*Nettavisen* Nyheter.

Tetris for MTV-generasjonen

«Lumines» kombinerer musikk og spillbarhet på en måte vi aldri har sett før. Spillet er det 21. århundrets svar på «Tetris».

06.12.05 08:54

På papiret høres «Lumines» enkelt og greit ut. Kvadrater med ulike kombinasjoner av nivåets to farger ramler ned fra toppen av skjermen. Du skal danne så store ensfargede flater (minst 2x2) som mulig ved og plassere dem ved siden av og oppå hverandre. I takt med musikken går en laser over skjermen og fjerner klumpene du har satt sammen.

Akkurat som med «Tetris» er papiret verdens største løgnhals. Antallet kombinasjoner er enormt og du spiller til øynene blør og glemmer å gå av buss, tog og bane der du skal. Alt rundt deg forsvinner, det eneste som teller er å låse opp neste brett og sette ny poengrekord.

Musikken spiller en sentral rolle. «Lumines» byr på alt fra lynrask dansemusikk til chillout. Hastigheten på musikken bestemmer som sagt hvor ofte den tidligere nevnte laserstrålen sveiper over skjermen. Er det en rask låt, kommer strålen titt og ofte og det blir vanskelig å danne svære klumper. Går det treigt, blir klumpene større men brettene fullere. For hastigheten klossene faller i følger ikke musikken.

Det beste med musikksporene er at du bidrar. Når du roterer eller plasserer brikkene, eller laserstrålen tar med seg en klump, svarer spillet med ulike lydeffekter. To omgangerer høres aldri like ut og du får fort noen favorittspor som snurrer om og om igjen. Spillet lar deg sette på repeat og nyte samme sang så lenge du vil.

Den obligatoriske flerspillermodusen spiser fort mye tid. Du kjemper mot en datamotstander eller en kompis og målet er å tvinge den andre i kne. For hver firkant du setter sammen tar du over en liten bit av mostandrens spillområde, inkludert blokkene han har plassert der (og motsatt). Det å ødelegge en kjempekombo er like tilfredstillende hver eneste gang.

Flerspillermodusen byr på flere taktiske utfordringer. Du må velge mellom store kombinasjoner, mange og små angrep eller en mellomting. Venter du for lenge, risikerer du å sitte igjen med ingenting. Utfører motstanderen mange angrep, får han fort kontroll over brorparten av spillområdet. Med gjevngode spillere kan kampene holde på til Dovre faller eller batteriet går tomt.

Heldigivis er ikke det noen stor tussel, «Lumines» er det spillet vi har vært borti som spiser minst batteri. Time etter time går med uten at du behøver å bekymre deg for det blinkende grønne lyset. Og timene forsvinner, «Lumines» er det mest avhengighetsdannde spillet PSP har å by på.

En spillopplevelse av rang. «Lumines» er det 21. århundrets svar på «Tetris».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.