OSLO/BANGKOK (NTB/Nettavisen): Thailand satser nå på en stor, blomstrende cannabisindustri. Ikke bare vil det kunne gi millioner av dollar i direkte inntekter årlig. Myndighetene håper også å lokke flere utenlandske turister til landet.

De fleste restriksjonene på produksjon og besittelse av cannabis oppheves neste måned.

I februar ga helseminister Anutin Charnvirakul grønt lys til å offisielt stryke cannabis, best kjent i form av marihuana eller hasj, fra listen over regulerte narkotiske stoffer. Fra 9. juni blir det lovlig med besittelse og bruk av alle deler av cannabisplanten, også blomster og frø. Utvunnet stoff blir imidlertid ulovlig hvis nivået av den psykoaktive ingrediensen THC overstiger 0,2 prosent.

Les også: 1. mai ble det enklere å reise til Thailand

I 2018 legaliserte Thailand regulert bruk av cannabis, men siden er flere restriksjoner gradvis opphevet.

Alle får lov å dyrke cannabis hjemme

Ifølge Anutin vil ikke enkeltpersoner lenger behøve tillatelse til å dyrke cannabis hjemme. Kravet er at det oppgis å være til medisinske formål og ikke overstiger THC-grensen. Myndighetene har ikke forklart hvordan dette skal håndheves.

Helseministeren ga få detaljer da han onsdag 11. mai sa at plantene vil bli delt ut i starten av juni. Selskaper som vil drive i stor skala, vil fortsatt trenge godkjenning fra mat- og legemiddeltilsynet til å produsere cannabisprodukter.

Tilsynet opplyste nylig til Bangkok Post at det dreier seg om hampfrøolje, kosttilskudd, drikkevarer, sauser, vingummi med mer.

Vil åpne nattelivet etter over ett års stengning

Anutin Charnvirakul har flere nyheter til vordende turister.

Nedgang i registrerte koronatilfeller og relaterte dødsfall gjør at helseministeren øyner mulighet for gjenåpning av Thailands berømte natteliv. Siden april 2021 har nattklubber, barer og andre nattunderholdningssteder mer eller mindre måttet holde stengt.

Anutins departement ønsker full åpning, men er avhengig av godkjennelse fra styringsgruppen som ble opprettet etter at pandemien gjorde sitt inntog: Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA).

Det er imidlertid fortsatt uvisst om og når eventuell godkjenning kommer.

Anutin understreker at en forutsetning for åpning er at både thaier og turister følger påbudet om å bruke ansiktsmasker, ifølge Bangkok Post.