RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tett på Tangaroa

Sist oppdatert:
Torgeir Higraffs bok om ekspedisjonen med balsaflåten er full av historier og fakta. Men det er bildene som imponerer.

Ferden med balsaflåten Tangaroa over Stillehavet kunne følges dag for dag på nett her i Nettavisen, og TV 2 har sendt dokumentarene om ekspedisjonen to ganger. Ekspedisjonsleder og forfatter Torgeir Higraff la vekt på bildene mannskapet hadde med seg hjem da jeg spurte ham om det også var rom for en bok om Tangaroa.

Tettere på
Etter å ha lest boken gir jeg ham rett. Den er full av historier om planlegging, flåtebygging og selve ferden, spekket med faktabokser om alt fra balsaflåter til Søramerikansk historie, og ikke minst linjene tilbake til Kon-Tiki. Men det er bildene som imponerer.

BILDER: Boken er full av nye bilder fra ekspedisjonen.

Fotografiene går tettere på de små hendelsene enn det TV-dokumentarene maktet. De levende bildene har distanse, i boken kommer du helt innpå de seks om bord på flåten. I et avsnitt om den svenske fotografen Anders Berg har Torgeir Higraff skrevet noe om som kanskje forklarer hvorfor:

- For hver gang Anders skulle filme noe, måtte han sjekke om været tillot å la regntrekket ligge, om linsa var rein, og om det var nok batteri og nok plass på kassetten. På med mikrofon og lyd på øret. Anders visste at han ikke kunne eller måtte dokumentere absolutt alt som skjedde, men frykten for å miste en hendelse gjorde at han filmet mer enn han behøvde. Hvis noen ropte «hval på styrbord side», løp Anders inn i hytta for å hente kamera, ofte bare for å komme for seint ut igjen til å se noe som helst. Vi andre fikk oppleve dyrets pusting og et øyeblikks magi. Anders opplevde bare stress og skuffelse i etterkant.

Alle de seks om bord hadde små digitalkameraer som mye lettere fanger øyeblikkene. Smart!

Uten filter
Nettsidene til ekspedisjonen hadde også en viss distanse til livet om bord, noe som ofte frustrerte meg - som redigerte nettstedet for dem. I etterkant har mannskapet fortalt at de var redde for å bekymre familiene hjemme. Konfliktene dem i mellom, og redselen de fra tid til annen opplevde ute på havet ble derfor utelatt i de daglige rapportene.

Nå trenger ikke Torgeir å ta sånne hensyn lenger. Boken er tett og nær, lærerik og spennende!

Torgeir Sæverud Higraff: «Tangaroa – Havets hersker. Et eventyr i Kon-Tikis kjølvann.» Bazar Forlag AS. ISBN 978-82-8087-199-2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere