RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tøft russisk spill mot Telenor

Sist oppdatert:
Telenors posisjon i det russiske mobilselskapet Vimpelcom presses nå hardt etter at en minoritetsaksjonær har fått retten til å stoppe deler av aksjonæravtalen med russiske Alfa Group
Les også: Med klar utfordring til Telenor

iMarkedet.no meldte i går at Vimpelcoms største aksjonær Alfa Group har innkalt til et ekstraordinært styremøte 22. april i Russlands nest største mobilselskap. Bakgrunnen er å forsøke å presse igjennom et vedtak om å kjøpe det lille ukrainske mobilselskapet Ukrainskiye Radiosystemy. Dette er ikke noe Telenor ønsker som allerede eier over 56 prosent av Ukrainas største mobilaktør, Kyivstar.

Bataljen mellom Telenor og Alfa Group om den videre ekspansjonen av Vimpelcom har pågått en stund, men det er en rettavgjørelse som gjør at Alfa nå forsøker å presse frem av raskt løsning. Alfa og Telenor kontrollerer henholdsvis 32,9 og 26,6 prosent av stemmene.

Denne rettsavgjørelsen kom i en lavere domstol i byen Krasnodar Krai og skal ifølge en pressemelding fra Vimpelcom ha blitt fremsatt av en person som eier to aksjer. Dommen er nå bekreftet av en høyere instans, og Vimpelcom har varslet en anke.

Dommen åpner for at en rekke avgjørelser som hittil har vært regulert blant annet i en aksjonæravtale mellom Alfa og Telenor, nå kan vedtas med kun simpelt flertall i styret og på generalforsamling. Det er denne åpningen Alfa nå går etter. Videre forlanger dommen at Vimpelcom endrer sine vedtekter slik at dersom noen av styremedlemmene er inhabil, kan saken avgjøres med simpelt flertall mellom de gjenværende habile medlemmene av styret.

Blir dette stående er det en klar uthulning av Telenors posisjon i Vimpelcom.

Den lavere domstolen har til og med nevnt oppkjøpet av det ukrainske mobilselskapet eksplistitt, hvor et simpelt flertall av habile styremedlemmer bør kunne avgjøre saken. Vimpelcom forventer imidlertid at de kan få stoppet dommen, men problemet er at inntil en anke er rettskraftig er det dommen som gjelder.

Alfa Group ser ut til å forsøke å utnytte situasjonene til fulle, og vil i tillegg til styremøte også innkalle til generalforsamling i et forsøl på å endre vedtektene.

Den problematiske minoritetsaksjonæren har også brakt egne saker for å få dømt Telenors tre styrerpresentanter inhabile, samt at aksjonæravtalen må erklæres ugyldig. Han har senere også levert inn et krav om at Alfa Groups tre styremedlemmer må erklæres inhabile. Den siste saken er ikke godtatt ennå, men det er ventet at disse kravene vil bli behandlet av voldgiftsdomstolen i Moskva i mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere