– Det er skikkelig krise. Jeg prøvde å be folk om å holde litt avstand i køen. Det er mulig å holde avstand i køen og fortsatt beholde plassen, men da ble det dårlig stemning. Det hele var en merkelig seanse, sier en tipser til Nettavisen.

Rett etter klokken 9 onsdag morgen var køen ved teststasjonen på Majorstuen såpass lang at den blokkerte en fotgjengerovergang.

- Køen stod så tett langs fotgjengerovergangen og fortauet at det var umulig for forbipasserende å holde meteren fra de som stod i testkø, påpeker tipseren.

Da Nettavisens journalist var på stedet rundt kl. 09.30 stod de fleste med god avstand, men det var fortsatt umulig for forbipasserende å holde meteren fra de som ventet på å få teste seg.

Send inn dine spørsmål: Nakstad stiller til nettmøte i Nettavisen - hva lurer du på?

Ber om tålmodighet

Kommunikasjonsrådgiver Caroline Bremer i helseetaten i Oslo kommune har fått presentert reaksjonen og onsdagens køen. Hun svarer følgende:

- Vi oppfordrer folk til å holde avstand, påpeker hun til Nettavisen.

Mandag sendte kommunen ut oppfordring om timebestilling av koronatest. Til tross for det er det flere titalls meter med kø utenfor teststasjonen onsdag.

Hva synes dere om det?

- Vi forstår godt at folk ønsker å ta test, men vi oppfordrer til timebestilling slik at man unngår slike køer. Samtidig må man smøre seg med litt tålmodighet. Alle vil få time, men det kan i perioder med stor pågang være noe ventetid, forklarer Bremer.

Samtidig bes Oslos befolkning om å sjekke hvor mobile teststasjoner står og når de er åpne.

- Samme dag som du skal ta test kan tid og sted endre seg, legger hun til.

Les også: Koronasymptomene har endret seg. Våkner du med noen av disse plagene, da er beskjeden krystallklar

Stor pågang

På Vinmonopolet har de vektere som sørger for at køene og handlingen foregår på smittevennlig måte. Bremer forteller at kommunen også har vakter, såkalte koronaverter, som skal gjøre det samme ved teststasjonene.

- Vi har koronaverter som skal sørge for organisering og at testing gjennomføres på en smittevennlig måte. Vi har sikkerhetsvakter også, og har hentet inn pensjonerte politimenn som sørger for avstand, informasjon og køflyt. På de mobile enhetene er det verter som kommer fra bydelen, opplyser kommunikasjonsrådgiveren.

- Men ettersom testkøen på Majorstuen var til hinder for forbipasserende og fotgjengerovergangen, betyr det at vaktene har sviktet i jobben?

- Vi oppfordrer folk til å holde god avstand, og lytte til sikkerhetsvakter og verter som er på plass for å bistå med køflyt og informasjon. Sjekk også kommunens nettside for testlokasjoner og timebestilling, svarer hun på spørsmålet.

Når det gjelder den generelle testkapasiteten i Oslo, er den god ifølge Bremer. Men pågangen er fortsatt stor.

- Vi jobber for at man skal få time innen 24 timer på de kommunale teststasjonene. Hos de små lokasjonene kan det i perioder være noe lenger ventetid. Det som er viktig er at folk tar test på tid og sted de er blitt tildelt test, avslutter hun.

Les også: Omikron-varianten resulterer i langt færre dødsfall