester og fem hurtigtester var negative, var det forsikring nok til at barneskolelæreren Marisa Fotieo kunne sette seg på flyet fra Chicago til Island 19. desember.

Fotieo er fullvaksinert, og har fått sin booster-dose. I hennes virke som lærer i Chicago er det ikke usannsynlig med smitte. Delstaten Illinois har over to millioner koronatilfeller, og over 30.000 koronadødsfall.

Les også: Camilla Stoltenberg: Det hjalp å rope litt høyt

Positiv over Atlanteren

Omtrent halvannen time ut i flyturen kjente Fotieo at halsen hennes ble sår. Etter grundig testing i forkant av reisen, testet hun seg én gang til for å være sikker - denne gang om bord flyet.

– Hjernen min begynte å surre, og jeg tenkte at enda en test ville få meg til å føle meg bedre, fortalte læreren til CNN.

Fotieo låste seg inne på toalettet og ventet i spenning på testresultatet. I det hun så to røde streker på hurtigtesten ble hun hysterisk og rådvill. Da befant Icelandair-flyet seg midt over Atlanterhavet.

Hun begynte straks å bekymre seg for familiemedlemmer hun hadde vært i nærheten av, og ble nervøs på vegne av de andre flypassasjerene.

Les også: Rikard er lei høye strømpriser - oppfordrer til nyttårstale-boikott

Flyvertinnen Ragnhildur Eiríksdóttir viste seg å bli Fotieos viktigste støttespiller gjennom flyturen. Samtidig som flyvertinnen forsøkte å roe ned den smittede kvinnen, prøvde hun også å finne en annen plass til henne på flyet, men alt var fullt.

– Selvfølgelig er det en stressfaktor når noe slikt dukker opp, men det er en del av jobben vår, sa Eiríksdóttir til avisen.

Isolerte seg på badet

Det var Marisa Fotieo selv som foreslå å bli værende på flytoalettet resten av turen, for å beskytte de andre om bord. Dermed ble toalettet kvinnens isolasjonsrom for de resterende timene av flyturen, mens hennes far og bror satt trygt i setene sine.

Hun kunne ikke tro situasjonen hun befant seg i, og ble stadig mer bekymret for om hun hadde smittet noen.

– Jeg var i sjokk over at jeg hadde vært sammen med 20 familier i klasserommet før jeg dro, sa Fotieo til avisen.

Å være innelåst på badet virket ikke å være så ille som antatt. Fotieo kjøpte seg internettilgang, og ringte skolen hennes. I samme slengen lagde hun en rekke TikTok-videoer som har blitt sett mer enn 4,3 millioner ganger.

@marisaefotieo

Shout out to @Icelandair for my VIP quarantine quarters.. luxuryliving imsolucky covid vaccinated fyp viralvideotiktok quarantine

♬ I'm So Lucky Lucky - Grandzz

Videoen viser henne på et svært trangt toalett, men ifølge henne selv følte hun seg ikke innelåst. Hun ble derimot tatt godt vare på av flyvertinnen, og hun var heller glad for at hun ikke var til fare for de andre passasjerene i kabinen. Totalt satt Fotieo omtrent tre timer på flytoalettet.

Ny venn for livet

Da flyet landet i Island tok Fotieo ytterligere to koronatester som var positive. Hun ble deretter kjørt videre til et Røde Kors-hotell hvor hun begynte sine ti dager i karantene.

Også der følte Fotieo seg godt ivaretatt. Tre ganger daglig ble hun sjekket av leger, og måltider og medisiner var lett tilgjengelig for kvinnen.

Fotieo fikk dermed julen sin helt snudd opp på hodet, og måtte tilbringe høytiden alene i Island. Men hele opplevelsen var overraskende grei for barneskolelæreren, særlig takket flyvertinnen Eiríksdóttir og det islandske folk.

Les også: Helsetopp: - Jeg har enorm respekt for den jobben som blir gjort

Flyvertinnen hadde stor sympati for at Fotieo måtte tilbringe julen helt alene, og sendte julegaver og snacks til læreren. 30. desember var hun omsider ferdig med karantene, og kunne møte familien sin igjen.

Fotieo har fått et helt annet syn på både Island og flyvertinner, og sier at hun har fått en ny venn for livet.

Smittetopp i USA

I likhet med store deler av resten av verden, er USAs smittetall også på vei opp. I snitt har landet registrert 316.000 nye smittede hver dag de siste sju dagene. Det er ny smittetopp, sier amerikanske helsemyndigheter.

Ifølge USAs smittevernetat CDC blir dette omtrent 700 smittede per 100.000 innbygger.

Under koronabølgen i desember og januar i fjor lå snittet på antall smittede de siste sju dagene på rundt 250.000 per dag.

Dagsrekorden i år var onsdag, da nesten 490.000 nye koronasmittede ble registrert i USA, ifølge CDC.

Smitten har steget kraftig den siste tiden, og myndighetene mener det hovedsakelig skyldes omikronvarianten av viruset. Samtidig er antall folk som er innlagt på sykehus med korona, lavere.

Ifølge CDC er 62 prosent av USAs befolkning på rundt 330 millioner mennesker fullvaksinert. En tredel av befolkningen har også fått en oppfriskningsdose.