– Staten bør ikke kreve at borgere i Texas viser vaksinebevis som røper personlig helseinformasjon kun for å få leve sine daglige liv.

Det sier Texas-guvernør Greg Abbott (R), som tirsdag undertegnet en ordre som forbyr bruken av vaksinepass i USAs nest største delstat.

– Vi skal fortsette å vaksinere flere texanere og ivareta folkehelsa - men på en måte som ikke tråkker på texaneres personlige friheter, sier han.

I Texas er 30 prosent av befolkningen vaksinert med første dose, og delstaten har vært helt gjenåpnet siden 5. mars, uten påbud om munnbind.

Antall smittede og sykehusinnlagte i Texas har falt jevnt i mars, i takt med den økte vaksineringen.

Sammenlignes med Kina og fascisme

De siste ukene har høyresidens motstand mot vaksinepass økt.

På Twitter har Donald Trumps sønn, Don Jr., sammenlignet dem med Kinas nye «sosiale kreditt»-system, som rangerer borgerne etter hvor lovlydige de er.

Ikke la dem gjøre Amerika om til Kina!!!, skriver han på Twitter.

Han får støtte fra senator og tidligere presidentkandidat Rand Paul (R), som kaller det «vaksinefascisme».

– Jeg har advart i et helt år mot en snøballeffekt som påvirker våre friheter. Selv ikke jeg var sikker på at det ville ende med fullblods vaksinefascisme.

Det skriver han i et debattinnlegg i The Hill, hvor han også ber folk om å brenne sitt vaksinepass, dersom de får et fra myndighetene.

Paul, som er øyelege, mener vaksinepass er unødvendig, fordi et stort flertall som er vaksinert ikke skal behøve å bekymre seg for det lille mindretallet som ikke er vaksinert.

– Vi kan ikke la statlige tyranner eller et media som sprer frykt, presse oss til å akseptere denne fryktelige ideen om at vi trenger deres tillatelse til å ta tilbake livene våre.

Får snart vaksinepass

Ifølge CNN utreder Biden-administrasjonen en vaksinepassordning i samarbeid med private aktører.

Vaksinepassene blir digitale, trolig med en scanbar kode til smarttelefoner. Det skriver Washington Post, etter samtaler med private utviklere som har diskutert ordningen med Det hvite hus.

Les også: Hunter Biden: Husker verken sex med stripper eller «skandale-laptop»

I Kongressen har den konservative representanten Marjorie Taylor Greene levert inn et forslag om å forby vaksinepass.

I en Facebook-video spurte hun om vaksinepass er Bidens "mark of the beast" - en bibelreferanse fra Johannes' åpenbaring.

Greene er best kjent for å ha spredd konspirasjonsteorier over en lav sko under fjorårets valgkamp. Særlig knyttet til QAnon.

I Norge diskuteres innføringen av vaksinepass. Regjeringen har ytret seg positivt til ordningen, som vil sørge for at folk som er vaksinert får leve livet mer som normalt. Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol sa hun var mot innføringen av en slik ordning.

Les mer: Norge vurderer vaksinepass: - Kan bety at vi kan reise på ferie

– Det kan skape A- og B-lag. I verste fall undergraver det smittevernarbeidet. Det kan føre oss i en retning av et samfunn vi ikke ønsker, sier hun til Aftenposten.

– Det er ikke greit hvis de fortsatt må sitte hjemme mens besteforeldrene kan gå på konsert, treffe venner, reise og bevege seg fritt.