BANGKOK (Nettavisen): Den nåværende thai-kinesiske felles luftvåpenøvelsen har vært planlagt i to år og har ingenting å gjøre med den pågående spenningen mellom Kina og Taiwan, insisterte Royal Thai Air Force (RTAF) på tirsdag, skriver Bangkok Post.

- Dette er en helt annen ting. Den nåværende øvelsen oppsto ikke fra intet, øvelsen er den femte av sitt slag og den ble planlagt for to år siden, sa RTAF-talsmann Prapas Sonjaidee tirsdag.

Han svarte på journalisters spørsmål om tidspunktet for de militære øvelsene midt under den økte spenningen mellom Kina og Taiwan.

De kinesiske styrkene som deltok i øvelsen og delte erfaring og kunnskap med sine thailandske kolleger, var alle fra Kunming, sa han.

Han utdypet videre at ingen spesifikk sikkerhetssituasjon eller konflikt simuleres under trening, da øvelsen er mer rettet mot å gjøre thailandske og kinesiske luftstyrker kjent med hverandres operasjonelle prosedyrer.

- Begge sider har også benyttet denne muligheten til å styrke våre bilaterale relasjoner, kulturelle bånd og å fremme kommunikasjon og samarbeid, sa han.

Han avviste bekymringer over om øvelsene med Kina ville påvirke RTAFs ønske om å kjøpe F-35 jagerfly fra USA, og sa at dette også er en annen sak.

- Hver enhet med militær maskinvare kjøpt fra USA kommer med en klar kontrakt som beskriver hvilke land USA tillater at den brukes med når det gjelder felles luftøvelser, sa han.

Kina har utplassert seks J-10C/S jagerfly, et JH-7AI bombefly og et Shaanxi KJ-500 luftbåren varslings- og kontrollfly for øvelsene, sa en kilde, og la til at Su-27 jagerfly ikke vil være involvert.

RTAF deltar med fem Gripen kampfly, tre Alphajet angrepsfly og et SAAB 340 AEW tidlig varslings- og kontrollfly.