SISTE OPPDATERINGER OM FLYTRAFIKKEN: Se nederst i artikkelen.

KLM sier at de håper å fly sju fly tilbake til Amsterdam fra Tyskland søndag om nye testflyginger også blir vellykket, og deretter få tillatelse til å gjenoppstarte virksomheten i begrenset omfang.

Lufthansa fløy ti fly til Frankfurt fra München, noen av dem i lav høyde på 3.000 meter og andre opp til 8.000 meter, skriver NTB.

LES OGSÅ: - Våkner Katla, kan du glemme sommerferien
LES OGSÅ: SAS-kaptein: - Det største hysteriet i vårt århundre

- Alle flyene ble inspisert i Frankfurt og viste ingen tegn til skade på vinduene i cockpiten, på skroget eller i motorene, sier selskapets talsmann Aage Dünhaft.

KLM for sin del fløy ett Boeing 737-fly over Nederland i en normal høyde av 10.000 meter, og i flere andre lavere og høyere høyder.

KLM-Air Frances administrerende direktør Peter Hartman, som var med på testflygingen, sier at ingenting unormalt ble notert verken på turen eller under inspeksjon etterpå.

Vil fly
Stadig flere er kritiske til de strenge restriksjonene på flytrafikken i Europa.

- Dette flyforbudet er det største hysteriet i vårt århundre, sier SAS-kaptein Per Gunnar Stensvaag, som har 35 års fartstid som pilot, til Nordlys.

Han sier det er viktig å skille mellom det å fly rett over en vulkansky og den røyken som kommer fra vulkanen på Island.

Stensvaag mener flyforbudet er symptomatisk for et samfunn preget av paranoia.

Også Norwegian-sjef Bjørn Kjos er kritisk:

- Er det klart vær og god sikt er det ufarlig å fly, sier Bjørn Kjos til DN .

Nå krever han egne, norske partikkelmålinger i lufta over Norge.

Flyr i Nord-Norge
Over store deler av Europa står flyene på bakken.

Men det er noen lyspunkter: Det meste av luftrommet fra og med Kristiansund og nordover, er åpnet. Unntaket er Øst-Finnmark, der Kirkenes, Vadsø, Vardø og Båtsfjord er stengt.

Avinor opplyser at det kan bli åpnet for flytrafikk på Vestlandet i løpet av dagen.

Det er ingenting som tyder på at Gardermoen åpner søndag.

Det kommer fortsatt til å være en streng prioritering av hva slags trafikk som avvikles i de delene av luftrommet som nå er åpnet. Ambulanseflyginger vil bli prioritert. Det er med andre ord ikke åpnet for avvikling av alle ruter.

Passasjerer må forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte flight.

Stengt i Europa
I en rekke andre land, blant dem Sverige, Tyskland og Belgia, er flyforbudet forlenget til søndag ettermiddag, mens flyplasser i Paris og ellers i Nord-Frankrike forblir stengt til mandag morgen.

Britiske myndigheter har foreløpig forlenget stengningen av luftrommet til søndag kveld klokka 19.