Gå til sidens hovedinnhold

Thailand med uvanlig grep for å lokke deg tilbake - senker prisen kraftig på «syndig» forbruk

Thailand ønsker å åpne landet så snart som mulig og lanserer nå et grep svært få så komme.

BANGKOK (Nettavisen): Thailand har vært, og er, svært hardt rammet av koronapandemien. Turistindustrien, en av landets økonomiske bærebjelker, har så og si vært utradert siden den første nedstengningen i mai 2020. Det har resultert i raskt økende arbeidsløshet og fattigdom.

Etter å ha kommet skikkelig i bakleksa når det gjaldt innkjøp av vaksiner og også vaksinering av befolkningen, jobber landet nå beinhardt for å kunne åpne landet opp for solhungrige turister fra hele verden.

Et av grepene har vært å åpne to-tre utvalgte områder i landet der fullvaksinerte turister fra utlandet kan oppholde seg uten karanteneplikt. De såkalte "Sandbox-programmene" eksisterer nå i Phuket, på øya Koh Samui og i Krabi-området.

Åpning utsatt gang etter gang

Regjeringen og helsemyndighetene hadde en plan om å åpne andre områder i landet allerede fra midten av september, men disse planene har blitt utsatt gang på gang grunnet problemer med å få skaffet nok vaksiner og også tregere utrulling av vaksiner enn planlagt - noe som opprører turistindustrien og andre økonomiske aktører.

Siste utsettelse kom så sent som 23. september. Planlagt åpning av blant annet Bangkok er nå utsatt til tidligst 1. november.

Les også: Har du vært i Thailand siste ti år? Da kan du ha et lite problem

10-års visum og halvering av importavgift på alkohol

Parallelt med kampen for å øke vaksineringsgraden har regjeringen nylig lansert flere tiltak for å øke antall turister og også legge til rette for velstående utlendinger og dyktige fagfolk som kan tenke seg langsiktige opphold i Thailand.

Lettelser i visumregler (inklusive muligheten for et tiårs-visum), lav inntektsskatt og åpning for kjøp av eiendom er de tre mest sentrale tiltakene. Riktignok medfølger en del krav, blant annet til minimumsinntekt og investert beløp i bolig eller i thailandske obligasjoner.

Men også andre ting som kan oppfattes negativt blant turister og langtidsboende, er landets skyhøye importavgifter på luksusvarer, biler og alkohol. I Thailand er prisen på importerte biler ofte langt over det dobbelte av sammenlignbar pris i Norge, og prisen på en flaske rødvin ofte det tredobbelte.

I en kabinettresolusjon 14. september vedtok regjeringen å halvere importavgiften på alkohol og sigarer. Les mer om saken i Bangkok Post.

Fra regjeringshold heter det:

Tolldirektoratet forbereder å senke toll på import av alkoholholdige drikker og sigarer med 50 prosent i løpet av de neste fem årene i tråd med regjeringens økonomiske plan for å stimulere økonomien.