Gå til sidens hovedinnhold

Tett på seks tragiske drukningsulykker

Haldenser, Knut Hveding, på redningsskøyta kom tett innpå seks drukningsulykker på to døgn.

Det har gjort sterkt inntrykk på skipperen på redningsskøyta «Horn Flyer» som dekker Oslofjorden, skriver Halden Arbeiderblad.

Barn mistet foreldrene
- Dette er en del av jobben vår, men vi er mennesker av kjøtt og blod vi også. Å oppleve på nært hold at barn mister begge foreldrene sine samtidig i en drukningsulykke er rett og slett forferdelig tragisk, sier Knut Hveding på telefon fra redningsskøyta «Horn Flyer».

- Aldri opplevd så mange
Han har jobbet ombord på redningsskøytene i sju år. Det har gitt mange sterke opplevelser, men aldri før har han opplevd to døgn på rad med så tragisk utgang.

Først druknet en mann utenfor Hvaler. Så forsvant to unge gutter fra Bærum i havet utenfor Vestfoldkysten.
Les: Ola (20) og Frikk (19) omkom i båtulykke

Natten etter kjørte RIB-en med fire personer ombord på et skjær. Også det i Vestfold. Tre av de fire druknet. Blant andre trolig administrerende direktør i Kiwikjeden, Per Erik Burud.
Les: Dykkere leter fortsatt etter Burud

En vekker
- Hvilke tanker gjør du deg om sikkerheten til sjøs nå?

- Først og fremst at folk på sjøen må ta mer ansvar selv. Det er så lett å tenke at dette ikke skjer meg. Disse dagenes tragedier bør være en vekker.

Flere drukninger
- Er lovverket for snilt? Bør det være et generelt påbud om redningsvest?

- Jeg vil ikke være så kategorisk. Det er forskjell på å tøffe avgårde i ei lita tresnekke i fem knop, og å rase avgårde i en speedbåt natterstid. Men antall drukninger har steget i år, og det er illevarslende.

- Merker høysesongen
HA måtte ringe Hveding fem ganger i går før han hadde fem minutter å avse til oss.

- Det går i ett kjør. Heldigvis ingen dramatikk i dag, men masse å gjøre med grunnstøtinger og motorhavarier. Det er uten tvil høysesong nå. Folk må ta sikkerheten på alvor, men heller ikke glemme båtlivets gleder, sier han og fortsetter:

- Det er fantastisk å ferdes på sjøen når forholdene ligger til rette for det. Men det kan også være farlig. Det har virkelig de siste døgnenes tragiske hendelser minnet oss om, sier Halden-skipper Knut Hveding ombord på «Horn Flyer».

Les flere saker hos Halden Arbeiderblad her

Reklame

- Den mest behagelige skjorta jeg har hatt på meg

Kommentarer til denne saken