*Nettavisen* Nyheter.

Testosteron og sprøytespisser funnet hos OL-helten

Foto: AP/ Antoine de Ras

Politiet sier de fant sprøytespisser og beholdere med testosteron på idrettsstjernens soverom.

20.02.13 22:04

Det er store avvik mellom OL-helten Oscar Pistorius' versjon og politiets teori om hva som skjedde den natten Reeva Steenkamp ble skutt og drept.

Under fengslingsmøtets andre dag kom det fram at flere naboer hørte høylytt krangling før den kjente sørafrikaneren skjøt og drepte kjæresten sin. Et vitne skal også ha hørt skudd og så skrik – før det igjen ble avfyrt flere skudd.

Vitneforklaringen strider mot Pistorius' versjon om at han avfyrte alle skuddene på én gang, og underbygger politiets teori om at han skjøt og drepte 29 år gamle Steenkamp med overlegg.

Deler av obduksjonsrapporten ble lagt fram for dommerne onsdag, og der kommer det fram at 29-åringen ble skutt i hodet, armen og hoften.

Drapstruet
Den drapssiktede idrettsstjernen har forklart at han skjøt kjæresten gjennom en lukket baderomsdør, fordi han trodde det var en innbruddstyv på badet. Han sier han var sikker på at Steenkamp lå og sov.

– Jeg tror at han visste at hun befant seg på badet, og at han skjøt fire ganger gjennom døren, hevdet politietterforsker Hilton Botha i retten onsdag.

Pistorius påstår at han oppbevarte en pistol under sengen fordi han hadde blitt truet på livet.

OL-helten, som amputerte begge beina da han var elleve måneder gammel, sier han ikke hadde på seg protesene da han hørte lyder fra badet, og at han derfor følte seg sårbar. Men ifølge Botha tyder undersøkelsene på at skuddene ble avfyrt ovenifra og ikke nedenfra, slik den drapssiktede hevder.

– Ikke angrepet
Men politiets versjon er ikke uten hull, mener Oscar Pistorius' forsvarer, Barry Roux. Han påpeker blant annet at det ikke er noe som tyder på at Steenkamp ble angrepet fysisk, eller at hun hadde forsvart seg mot noe overfall før hun ble skutt.

Dommer Desmond Nair mener det ikke kan utelukkes at Pistorius hadde planlagt å drepe Steenkamp, og derfor er siktelsen for overlagt drap blitt opprettholdt, noe som gjør det mindre sannsynlig med kausjon. Nair har imidlertid sagt at han vil vurdere å endre siktelsen på et senere tidspunkt.

Avgjørelsen om hvorvidt Pistorius skulle løslates mot kausjon, er blitt utsatt til torsdag.

Tror han vil flykte
Om han blir løslatt, mener påtalemyndigheten det er fare for at 26-åringen flykter til utlandet, fordi han har både bankkontoer og et hus i Italia. Hvis han reiser, blir det vanskelig å få ham tilbake igjen, sa aktor, ifølge CNN.

Pistorius benekter at han har til hensikt å flykte. Han vil heller ikke prøve å påvirke vitner eller være en fare for offentligheten dersom han får gå fri fram mot rettssaken, hevder han.

Idrettsstjernen satt med bøyd hode og gråt innimellom mens han hørte på hva som ble sagt under rettsmøtet.

– Jeg er fullstendig knust over dødsfallet til min elskede Reeva. Intet er lengre unna sannheten enn at jeg planla å drepe min kjæreste. Reeva hadde kjøpt en valentinspresang til meg, vi var dypt forelsket og kunne ikke ha vært lykkeligere, hevdet den sørafrikanske OL-vinneren.

Testosteron
Under etterforskningen er det også blitt funnet en uregistrert pistol og ammunisjon, og påtalemyndigheten vil at Pistorius skal tiltales for dette i tillegg.

Det ble også funnet sprøytespisser og to beholdere med testosteron i huset til gullvinneren, ifølge etterforsker Botha. Men forsvarer Roux avviser at stoffet som er funnet, er steroider. Ifølge ham er det urtemiddel.

– Det er ikke steroider, og det er ikke et forbudt stoff, sa Roux i retten, ifølge DPA.

Senere onsdag vedgikk påtalemyndigheten at det ikke var sikkert det var testosteron det var snakk om.

– Vi kan ikke si sikkert hva det er. Vi kan verken bekrefte eller avkrefte det før vi får prøveresultatene, sa påtalemyndighetens pressetalsmann Medupe Simasiku.

Under kallenavnet «Blade Runner» ble Pistorius førstemann med amputerte bein til å delta i OL på lik linje med funksjonsfriske. Med proteser av karbonfiber løp han i 2011 inn til VM-sølv på 4 x 400 meter stafett. (©NTB)

Fakta om Pistorius-saken:

* 14. februar ble den sørafrikanske friidrettsstjernen Oscar Pistorius (26) pågrepet etter at hans kjæreste, modellen Reeva Steenkamp (29), ble funnet drept hjemme hos Pistorius i Pretoria

* Pistorius ble født uten leggbein og måtte 11 måneder gammel amputere begge beina under knærne. Hans løpeprotester av karbonfiber har gitt ham tilnavnet «Blade Runner». Pistorius har vunnet seks gull i løping i paralympics. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012

* Pistorius innrømmet at han skjøt og drepte kjæresten gjennom en lukket toalettdør, men hevder han handlet i selvforsvar fordi han trodde hun var en innbruddstyv

* Påtalemyndigheten fester ikke lit til Pistorius' forklaring og har siktet ham for overlagt drap

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.